Dolgočasenje med počitnicami,srednja šola in osebna higiena in kovčekna

Vprašanja na tosemjaz.net.
dolgasimse

Dolgočasenje med počitnicami,srednja šola in osebna higiena in kovčekna

ObjavaNapisal dolgasimse » 15 Jul 2019 14:20

Pozdravljeni
1.Spet so počitnice jaz pa ob enem ne vem kaj naj delam saj vsakič ko pridejo se groozno dolgočasim.Do zdej mi je ze nekak šlo saj bila v razlicnih programih zdej pa ne vem kaj nej delam prijateljev tud nimam ne vem kaj in nekaj jih ni doma.Vsak dan bi rada kvalitetno preživela a ne vem kako,pa v Samostanu v Stični sem bila animatorka na duhovnih vajah v februarju in marcu od 22.-1. 8. pa naj bi šli v Barcelono za nagrado a ne vem če mi bodo starši pustili rees si zelim iti saj tam se nikoli nisem bila kako naj prepricam starše?Ali imate kakšen konkreten nasvet kako naj čim bolj kvalitetno preživim počitnice saj sem večino časa na fonu pa sej vem druži se s prija telji itd.sam jz nimam ne veliko prijateljev.RADA BI KONKRETEN NASVET HVALA.,2. Letos septembra grem v srednjo šolo to zame pomeni novo priložnost da si uključim in dobim frende najbolj pa se bojim da jih ne bom dobila saj nisem bila dobro srejeta v osnovki bila pa bom v tudi v dijaškem domu.Tu pa se začnejo težave 1.Je da imam težave z močenjem postelje-po domače še zmeraj lulam v posteljo in ko ponoči tišči lulat se ne zbudim zjutraj pa je kriza saj vse smrdi.Bojim da bi bila zaradi tega izključena kar pa res nočem da pa bila sama v sobi odpade saj nočem biti sama.Moj 2. problem je da slabo skrbim za svojo higieno vem da je to ogabno a nekomu se moram zaupati.Pac nevem večina se tuširajo vsaj 2x na teden jz pa ne.Kom sem bila še v 9.r so sošolci dostikrat pritoževali da smrdim in ko so mi to govorili mi je bilo zelo težko.Ne vem kaj naj tud moj 3-leta mlajši brat moči posteljo ampam njenga to še ne briga.Ko pa si 1x star 14 let se mi to zdi zelo sramotno če kam grem.Puskušam da ne pijem po 6 uri kakor mi je svetoval zdravnik a učasih deluje učasih ne.Ker pa grem v dijaški dom si res ne želim več potovalke ampak kovček ampak mami ni ravno za kaj pa vi islite kaj je boljše?HVALA ZA ODGOVOR,IN LP
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Dolgočasenje med počitnicami,srednja šola in osebna higiena in kovčekna

Uredništvo » 17 Jul 2019 10:21

Odgovor svetovalke
_________________

Draga Dolgasimse, trikrat sem prebrala tvoje pismo. Menim, da tri četrt tvojih težav izvira iz močenja postelje. Na tvojem mestu bi nemudoma poklicala svojega osebnega zdravnika in se dogovorila za termin. Najverjetneje ti bo predpisal tabletke Minirin, ki pomagajo, da bo tvoja postelja zjutraj suha. Seveda boš pazila tudi na to, da po šesti zvečer ne boš več pila. To seveda pomeni, da boš svoja dva litra tekočine začela piti že zjutraj. To se da urediti, samo red bo potreben. Potrudila se boš, verjamem, saj bo tvoje življenje potem veliko lažje in lepše.

Drugo kar je potrebno spremeniti že danes, je osebna higiena. Tuširanje vsako jutro je in bo zakon zate tudi takrat, ko bo osnovni problem presežen. Boljše se boš počutila. V sebi boš začutila drugačno energijo. Ker boš uporabljala tudi šampon za telo, bo dobilo tvoje telo drugačen vonj. In to bodo zaznali tudi tvoji prijatelji, sošolci, družinski člani. Veš, tako je, da se nihče ne mara družiti s človekom, ki smrdi. In ta zadeva se da res hitro spremeniti. Samo odločiti se moraš! In zakaj se ne bi? Saj gre zate!
Čisto logično mi je, da nimaš prijateljev. Da se počutiš zelo osamljeno. Tudi tu bo potrebna akcija. Naredi si seznam sošolk in sošolcev, s katerimi se želiš družiti. Dodaj jim seznamček sestričen, bratrancev in drugih sorodnikov ter sosedov. Izberi izmed njih najljubšega in ga še danes pokliči na domači sladoled. Pripravi sladoled, uredi sebe in svojo sobo. Ko pride obisk, bodi vesela in ne pozabi se zahvaliti za družbo. Nadaljuj tudi naslednje dni. Naj ti bo lepo!
Srednja šola in dijaški dom: izjemna priložnost za nova prijateljstva! Ko boš uredila nočno mokrenje, ne bo problema. Ravno teh šest tednov, kolikor je še do konca počitnic, potrebuješ, da bo vse v najlepšem redu. Krasno bo!

Kako prepričati starša, da te pustita v Barcelono? Vprašaj ju, kaj moraš storiti, da te bosta pustila. In nato počni tako, da ti bosta začela verjeti. Lahko presenetiš mamo in sama pripraviš kosilo. Če ne znaš kuhati, povabi k sebi sošolko, ki zna in bosta skupaj skuhali nekaj imenitnega. Verjamem, da zmoreš, da zmoreta!
Potovalka ali kovček, ni pomembno. Vsaj meni se ne zdi. Lahko pa poveš mami, kaj bi ti rada in zakaj. Ne pozabi je vprašati, kako se ji lahko oddolžiš.

Iskreno povedano: v naslednjem mesecu lahko iz sebe narediš pravo punco! Verjamem, da ti bo uspelo. Le v akcijo. Želim ti vse dobro in da se še kaj oglasiš. Morda z boljšimi novicami.

Lep pozdrav,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
NekočNajstnica

Re: Dolgočasenje med počitnicami,srednja šola in osebna higiena in kovčekna

ObjavaNapisal NekočNajstnica » 21 Avg 2019 05:22

Joj, kako lepo ste ji odgovorili, sem morala prav napisati :) Pred kar nekaj leti sem tudi sama prejela koristne nasvete na tem čudovitem forumu. Sedaj sem pa po naključju zašla spet sem in sem malo pokukala. Hvala, ker delate dobro! <3
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Dolgočasenje med počitnicami,srednja šola in osebna higiena in kovčekna

Uredništvo » 21 Avg 2019 13:20

Hvala ti, draga NekočNajstnica, za tale odziv.
Tako lepo mi je pri srcu, ko te berem. Tako lahko pomagamo drug drugemu.

Bodi lepo, najlepše,

mag. Damjana Žolnir