terapija

Vprašanja na tosemjaz.net.
krena23
Objave: 1
Pridružen: 11 Jun 2019 21:08

terapija

ObjavaNapisal krena23 » 02 Avg 2019 20:47

pozdravljeni.
Stara sem 17 let in že kar nekaj let opažam da imam težave ampak nikoli nisem zbrala poguma da bi se posvetovala z strokovnjaki ali zdravniki, vendar je postalo zelo hudo in se velikokrat ne morem nadzorovati in me je strah same sebe. Vem da tega nočem in vem da nekaj ni uredu in da potrebujem pomoč, z starši se ne morem posvetovati, ker so eden od razlogov zakaj se tako počutim in zakaj so se vse težave sploh začele. Ampak tokrat sem zbrala pogum da si najdem pomoč vendar nevem kako najdi psihiatra ali psihologa s katerim bi lahko imela terapije da bi mi lahko pomagal, ker tako nemorem več naprej in želim da se te stvari nehajo in mislim da bi mi to res lahko pomagalo.
zato vas prosim če mi lahko svetujete kako najti takšno pomoč (živim v okolici Celja) in da ne vključuje staršev ali šole, ker bi to vse samo poslabšalo.
rabila sem veliko poguma da sem pripravljena tukaj iskati pomoč in da se zavedam svojih težav zato prosim res za pomoč.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: terapija

Uredništvo » 09 Avg 2019 08:53

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Hvala, da si se s tvojim vprašanjem obrnila na nas. ČESTITAM ti za pogum, da si spregovorila in pričenjaš iskati pomoč. Praviš, da imaš težave že dlje časa in je zdaj zelo hudo, se ne moreš nadzirati, te je strah sama sebe, veš, da tega nočeš. Kaj pa se pravzaprav dogaja? Pri čem se ne moreš nadzirati, kaj je to česar nočeš?

Praviš, da se s starši ne moreš posvetovati, ker so eden od razlogov, zakaj se tako počutiš. Razumljivo.

Svetujem ti, da obiščeš psihologa, psihoterapevta.

Ena možnost je, da greš k tvoji zdravnici, ki ti napiše napotnico za kliničnega psihologa, ki dela v Zdravstvenem domu v Celju. Zdravnici lahko rečeš, da je hudo, pa ti napiše stopnjo nujnosti: zelo hitro - tako prideš prej na vrsto, saj ti praviš, da je zelo hudo. Potem to napotnico prineseš v Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Ko boš dobila napotnico, malo povprašaj kam moraš iti (ZELENA VILA), pa te bodo usmerili. To je en način, ta je brezplačen.

Enako lahko storiš v Žalcu, torej napotnico neseš v Zdravstveni dom Žalec, namesto tukaj v Celje - odvisno kaj ti je bližje. Tam in tu delata klinični psihologinji.

Naslednja možnost je, da obiskuješ ZASEBNEGA psihoterapevta, kar pomeni, da plačaš vsako uro. Tam prideš lahko na vrsto zelo hitro. https://www.skzp.org/register-psihoterapevtov.html N a tem linku prebrskaj, poglej kdo dela v CELJU, naslovi so napisani zraven. Pokličeš in se naročiš. Tu ne potrebuješ nobene napotnice, ampak plačaš vsak obisk nekje med 30-50 eur se gibljejo cene. Hitro si na vrsti.

Naslednja (enostavna in hitro prideš na vrsto!) možnost je, da pokličeš na številko 031 778 772. Tukaj delujejo različni psihoterapevti BREZPLAČNO, pa prav tako si hitro na vrsti. Tu spet ne potrebuješ nobene napotnice, ampak le pokličeš in se naročiš. Tudi hitro dobiš datum. V naši regii delujeta svetovalnici v Celju in Laškem.

Napisala sem ti več možnosti, kako priti do terapije, do pogovora s strokovnjakom, ki ti lahko pomaga. Sama si izberi, kam bi šla in kako.

So pa za prvo pomoč tudi telefoni za klice v stiski. Brezplačno lahko pokličeš na to številko, pa se malo pogovoriš: 116123 (24 ur na dan). Lahko na številko 116111 - vsak dan med 12. in 20. uro.

Še enkrat ti čestitam za pogum, da si povedala, da iščeš pomoč. Lahko si ponosna nase.

Karkoli pa se ti dogaja, v kakršnikoli stiski že si, pa vedi, da vse mine. Vsa čustva minejo. Vse situacije minejo. Nič ni za vedno. Možno je spremeniti svojo situacijo, čustva, stisko!

Želim ti vse dobro in ti želim še pogumno naprej!
Pia Robida, mag. psihologije
imam podobne težave

Re: terapija

ObjavaNapisal imam podobne težave » 09 Avg 2019 13:59

hej
tudi sama imam podobne težave in tudi živim v okolici celja. ena od možnost ki sem jo tudi sama izbrala je družinski inštitut družina celje. zelo so prijazni in lahko jim je zaupati s čimer imam jaz velike težave. upam da sem ti pomagala.