Lizanje in poljubljanje presredka

Vprašanja na tosemjaz.net.
andrij
Objave: 1
Pridružen: 10 Avg 2019 11:14

Lizanje in poljubljanje presredka

ObjavaNapisal andrij » 10 Avg 2019 11:41

Imam vprašanje v zvezi z lizanjem in poljubljanjem presredka.
Sem heteroseksualen moški v monogamni zvezi. Oba sva zdrava in nimava spolno prenosljivih bolezni. Tudi skrbiva za higieno.


S partnerico drug drugemu z usti poljubljava in liževa področje presredka, to je predel med zandjikom ter nožnico oziroma za modi pri moških.

Kot berem, je spolna praksa t.i. "anilingus" oz. "rimming" lahko potencialno rizična zaradi črevesnih bakterij ob prebavnih motnjah oziroma, če iztrebljanje ni redno.

Kako pa je pri poljubljanju ali lizanju presredka v takšnih okoliščinah ?
Verjetno kakšnih večjih tveganj ni, če se skrbi za higieno, saj z usti in jezikom ni neposrednega stika z anusom? Ali pač?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem
lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Lizanje in poljubljanje presredka

Uredništvo » 12 Avg 2019 09:15

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdrav, v primeru okužbe s črevesnimi patogenimi mikroorganizmi (najpogosteje so to črevesni virusi in bakterije), je takšna praksa intimnih stikov odsvetovana, saj ni mogoče 100 % zagotoviti, da v okolici anusa ni patogenih mikrobov. V primeru, da so ti prisotni, skozi usta zaidejo v prebavni trakt in povzročajo zdravstvene težave različne intenzitete in trajanja. V primeru zdravstvenih težav se za vzročno razjasnitev le teh, če se sumi na nalezljivo bolezen, povzročitelj ugotovi z laboratorijsko analizo blata. V primeru, da nihče od partnerjev nima prebavnih težav, opisana praksa ne predstavčja tveganja za okužbo.

Lep pozdrav,
Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr.med.,
specialistka epidemiologije