Rezanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Bdbnananbdbd

Rezanje

ObjavaNapisal Bdbnananbdbd » 22 Feb 2019 21:58

Živijo ! PROSIM ,DA OBJAVITE SAMO ODGOVOR

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Rezanje

Uredništvo » 26 Feb 2019 14:40

Odgovor svetovalke
_________________

Najprej, nihče, prav nihče te ne sme in ne more na silo odpeljati nikamor, tudi ne v psihiatrično bolnišnico. Kar opisuješ, da sta profesorici kričali nate (se drli), nikakor ni ustrezna pomoč. Prav je, da sta v skrbeh zate, da jima ni vseeno, a v takem trenutku ti potrebuješ umiritev. Miren in poglobljen pogovor.

Kot opisuješ, se nihče od vas doma (ti, mama, očim) ne počuti v redu. Kje, po tvojem mnenju, so razlogi za to, da se veliko prepirate, kregate ? To ne morejo biti šolske ocene, morda so slabe ocene bolj posledica napetosti doma. Toliko negativnih ocen ... Imaš v sebi odgovor, zakaj je tako ? Se težko umiriš, usmeriš pozornost na učenje ? Je snov pretežka? Se ti zdi, da se ne znaš prav učiti ? Kako preživljaš dneve, vikende; delaš kaj drugega, ob učenju? Kako spiš? Kaj te muči, skrbi ?

Menim, da je prav zaupati mami, ko pravi, da boste že našli rešitev. Pomembno je, da ti sama aktivno sodeluješ pri iskanju rešitev. Da bi se odselila od doma, kot so menda predlagali na CSD ? Kje so razlogi ? Si ti sama to želiš? Naj še enkrat poudarim. Pri vsakem koraku, za vsako rešitev je potrebno tvoje sodelovanje, razumevanje situacije, tvoje soglasje. Nihče te ne sme v nič prisiliti. Tvoja dolžnost je, da sodeluješ in sprejemaš odločitve, ki bodo po tvoji meri. Saj sama veš, jok ne rešuje ničesar, sprosti pa napetost, jezo, strah, nemoč. Ko se umiriš, je potreben pogovor, odkrit in jasen. Ti sama poskusi izraziti - povedati, napisati, narisati - kako se počutiš; s katerimi problemi se soočaš. Kaj te teži. Kakšno življenje si želiš, da boš lahko umirjena, da boš več napora usmerila v učenje in v šolski uspeh.

Prosim, piši mi še. Rada bi te bolje razumela, tako je lažje pomagati. Ali vsaj prisluhniti, podpreti.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
François amour

Re: Rezanje

ObjavaNapisal François amour » 17 Jun 2019 13:32

Situacija se je nekako rešila ,bila sem zaradi samopoškodb na urgentni psihiatrični bolnici.In tam je napisala ,da se morem naročiti pri psihiatru in imeti pogovore sporti.Zvedela sem ,da se psihiater samo pogovarja in v določenih primerih piśe zdravila je to res? Še vedno imam strah ,da bi me zaradi samoposkodb zaprli v bolnico razredničaraka me skos straši s tem ali lahko jas preprečim ,da śola ne izve moje probleme in se ne vtikuje v mojo situacijo.Je pa izvor samoposkodb zato ker imam čustvene težave .Tega se zavedam.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Rezanje

Uredništvo » 20 Jun 2019 09:39

Odgovor svetovalke
_________________

Kot pišeš, drago dekle, se je situacija nekako razrešila. Če to, da si bila pod nujno sprejeta v bolnico zaradi samopoškodovanja, gledava kot razrešitev situacije. Mislim pa, da je nasvet, napotilo, da se naročiš na redne pogovore in terapijo pri psihiatru, več kot dobrodošel. Po moje nujen. Resnično potrebuješ strokovno pomoč zaradi stisk, ki so očitno zelo zapletene. Sama praviš, da so čustvene narave. Prav je, da jih razgrneš sama sebi, ob pomoči strokovnjaka.

Česar se nekako bojiš, ugibam iz zapisanega, je zdravljenje z zdravili. Psihiatri izvajajo s pacienti terapije, ki vključujejo pogovore, terapevtsko vodenje, kadar ocenijo, da bi prišla v poštev tudi zdravila, pa jih tudi predpišejo. Pri tem so dolžni pojasniti, kako delujejo in zakaj so potrebna. Vprašaj o vsem, kar te zanima. Bodi aktivna, četudi potrebuješ pomoč. Predvsem zato, ker ti sama najbolj čutiš, kakšno pomoč potrebuješ, da boš lahko razvozljala svoje čustvene stiske in se naučila reševati jih na bolj ustvarjalen način kot doslej. Rezanje lahko prinese trenutno olajšanje, a ne rešuje ničesar. Verjamem, da ti sama veš, da je tako, a ne znaš, ne zmoreš poiskati poti iz stiske. Zato resnično potrebuješ strokovno pomoč v živo. Naroči se, čimprej. Upam, da imaš doma razumevanje in oporo. Sicer pa si še piševa, se pogovoriva, prav ?

Želim ti umirjene počitnice, napolnjene z radostjo in ne s skrbmi. Prejmi moj trden objem. Mislim nate,

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja