Prestavitev menstruacije

Vprašanja na tosemjaz.net.
Anonimna000

Prestavitev menstruacije

ObjavaNapisal Anonimna000 » 11 Avg 2019 12:04

Pozdravljeni,

V drugi polovici septembra grem na dvotedensko potovanje. Menstruacijo sicer pričakujem nekje med 8. in 13. septembrom, kar je v redu, vendar se mi velikokrat zgodi, da mi menstruacija v stresnih obdobjih zamudi tudi po 10 dni (oz. največkrat jo dobim dan po tistem, ko se stres konča, npr. dan po koncu izpitnega obdobja) in v septembru bo precej stresno skoraj čisto do odhoda na potovanje in se bojim, da bo spet zamudila in jo bom dobila ravno takrat. Kontracepcijskih tabletk ali tabletk za prestavitev menstruacije še nisem jemala in ne vem kaj bi bilo najboljše narediti. Razmišljala sem, da bi počakala do nekje 15. septembra in če menstruacije še ne bi dobila, bi šla h ginekologinji po tabletke za prestavitev (tako bi se v primeru redne menstruacije izognila jemanju tabletk brez potrebe). V tem primeru me zanima, kaj se zgodi, če recimo tisti dan začnem z jemanjem tabletk, naslednji dan pa bi dobila menstruacijo (torej tabletko vzamem 'prepozno')? Si s tem škodujem? Bo v tem primeru menstruacija potekala normalno?

Ali bi bilo boljše, da začnem s tabletkami že prvi teden septembra in se tako gotovo izognem menstruaciji, tabletke pa potem jemljem do konca potovanja?

Hvala za odgovor!!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prestavitev menstruacije

Uredništvo » 12 Avg 2019 10:46

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

tabletke za prestavitev menstruacije pričneš jemati 3 do 5 dni pred pričakovano menstruacijo. Če boš menstruacijo kljub temu dobila na dan, kot sprašuješ, pomeni, da si s tabletkami začela prepozno in ne bodo imele nobenega učnika, prav tako pa ti tudi ne bodo škodile.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije