fant

Vprašanja na tosemjaz.net.
PLAVOLASKA

fant

ObjavaNapisal PLAVOLASKA » 31 Jul 2019 00:04

Pozdravljeni!
/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: fant

Uredništvo » 12 Avg 2019 10:41

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, "PLAVOLASKA",

vesela sem, da si se s svojo stisko in vprašanji, ki se ti porajajo, obrnila name. Najprej naj se ti opravičim za nekoliko pozen odgovor. Želela bi preveriti, če prav razumem tvoj zapis: všeč ti je fant, ki ti je sprva namenjal kar nekaj pozornosti, vendar imaš občutek, da ni najbolj primeren fant zate, poleg tega pa ga najverjetneje zaradi prekinitve dela ne boš več videla. Zdaj te zanima, kako se soočiti s tem in kaj narediti. Imam prav?

Lepo je brati zapise o najstniški zaljubljenosti, ki je polna intenzivnih in hitrih čustev in odzivov. Kot si zapisala, ti je fant sprva posvečal pozornost, potem pa je s tem prenehal in v tebi zasejal dvom, ali si mu sploh všeč. Sklepam, da si se z morja že vrnila in da se je situacija speljala tako, kot ji je bilo namenjeno. Morda zdaj še videvaš tega fanta, morda pa ga nimaš več priložnosti videti. Če je temu tako, lahko razumem, da ti je hudo in imaš občutek, da se je lepo obdobje in priložnost zate končala. Kljub nevarnosti spletnih in socialnih omrežij pa je tukaj tudi ena prednost, saj lahko v kontakt, če želimo, stopimo tudi z ljudmi, ki so zelo daleč stran od nas. Morda je to rešitev, da s fantom ostaneš v stiku, vzpostaviš sprva prijateljski odnos in mogoče se med vama razvije tudi kaj več, v kolikor bodo čustva in interesi na strani obeh, saj sta za bolj poglobljeni čustveni odnos vedno potrebna dva. Lahko se bosta bolje spoznala, dala drug drugemu priložnost, da ugotovita, ali bi lahko bila skupaj, morda pa dobiš zelo dobrega prijatelja, kar je dandanes v družbi, ki stremi h vsakodnevnemu hitenju drug mimo drugega, zelo veliko vredno.

Teži pa te še drug problem, saj imaš občutek, da ti mama bere tvoj zaupni dnevnik. Kot si sama napisala, je namen dnevnika zelo osebne narave: vanj namreč pišemo svoje misli, občutke in dogodke, ti zapisi pa so namenjeni zgolj nam, ki jih zapišemo in se na ta način razbremenimo. Nihče nima, brez našega dovoljenja, pravice do branja naših zaupnih zapisov, niti starši ne. Zato bi bilo prav, da mami zaupaš tvoje občutke, ji pojasniš, da je to tvoja zasebna stvar in da se sedaj, po njenem branju, čutiš razgaljena ter osramočena. Povej ji, da jo boš vedno poiskala, če boš potrebovala njeno pomoč ali nasvet in ji sama zaupala stvari, v kolikor bo v vajinem odnosu zgrajeno zaupanje, ki temelji predvsem na odkritosti, spoštovanju drug drugega in pozitivnih čustvih. Upam, da bo mama spoštovala tvojo željo in ne bo več brskala po tvojih zapisih, vendar moraš to svojo željo jasno izraziti in obrazložiti. Veliko osebnih dnevnikov ima tudi manjše ključavnice, prav z namenom, da nekoga, ki ga najde, ne more zamikati, da bi začel brskati po njem. Morda bi bila tudi to rešitev, ki bi ti ponovno vrnila občutek, da je dnevnik samo tvoj in zapisi v njem namenjeni le tebi.

Verjamem, da ti bo uspelo in verjemi vase! Želim ti vse dobro in lep preostanek počitniških dni,
Anja Knez, mag. psihologije