Pritisk

Vprašanja na tosemjaz.net.
Katarina33

Pritisk

ObjavaNapisal Katarina33 » 19 Avg 2019 08:21

Imam tezave z nizkim pritiskom. Vecinoma ponoci ko grem na wc, se je zgodilo tudi ze podnevi med kuhanjem kosila. Me zacne potit, piskat v usesih, se temnit pred ocmi, sili me bruhat, ne cutim rok in nog... Sem bila pri zdravnici, rekla je da se pomagat ne da. Lahko samo malo bolj posolim hrano ali spijem malo kave, ko pa opazim in cutim te znake naj se ulezem in dam noge v zrak. Tako tudi naredim in je cez 5 minut boljse, ampak se ne pocutim 100% dobro. Ostane glavobol in pocutim se cudno. Zaspim in potem ko se zbudim sem pa dobro. To se mi je zgodilo ze 4x v enem tednu in zdaj se malo bojim. Kaj bo ce se mi to nenadoma zgodi med voznjo? Ni vedno prostora za zapeljat s ceste, kaj ce se mi zgodi v morju, preden priplavam ven bo trajalo in kdo ve ce bi mi sploh ratalo...itd. Se res ne da nic naredit glede tega? Bi bilo za it na kake dodatne preiskave? Je mozno da se za temi znaki skriva kaj drugega? Hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pritisk

Uredništvo » 20 Avg 2019 22:38

Odgovor svetovalca
________________

Pozdravljena.

Kdo ti je rekel, da imaš težave s pritiskom? Zakaj naj bi to sploh bile težave s pritiskom? Dej mi opiši bolj natančno en ta "napad" slabosti. od 30 min pred napadom do takrat, ko je popolnoma izzvenelo.

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
Katarina33

Re: Pritisk

ObjavaNapisal Katarina33 » 21 Avg 2019 09:48

Tako je rekla osebna zdravnica. Naj bi bilo to to. Je izmerila pritisk in v tistem trenutku je bil rahlo znizan. Glede na vse kar sem ji opisala, je rekla da gre za nizek pritisk. Sem ji verjela, kaj pa cem drugega?

Ko se mi zgodi ponoci: pac se zbudim in se pocutim ok, vstanem ker moram na wc, nato ko se usedem na skoljko zacutim najprej omotico, rahel glavobol, slabost v zelodcu, cez pol minute je vse skupaj bolj okrepljeno in pojavi se mi se piskanje in sumenje v usesih, zacne se mi temnit pred ocmi in se tako spotim da vse tece z mene - povsod, istocasno cutim sibkost in rahlo mravljincenje v obeh rokah in nogah (cele roke in cele noge). Komaj da se privlecem v posteljo, in imam tezave z ravnotezjem med hojo od kopalnice do postelje (vse skupaj 7 metrov). Ko se ulezem mi je kako minuto se vedno tako kot sem opisala, potem v naslednjih minutah se zacnem pocutiti boljse: vse izzveni, ostane le piskanje v usesih (ampak ga je manj), rahel glabobol in cutim kot da nimam moci. Nato le lezim in zaspim. Enkrat nisem mogla zaspati eno uro in ves cas sem se pocutila nemocno, z rahlim glavobolom, ampak veliko veliko boljse v primerjavi s tisto zacetno slabostjo. Drugo je bilo ok. Ko sem zaspala sem se zjutraj zbudila kot da ni bilo nic. Pocutje dobro.

Ko se mi zgodi podnevi: pocutje je ok, nisem opazila da bi bilo pred slabostjo karkoli narobe. Potem ko stojim in kuham, kar naenkrat omotica, rahel glavobol in temnenje pred ocmi, zacne me potit. Vse skupaj se zgodi v minuti. Grem takoj lezat in mine v roku 5 minut. Ce bi cakala se malo, si mislim da bi bilo enako kot se mi dogaja ponoci. Nato je pocutje dobro, pocutim se rahlo utrujeno, malo nemocno, kar se prej nisem. Ko sem skuhala, sem sla v posteljo in sem pol ure spala, potem sem bila spet popolnoma dobro, kot da ni bilo nic.

Vse skupaj se mi je zgodilo 5x v zadnjih dveh mesecih. Prvic je bilo dva meseca nazaj, drugic oziroma 4x pa v roku enega tedna, priblizno dva tedna nazaj.

Pijem veliko vode, ne kadim in ne pijem alkohola, jemljem glucophage zaradi pcos in diane, redno se gibam. Kavo pijem obcasno. Jem redno in se kar zdravo. Stara sem 23. Razen sindroma pcos nimam nobenih tezav. Kaksno je vase mnenje oziroma predlog?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pritisk

Uredništvo » 21 Avg 2019 22:17

Odgovor svetovalca
_________________

mhmmm... Do zdaj nisi imela teh težav? Mičkeno je nenavadno, da bi nekdo šele pri 23ih začel imeti težave z nizkim pritiskom, sploh pa v tako težki obliki. Tudi ti napadi po opisu niti ne zgledajo kot tisto, čemur zdravniki ponavadi rečemo nizek pritisk- vsaj tisti nočni ne.

Do dva meseca nazaj si bila zdrava oz brez teh težav?

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
Katarina33

Re: Pritisk

ObjavaNapisal Katarina33 » 22 Avg 2019 10:24

Nikoli prej v zivljenju nisem imela teh ali podobnih tezav. Zato sem se tudi prestrasila in ze po prvem napadu sla k zdravniku povedat.
Bi lahko bil kriv krvni sladkor? Tezav nisem nikoli imela s tem sicer, vedno je bil normalen.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pritisk

Uredništvo » 22 Avg 2019 22:23

Odgovor svetovalca
________________

V bistvu bi lahko bil kriv nizek krvni sladkor. Sicer je pri zdravilu glucophage res nizko tveganje za hipoglikemije (zelo nizek krvni sladkor, z izraženimi simptomi) ampak ni nemogoče, sploh zaradi kombinacije z diane.

Pogovori se z ginekologom/injo oziroma zdravnikom, ki ti je predpisal zdravila za pcos. Mogoče bi bilo na mestu za 2-3 tedne prekiniti z jemanjem glucophage-a, da boš videla kako bo.

Srečno.
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
Katarina33

Re: Pritisk

ObjavaNapisal Katarina33 » 23 Avg 2019 08:34

Iskreno hvala za pomoc/nasvet.