Ali mi bodo izpulili zob

Vprašanja na tosemjaz.net.
Strahmeje

Ali mi bodo izpulili zob

ObjavaNapisal Strahmeje » 15 Jun 2019 23:15

Pozdravljeni
Pisem v cisti paniki in me vem kaj naj naredim. Na enki sem imela globok karies in so mi ga popravili. Zobozdravnik mi je rekel da ni prislo do zivca. To je bilo priblizno leto in pol nazaj. Zob me je en mesec nazaj dva dni zelo bolel ampak nisem imela dostopa do zobozdravnika. Od takrat naprej me ne boli nic vec. Danes zvecer sem zatipala cudno bulico nad dlesnijo in sedaj me grabi panika. Strah me je da mi bodo enko izpulili ampak zal nimam financnih sredstev da bi mi zob nadomestili. Zelo zelo me je strah sploh si ne upam povedati mami ali izi do zobarja. Ko bom lahko bom odsla. Ali je kaksna moznost da bi mi samo prebili bulico in bi zob kljub temu da je mrtev ostal pritrjen? Ali bo pocrnel? Kaj naj naredim ce bom ostala brez zoba? Prosim prosim usmerite me, ne morem ven iz panike.
Najlepsa hvala za odgovor
No name

Re: Ali mi bodo izpulili zob

ObjavaNapisal No name » 17 Jun 2019 22:08

Hej
Jz sm zdej star 14let in jaz sem si tik pred začetkom 8ega klasa zbil zob ij to cist sprednga ko sm su k zobarju so rekli da bi bil to sicer strosek ampak smo se zmenili da bojo rekli da mi ga je nekdo drug zbil zato so mi ga nadomestili zastonj. Postopek ni bil prijeten a tudi bolec ne rabil sem priblizno 2meseca tam so mi ga najprej vsak teden neki brusiliin delali obliko in ne vem kaj se meni ke bilo uredu hoditi tja edino motece je bilo da ko so mi brusil sem zaradi inekcije cutil kot da bi mi malce premocno scetkali zob poleg tega pa je bilo vse kul in ko so mi ga namestili je bilo cist izi dobesedno prijela je umeten zob nanj dala posebno lepilo in ga pritrdila in zdej ko mam umetn zob sploh ne opazim razlike saj zob tako al tko nikol ne cuts ampak cuts sam dleseen sploh se ne spomn ker spredn zob sm si zbil (desn al lev) ampak ta bulica sm jz ze ene parkrat meu za ksne 2 tedna je zeeeelo moteca in malo pece (vsaj mene je) ampak mi je vedno zginla sama od sebe

Upam da sm ti kj pomagu cau
Tinkak

Re: Ali mi bodo izpulili zob

ObjavaNapisal Tinkak » 18 Jun 2019 07:29

Živijo tudi jas sem imela bulo na dlesni .Zato sem šla na urgentno zobozdravstveno službo tam so mi vstavili trak oz zdravilo .Trak sem mogla menjati na vsake 2 dni približno 2 tedna.Ne skrbi to je samo vnetje nič ne vrta nič ne boli .Med zob vstavi samo vatko z zdravilom in to je to.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ali mi bodo izpulili zob

Uredništvo » 24 Jun 2019 14:39

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena.

Zob ti sigurno ne bodo izdrli, pač pa ga bo potrebno pozdraviti. Bulica na dlesni je vnetni proces, ki se je razširil iz koreninskega kanala na okolno tkivo, po domače, je to, granulom. Iz tvojega vprašanja je razvidno, da je zobna pulpa odmrla. Odstraniti je potrebno inficirano vsebino iz kronskega in koreninskega dela zoba, zob pozdraviti in vsebino nadomestiti s polnilom. Zob ostane v ustih, se pa lahko zgodi, da kronski del zoba potemni.

Svetovala bi ti , da čimprej obiščeš svojega zobozdravnika, ne odlašaj z obiskom.

Kar korajžno, brez panike, zobozdravnik bo vse uredil.
Lep pozdrav,
Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije
Ranaurazlataura

Re: Ali mi bodo izpulili zob

ObjavaNapisal Ranaurazlataura » 30 Jun 2019 05:03

Najlepš hvala za vaš odgovor.