Disleksija

Vprašanja na tosemjaz.net.
jjka31

Disleksija

ObjavaNapisal jjka31 » 09 Jan 2019 12:41

žvijo miam disliksjo. kjaj nje stroim
Neja954

Re: Disleksija

ObjavaNapisal Neja954 » 09 Jan 2019 15:52

Zivjo
Torej praviš da imaš disleksijo?
Si to ugotovil sam ali kdo drug kot npr mogoče starši učiteljica ali zdravnik,psihologinja?
Torej disleksija je pri otrocih znana kot težava pri branju in pisanju (obračanje črk in besed , grše pisanje nerazumevanje besedila težje učenje pa je posledica vsega tega)
Oseba z disleksijo ima bolj razvito in prednostno desno polovico možgano, ostane pa zavedno.
S tem te nikakor nočem prestrasiti. Naj ti kot pozitivno povem da je Disleksija hkrati izraz za nadarjenosti in pomanjkljivosti. Nekateri ji pravijo lahko tuti kot dar.
Bolezen ni povezana z inteligentnostjo in družbenim razredom, ima jo lahko vsak.
Locimo torej prirojeno in pridobljeno disliksijo ki je posledica poškodb na možganih.
Večina ljudi za svoje delovanje uporablja predvsem levo polovico možganov. Ljudje z disleksijo pa uporabljajo predvsem desno polovico možganov, zaradi česar so ustvarjalnejši in uspešnejši na področju umetnosti in športa oziroma na področjih, kjer delujejo samostojno in neodvisno od drugih , medtem ko imajo probleme z branjem pisanjem in podobno, ljudje ki nimajo te bolezni pa uporabljajo predvsem levo polovico možganov in teh problemov nimajo.
Posamezniki z disleksijo se med seboj razlikujejo. Ni nujno, da imajo vsi enake težave in v isti meri. Pojavlja se v različnih oblikah, od lažje, zmerne in bolj izrazite.
Želim ti povedati da neglede nato da maš težave z branjem in pisanjem kar pač disleksiti imajo nisi neumen.Največja ovira disleksikov je pomanjkanje samozavesti pri doseganju ciljev torej bodi trmast če boš hotel lahko premagaš ovito pri branju le verjemi vaše vaja dela mojstra vedno znova in znova.
Torej kaj narediti?
Disleksiki si stvari zapomnijo v slikah. Imajo dober vizualni spomin, zato si pri učenju lahko pomagajo z miselnimi vzorci in barvami. Pisano si lahko podčrtujejo pomembne stvari v besedilu ali si jih izpisujejo.
Lahko ti uspe tako.
Drugače v Sloveniji obstaja društvo Bravo, ki pomaga otrokom in mladostnikom (učencem, dijakom in študentom) s specifičnimi učnimi težavami tako, da nudi oporo staršem in učiteljem
Obstajajo pa tudi šole ki se takim najstnikom prilagodijo
Svetujem ti da to poveš staršem šolski psihologinji ali svoji zdravnici zdravniku oni ti bodo lahko svetovali se več in skupaj boste našli rešitev zaupan vase.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Disleksija

Uredništvo » 10 Jan 2019 08:20

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen!

Če imaš težave pri branju in pisanju je pomembno, da obiščeš psihologa. Oni naredijo ustrezno diagnostiko s katero ugotovijo če je to disleksija ali ne. Če imaš zaradi tega v šoli težave pri učenju in slabše ocene, je na podlagi psihološkega poročila mogoče dobiti kakšno pomoč. Najprej pa moraš opraviti pregled.

Lep pozdrav,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije