TEŽA

Vprašanja na tosemjaz.net.
Liza 123

TEŽA

ObjavaNapisal Liza 123 » 08 Avg 2019 15:50

Zdravo!

Imam težave glede teže. Zelo se trudim s prehrano, da je zdrava, a imam občutek da sem kljub temu debela. Vsak dan sem telesno aktivna vsaj pol ure. Če kakšen dan gibanje spustim postanem kar živčna. Zdi se mi da imam resne težave in tudi mami mi je to rekla. Izogibam se ogljikovim hidratom, a se vseeno počutim napihnjeno in debelo. Visoka sem 164cm, tehtam pa 54kg. Kako naj shujšam in pridem do normalne teže? Kako naj izklesam postavo? Sicer sem poskusila že ogromno vaj za raven trebuh,noge,roke...a se mi zdi da ni nekega večjega učinka.

Hvala
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: TEŽA

Uredništvo » 10 Avg 2019 17:39

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena,

tvoja teža je tako normalna, da bolj ne bi mogla biti. Nisi napisala, koliko si stara, verjetno si v letih, ko se dogajajo intenzivne hormonske spremembe in se zato počutiš napihnjena in debela, čeprav debela zagotovo nisi.

Zelo pohvalno, da se zdravo prehranjuješ, verjetno tudi ne piješ sladkih pijač. Kakšno postavo ima kdo, je odvisno od dednih dejavnikov in v veliki meri od življenjskega sloga. To, da vsak dan pol ure delaš vaje, je zelo koristno tako za postavo kot za počutje. Pomembno pa je tudi, kaj počneš preostali budni čas. Če večino časa presediš, je to zelo slabo za postavo in telesno zmogljivost in bi bilo dobro to spremeniti. Ni potrebno podaljševati časa, ko delaš vaje. Počni karkoli, kar ti je v veselje in ni sedenje ali ležanje. Lahko pešačiš po ravnem ali v hrib, tečeš, kolesariš, plavaš, plešeš… Zelo zabavno je lahko tudi delo v gospodinjstvu ali na vrtu, če ga imate. Ko bo neko delo opravljeno, bo v veselje tebi in mami.

Če boš večji del dneva aktivna, boš imela izklesano postavo, ne da bi bilo treba kaj veliko razmišljati o tem.

Prijazen pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije