teža

Vprašanja na tosemjaz.net.
nanaa

teža

ObjavaNapisal nanaa » 10 Jan 2019 11:54

Pozdravljeni,
od prijateljice hčerka je stara 4 leta in ima 34 kilogramov, vem da to ni normalno pa me zanima kako ji naj to povem, da nekaj ukrene, saj to ni dobro za zdravje otroka. Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: teža

Uredništvo » 13 Jan 2019 09:55

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena!

Tema glede telesne teže otrok, zlasti prekomerne, je lahko za starše zelo občutljiva in neprijetna, zato je pri podajanju takšnih informacij potrebna precejšnja mera previdnosti. Lahko, da se starši tudi sami zavedajo tega problema, kljub temu pa ga velikokrat dojemajo kot osebnega (takšnega, ki zadeva le njih in ne tudi drugih). Včasih tudi ne poznamo vsega dogajanja in dejavnikov v sami družinski dinamiki.

V kolikor se odločiš s prijateljico pogovoriti o tem, ji to povej na samem (brez hčerkine prisotnosti in prisotnosti drugih), in sicer spoštljivo ter sočutno. Najprej izpostavi nekaj pozitivnega pri mami in hčerki - npr. kaj mama počne dobro in kakšne pozitivne lastnosti ima hčerka - šele potem povej, kaj si opazila in kaj te pri tem skrbi. Sočutno in spoštljivo izrazi svojo skrb za deklico. O odzivu mame lahko le predvidevamo.

V kolikor je ali bo imela deklica zdravniški pregled, je tudi naloga pediatra/zdravnika, da o tem seznani starše in predlaga nadaljnje ukrepe. Če je deklica vključena v vrtec ali varstvo, je mogoče, da to izpostavijo tudi vzgojiteljice.

Lep pozdrav,
Urška Mlinar, mag. psihologije