imam težave

Vprašanja na tosemjaz.net.
nepomembna

imam težave

ObjavaNapisal nepomembna » 06 Avg 2019 20:17

hej ...
lahko lepo prosim da objavite samo del z všrašanjem in odgovor.hvala če boste odgovorili.

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: imam težave

Uredništvo » 12 Avg 2019 08:10

Odgovor svetovalke
__________________

Draga deklica,

tako kot vidiš in prikazuješ svojo situacijo, se zdi vse skupaj precej zapleteno. To, da si naročena pri terapevtu je vsekakor pomembno. Pomembno pa je tudi, da mu zaupaš svoje stiske in mu nazorno spregovoriš o vsem kar ti leži na srcu. Med ostalim sprašuješ tudi, kako preživeti čas do tedaj, ko imaš termin pri terapevtu.

Nekaterim zelo pomaga, da razmišljajo oz. se osredotočijo samo na sedanjost, na en dan, na to kako preživeti današnji dan. Naredijo si za tisti določen dan načrt aktivnosti, sestavijo spisek imen ljudi, s katerimi bi lahko ta dan preživeli v prijetnem vzdušju in tako iz dneva v dan pridejo do termina pri terapevtu ali kakšnega drugega cilja, preidejo krizno obdobje, se naučijo soočati s problemi, se preusmerijo k iskanju rešitev. Vsak dan lahko izbereš neko aktivnost, ki je bodisi sproščujoča, bodisi zabavna, ki te bogati in vnaša v tvoje življenje neko novo kvaliteto, lahko pa seveda tudi jadikuješ, se pomiluješ, izbiraš aktivnosti s katerimi škodiš sebi in se poglabljaš v negativne občutke. Ali že veš, kaj te najbolj razvedri, sprosti? Pri tem ne mislim na aktivnosti ali substance s katerimi škoduješ sebi, ampak ravno nasprotno, na takšne, ki so pozitivno naravnane, s katerimi krepiš svojo samozavest in pozitivno samopodobo.

Imaš se za nepomembno, vsaj tako si se poimenovala, ko si nam pisala. Jaz pa sem prepričana ravno o nasprotnem. Verjamem, da si pomembna, da je tvoje življenje dragoceno, zato sem vesela, da se ti tvoji poizkusi samouničenja niso posrečili. Verjamem in verjemi tudi ti, da te po teh deževnih dneh, ki jih preživljaš sedaj, čaka lepa in svetla prihodnost.

Biti star 14 let, doživljati preobrazbo iz otroka v mladostnico, odraščati, biti tako občutljiv in rahločuten kot si ti, je zahtevno in naporno. Če ob vsem tem še v družini ni pravega vzdušja in razumevanja, je pa še teže. Vendar verjemi, da je to prehodno obdobje, da bo minilo, da ga boš prerasla in čez nekaj časa zadovoljno pogledala nazaj na prehojeno pot.

Verjamem, da te misel o tem, da se starša ločujeta močno bremeni, da si zaradi tega žalostna, da te je strah prihodnosti, neznanega. Takrat, ko se ločitev dogaja, je vse skupaj zelo hudo in boleče, a pogosto vsem vpletenim odleže, ko se zadeve umirijo in odnosi uredijo. Če je bilo v družini veliko prepirov in nerazumevanja, bo vsem čez nekaj časa odleglo, ko boste zaživeli v miru, brez prepirov in napetosti. Vedeti pa tudi moraš, da boš v primeru ločitve še vedno imela oba starša, četudi ne več obeh skupaj. Morda bosta imela po ločitvi vsak posebej več časa zate in bo čas, ki ga boste preživljali skupaj kvalitetnejši.

Ostani pogumna in srčna še naprej, imej se rada in pazi nase!
Jožica Barborič, spec. klin. psih. in psihoterapevtka RT