Skrb zaradi poklica

Vprašanja na tosemjaz.net.
Prežihovc
Objave: 1
Pridružen: 07 Avg 2019 23:10

Skrb zaradi poklica

ObjavaNapisal Prežihovc » 07 Avg 2019 23:26

Pozdravljeni!

Star sem 13 let in vem da me to ne bi bilo treba preveč skrbeti. Ampak vseeno, nimam najboljšega občutka zaradi nadaljne izobrazbe ter poklica. Po poklicu bi rad postal fotograf (Delal bi za *** / izbrisano v uredništvu / ) in nevem če bi mi to sploh lahko uspelo ker vem koliko dela je treba uložiti v to, (čeprav moj oče dela za njih (je profesionalni športni fotograf)) pozanimal sem se že na katero srednjo šolo bi šel (oblikovna, smer fotografija) nevem če mi bo vse to pomagalo pridobiti želen poklic. Že zdaj sem precej aktiven fotograf ter znam že veliko reči, tudi v post produkciji. Kakšen bi bil lahko moj rezervni načrt, v primeru da tega ne speljem čez? Ali imate še kakšne nasvete glede tega da bi mi to res ratalo?

Hvala že v naprej!
Lep pozdrav Voranc.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Skrb zaradi poklica

Uredništvo » 11 Avg 2019 10:09

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen,

če nekoliko povzamem tvoje sporočilo, se na nas obračaš, ker imaš določene skrbi glede bodočega poklica. Rad bi postal fotograf, vendar ne veš, če bi ti to lahko uspelo, saj si mnenja, da je v ta poklic treba vložiti veliko dela.

Pa če se na začetku osredotočim na sam poklic fotografa. Ena izmed skrbi, ki jo imaš, je tvoje prepričanje, da je delo fotografa težko in zahteva veliko časa in truda. Verjamem, da je temu tako, vendar moreš vedeti, da je popolnoma vsak poklic lahko zahteven in bo od tebe zahteval veliko dela. Zaradi tega menim, da te ta ''skrb'' ne bi smela odvrniti od tega poklica, saj se boš s podobno situacijo srečal pri vsakem poklicu, ki si ga boš v prihodnosti morebiti izbral. Res je tudi, da če te določen poklic veseli in v njem uživaš, potem ti ne bo težava nameniti svoj čas in trud v opravljanje le-tega. Na tvojem mestu bi se o tem pogovorila tudi z očetom, saj je, kot praviš, profesionalni športni fotograf, hkrati pa tudi dela za priznano znamko. On ti bo lahko dal informacije iz prve roke. Omenil si tudi, da te skrbi, da ti opravljanje tega poklica ne bi uspelo. Podobno kot sem že omenila, sem tudi tukaj mnenja, da če te delo fotografa resnično veseli, potem sem prepričana, da boš zmožen premagati kakršnekoli ovire se bodo pojavile. Si pa sam omenil, da si že aktiven fotograf, kar pomeni, da imaš že kar nekaj izkušenj, ki ti bodo vsekakor pripomogle v tvoji karieri.

Kar se pa tiče tvojega ''rezervnega načrta'' – tukaj ti težko pomagam. Na to vprašanje si boš lahko odgovoril le sam, saj samo ti veš, kaj te veseli in zanima. Izhajaj iz tega in si odgovori na vprašanja, kot so: Kaj me veseli? V čem sem dober? V kaj sem pripravljen vložiti čas? Morda dobiš kakšno idejo.

Želim ti lep preostanek počitnic. Lepo se imej,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.