Profesor sportne

Vprašanja na tosemjaz.net.
Pujsapepamojheroj67

Profesor sportne

ObjavaNapisal Pujsapepamojheroj67 » 10 Jun 2019 09:17

Razmerje s profesorjem je verjetno nekaj najbolj čudnega ampak to se dogaja. Zgodilo se je meni. Nikoli si tega nisem mislila in zgodilo se je zelo nepricakovano. Bilo je novo šolsko leto, on je bil novi učitelj. Nekaj časa sva hodila a o tem nisem govorila nikomur. Pred kratkim sva se razšla in to so ugotovili tudi profesorji. Njega so odpustili jaz pa že celo polletje hodim k psihologinji na pogovore. To mi res ni vsec, upam da razumete
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Profesor sportne

Uredništvo » 13 Jun 2019 13:07

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

zahvaljujem se ti za vprašanje.

Nikakor se ne strinjam s tabo, da je razmerje s profesorjem nekaj najbolj čudnega. Zaljubila si se v človeka, moškega, ker ti je bil / je všeč zaradi osebnostnih lastnosti, vedenja in zunanjega videza, in ob tem je pač opravljal poklic profesorja. Nikakor ne moreš vnaprej predvideti kdo bo tisti, ki ti bo všeč in boš ob njem začutila tako prijetna čustva kot so naklonjenost, zaljubljenost, sprejetost, ljubezen. Se strinjaš?

Zapisala si, da so njega odpustili. Ali meniš, da je vzrok v tem, da sta se vidva zaljubila ali pa se mu je iztekla pogodba o zaposlitvi in je moral stran? Nikar si ne nalagaj skrbi zakaj so ga odpustili in ne krivi sebe za njegov odhod. Ti za to nisi kriva, kakor tudi ne za obojestransko naklonjenost tebe do tega moškega in obratno.

Zanima me ali se obremenjuješ tudi s tem kaj zdaj o tebi, o tem profesorju govorijo po šoli, tako tvoji vrstniki kot njegovi kolegi? Navadno so te govorice kratkega veka. Tako profesorji kot tudi vrstniki sicer vedo, da se to lahko zgodi njim. In kaj potem? Namreč se je že zgodilo tudi dijakom / študentom, profesorjem v srednji šoli ali na fakulteti, se še bo in to ni nič bogokletnega. Prav? Predvsem zaščiti sebe in svojo dobrobit, vedi, da ni nič narobe s tabo in da je to izkušnja, na katero boš s časovno distanco gledala kot prijeten spomin. Poskusi vsaj.

Upam, da sem ti odgovorila na tvoja vprašanja, dvome.
Želim ti vse dobro.

Lep pozdrav,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Profesor sportne

Uredništvo » 17 Jun 2019 15:13

Odgovor svetovalca
__________________

Drago dekle!

Zaradi celovitejše pojasnitve tvojega vprašanja bi bilo potrebno k odgovoru, ki si ga že prejela, dodati še naslednjo informacijo.

Takšne primere opredeljuje Kazenski zakonik kot kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. 174. člen Kazenskega zakonika v 2. odstavku pravi:
(2) Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, staro nad petnajst let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Takšna razmerja, kot je bilo tvoje, so sicer razumljiva, kot ti je že odgovorila psihologinja, niso pa dovoljena.

Brane But, univ. dipl. psiholog