Hrbtenica

Vprašanja na tosemjaz.net.
GirlyGirl

Hrbtenica

ObjavaNapisal GirlyGirl » 05 Jan 2019 18:19

Pozdravljeni!

Najprej se obračam na Vas, ker ne želim biti hipohonder in za vsako stvar leteti k zdravniku, ampak trenutno opažam določene težave, ki me skrbijo.

In sicer, ko pritisnem na svoj vrat od vzadaj, in sicer na tamkajšnja vretenca/vretence in z roko malo pritisnem od strani, mi nekaj poči oziroma zdi se mi, da celo poskoči. Tudi ko vrtim vrat se mi zdi,da mi kosti malo pokajo, občasno tudi ne morem obrniti glave brez da bi se mi nekoliko zatresla. Gre za majhne tresljaje, ki pa jih sama takoj zaznam, ko se zgodijo in so moteč (verjetno še toliko bolj, ker me skrbi). Na splošno v bistvu opažam pokanje, tudi kp denimo ramena potiskam naprej nazaj, se mi zdi, da se lopatici ne premakneta lepo gladko, temveč mi kar nekaj poka in "šteka." Ne vem, mogoče delam slona iz muhe, ampak a mi lahko prosim poveste za kaj bi morda lahko šlo?

Naj omenim še, da nisem ravno fizično aktivna. V bistvu sem z vstopom v srednjo šolo se vrgla v knjige, ker je tako zahtevno in pregarala par let sklonjena nad njimi ne le cele dneve, temveč tudi noči in sklepam, da se to sedaj tudi kaže. Čutim tudi bolečine v vratu in križu. Niso sicer zelo resne, vendar pa so neprestano prisotne, ker se res kar naprej sklanjam nad knjigami - 8 ur v šoli in še potem po kakšnih 8 ur doma (včasih celo več, redkokdaj pa manj).

Vem, da mi brez pregleda težko svetujete, vendar prosim nikar me ne pustite brez vsaj kakšne ideje o tem, kaj bi lahko vse skupaj bilo.

Najlepša hvala v naprej,

GirlyGirl
GirlyGirl

Re: Hrbtenica

ObjavaNapisal GirlyGirl » 08 Jan 2019 13:48

Pozdravljeni ponovno,

res ne želim težiti, ker vem, da imate veliko dela, vendar sem že čisto zaskrbljena in bi si res želela odgovora preden me anksioznost čisto dotolče.

Rada bi dodala še to, da načeloma nimam težav s tresljaji, ampak ko se sklonim naprej v enem delu hrbtenice začutim tresljaje in zdi se kot da ne morem narediti predklona lepo "enakomerno." Podobno se mi zgodi tudi pri kroženju z glavo. Ali pa recimo ko gledam v zrak v diaprojektor v šoli, nato pa glavo sklonim - takrat se mi tudi zatrese.

A gre za Parkinsonovo bolezen? Sicer sem prebrala, da so zanjo značilni 'resting tremors,' ampak res ne vem...

Zelo si želim hitrega odgovora, ker me tako skrbi.

Lep pozdrav,

GirlyGirl
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hrbtenica

Uredništvo » 09 Jan 2019 22:07

za kak dan ti odgovorim. Vse bo ok.

lp, Miljen Vidaković dr.med., specializant družinske medicine
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hrbtenica

Uredništvo » 10 Jan 2019 23:04

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena.

Ne bi rekel, da je karkoli narobe s tabo. težave ki jih omenjaš so zelo lahko povezane z dolgotrajnim sedenjem ter prisilno držo. Razni poki, škrtanja, bi naj prihajali od raztezanja vezi, sklepov ter kit. in to je zelo možno pri tebi glede na napisano.
Skratka, več se začni gibati. To bo absolutno koristilo. kako pa to, da toliko časa nameniš učenju? kar se tega tiče, ti bo telesna aktivnost pomagala, da se boš lažje učila.

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine