srednja šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
vanjaaax

srednja šola

ObjavaNapisal vanjaaax » 08 Avg 2019 20:49

hej! stara sem 15 in septembra grem v 1. letnik srednje šole.
tega dne se veselim že od osmega razreda, a zdaj ko se vedno bolj približuje, me začenja biti strah. gre za to, da nobena od mojih prijateljic/bivših sošolk ne gre program, ki sem si ga izbrala. nobene bodoče sošolke še ne poznam. sem bolj sramežljive narave, a prav tako znam biti komunikativna in zabavna. problem je le v tem, da neznam pristopit k človeku oz. začeti pogovora.
skratka - strah me je, da si v razredu ne bom našla nobene prijateljice. da bom vsa 4 leta v srednješolskih klopeh preživela sama.
res bi rabila kakšen nasvet o tem kako naj ogovorim nekoga, brez da bi izpadla neumno. o čem naj govorim s puncami, če pa ne vem kakšne interese imajo? kaj če se bodo njihovi interesi križali z mojimi in se z njimi ne bom mogla o ničemer pogovarjat?
res me je strah :(
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: srednja šola

Uredništvo » 09 Avg 2019 13:03

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka,

zelo dobro razumem tvoj strah pred novim okoljem, sošolkami itd. To se dogaja vsem. Tako pri vstopu v srednjo šolo, pa potem na fakulteto, novo službo, novo okolje... Vsi se bojimo sprememb, toda le-te so edina stalnica v našem življenju. Zato naj bi jih sprejemali s kar največjo mero optimizma.

Bodi takšna kot si. Sprenevedanje nikoli ne prinese nič dobrega. Če boš v razredu videla sošolko, ki bo še bolj preplašena kot ti, se ji približaj, se predstavi, povej zakaj in čemu si se odločila za to srednjo šolo in pogovor bo stekel. Verjemi pa, da bo vsaj večina interesov zelo podobnih kot so tvoji - vsaj glede šole oz. programa, ki ste si ga izbrale.

Skupni interesi združujejo ljudi, vsaj na poklicni ravni.Naj pa te opozorim na nekaj: Ne pričakuj, da boš všeč vsem ljudem. To preprosto ni mogoče. In kdor želi ugajati vsem, ne bo ugajal nikomur. Kot sem že povedala: Bodi to kar si, pomagaj kjer lahko in tudi ti zaprosi za pomoč, če jo potrebuješ. Če boš potreboval še kakšen nasvet, pa sporoči.

Želim ti, da lepo preživiš preostanek počitnic, prebereš kakšno dobro knjigo in se še naprej veseliš srednje šole,

mag. Maja Krajnc