Srednja šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ahh ja to je sola

Srednja šola

ObjavaNapisal Ahh ja to je sola » 05 Avg 2019 09:37

Pozdravljeni .Že v osnovni šoli sem imela težave...

/ izbrisano v uredništvu /
Ninaaaaaaaaaaa

Re: Srednja šola

ObjavaNapisal Ninaaaaaaaaaaa » 19 Avg 2019 13:59

Zakaj ne ogovorite na moje vprasanje??
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Srednja šola

Uredništvo » 20 Avg 2019 14:11

Pozdravljena Ninaaaaaaaaaaa,

tvoje vprašanje smo že posredovali svetovalki. Odgovor lahko pričakuješ v kratkem.

Lepo te pozdravljamo iz uredništva
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Srednja šola

Uredništvo » 22 Avg 2019 13:25

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, Ninaaaaaaa!

Zahvaljujem se ti za poslano vprašanje in se ti opravičujem, ker ti zaradi tehničnih težav odgovarjam šele danes.

V kolikor na začetku povzamem situacijo, v kateri si se znašla... Motivacija, da bi uspešno zaključila srednješolsko izobraževanje, je prisotna. V dosedanjem poteku izobraževanja si se soočala z učnimi težavami na področju matematike in angleščine. To se je, sploh, težave z matematiko, nadaljevalo v srednji šoli. Glede na tvoj zapis, sklepam, da si imela odločbo o usmeritvi in si imela v skladu s tem tudi pravice na področju prilagoditev v procesu učenja in ocenjevanja ter dodatno strokovno pomoč. Ker ti program, kamor si bila vpisana ni bil zanimiv in zahteven, želiš poskusiti v drugem programu. Tu pa se pojavlja težava, imam prav?
Rezultat je takšen, da si se vpisala v 4 letni program. Kot verjetno sama veš, so štiriletni strokovni programi tako kot gimnazijski programi zelo zahtevni in od dijaka zahtevajo veliko razumevanja snovi, delovnih in učnih navad. To pomeni, da od dijaka terjajo vsakodnevno sprotno učenje in ponavljanje velikega obsega snovi. Vsekakor je smiselno, da si dijak vedno naredi načrt učenja (kdaj, koliko za vsak predmet...) in si postavlja cilje, ki pa morajo biti realni. Si se vprašala ali boš realno zmogla uspešno dokončati ta program oz. vsaj prvi letnik? V kolikor boš poskusila moraš biti tudi pripravljena na neuspehe in sprotne težave. Predlagam ti, da se že pred začetkom šolskega leta, torej v prihodnjem tednu, pogovoriš s šolsko svetovalno delavko, tudi bodočim razrednikom, skupaj s starši. Naredite načrt in oblikujte možne oblike pomoči (inštrukcije, učna pomoč na šoli, pomoč sošolcev ...).

Glede na to, da pa si že imela učne težave v preteklosti in si verjetno vlagala precej truda v šolanje, pa razmisli tudi še od drugih alternativah. Do poklica lahko namreč prideš tudi po daljši in morda zate lažji, bolj primerni poti. Z glavo skozi zid res ni potrebno. To bi zate pomenilo razmislek o izbiri kakšnega triletnega srednješolskega programa, letos, v okviru programa izobraževanja odraslih ali pa izobraževanje na Ljudski univerzi. Naslednje šolsko leto pa naprej. (op. vedi, da so ti programi plačljivi). Pozanimaj se. Kaj praviš?

Upam, da sem ti odgovorila na vprašanje. Želim ti dober začetek šolskega leta. Sicer pa sem ti na voljo za dodatna pojasnila.

Vse dobro,

Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja