Klinični psiholog

Vprašanja na tosemjaz.net.
Speli1818
Objave: 16
Pridružen: 20 Feb 2019 21:39

Klinični psiholog

ObjavaNapisal Speli1818 » 03 Avg 2019 14:50

Pozdravljeni!

Pred 4 tedni sem bila na obravnavi pri pedopsihiatru, ki mi je postavil diagnozo nespečnost in dodal, da moje težave niso motnje in me zato pošilja na nadaljno obravnavo h klinični psihologinji. Zanima me:
1.) Kako poteka delo pri njej(imam težave z zaupanjem in sem precej anksiozna zaradi obiska pri njej)torej kako izgleda en obisk pri njej?
2.) Čeprav vem, da se to od posameznika do posameznika razlikuje me pa vseeno zanima kako dolgo v povreprečju poteka obravnava(kako dolgo si tam in kolikokrat greš tja)?
3.) In na koliko časa hodiš tja(1x na teden, 1x na mesec...)?

Hvala za vse odgovore!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Klinični psiholog

Uredništvo » 08 Avg 2019 15:49

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Pri kliničnem psihologu je v ospredju pogovor, nekaj pa je tudi izpolnjevanja vprašalnikov in različnih nalog. Prva ura je uvodna, kar pomeni, da psiholog potrebuje tvojo izčrpno osebno anamnezo in čimbolj podroben opis tvojih težav. Tako bosta lahko zgradila temelje za delo naprej. Najbolj pomemben od vsega pa je vedno odkrit pogovor, ki bi naj temeljil na zaupanju in občutku varnosti. Zato je zelo pomembno, da psihologu/psihologinji zaupaš tvoje težave z zaupanjem in anksioznostjo.

Kot si že sama ugotovila, kako dolgo bo nekdo obiskoval kliničnega psihologa je odvisno od težav, ki jih ima. Eni problemi so prej rešljivi kot drugi. Nekateri posamezniki potrebujejo le en ali dva razgovora, nekateri hodijo več let. Obravnava traja okrog 45-50 minut, največkrat hodiš tja enkrat na mesec, če se dogovorita drugače pa lahko tudi na 14 dni ali pa vsaki teden.
Vsekakor so klinični psihologi strokovnjaki, ki želijo pomagati ljudem. Zato je tvoj strah odveč. Zagotovo ti bo po obiskih boljše.

Lepo pozdravljena,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije
Speli1818
Objave: 16
Pridružen: 20 Feb 2019 21:39

Re: Klinični psiholog

ObjavaNapisal Speli1818 » 22 Avg 2019 16:06

Najlepša hvala za odgovor! Me pa zanima še nekaj.

1.) Ali k. psiholog piše izvide? K njemu odhajam na pobudo razredničarke in bi rada, da mi nekdo pomaga ampak nočem da bi mama bilokaj izvedela kar bom povedala k. psihologu... Kako je glede tega?

2.) Razredničarka je dejala, da misli, da bi mi koristilo, da bi k psihologu hodila dlje časa in, da če bo potrebno jo lahko kontaktirajo. Mi lahko poveste v kolikšni meri je to mogoče in kdaj se to izvede?

Najlepša hvala še 1x!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Klinični psiholog

Uredništvo » 23 Avg 2019 09:00

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Da, klinični psihologi pišejo izvide. Je pa načeloma tako, da je pogovor zaupne narave in imaš pravico oziroma možnost povedati psihologu česa izrecno ne želiš, da piše v izvidu. Sicer je tako, da v izvidu psiholog napiše povzetek, vsekakor pa ne dobesedno vsega kar bi mu povedala na pogovorih. Izvid tudi vidiš preden gre le-ta kam naprej (npr. v šolo) in si seznanjena z vsem, kar bo pisalo in imaš možnost pripomb. Vidijo ga tudi starši, če še nisi polnoletna.

Če so kakšne stvari ključne za tvojo dobrobit oziroma psihično in fizično zdravje potem je psiholog primoran to sporočiti staršem, v kolikor pa podatki niso tako pomembni, se s psihologom dogovorita kaj in kako sporočiti staršem. Vedno ste prvi vi, otroci in mladostniki in vsi strokovnjaki delajo vam v dobro.

Če ti je razredničarka lahko v pomoč pri kontaktu super. Glede časa, kako dolgo boš hodila k psihologu pa bo odločal psiholog, seveda ob tvojem strinjanju, ne pa razredničarka.

Lepo pozdravljena,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije