Stran 1 od 1

Spolnost

Objavljeno: 29 Dec 2018 21:53
Napisal nike_12345
Pozdravljeni, zanima me kdaj v zvezi s fantom naj bi imela prvi spolni odnos. Zanima me po koliksnem casu je normalno da se spustim v to z njim. Prosim za odgovore in nasvete

Re: Spolnost

Objavljeno: 01 Jan 2019 10:39
Napisal Nike_12345
Prosim za odgovor!!!!

Re: Spolnost

Objavljeno: 03 Jan 2019 09:26
Napisal Uredništvo
Pozdravljena,

svetovalka bo kmalu odgovorila na tvoje vprašanje.

Zaradi praznikov imamo namreč malo zamud pri odgovorih.

Lep pozdrav iz uredništva.

Re: Spolnost

Objavljeno: 09 Jan 2019 20:32
Napisal book lover
js bi ti odgovorila tko da se v spolni odnos spustiš takrat ko se sama počutiš pripravljeno na to
lp.

Re: Spolnost

Objavljeno: 14 Jan 2019 15:36
Napisal Lalali
Draga Nike_12345,

Najprej je odgovor odvisen od tega, koliko si stara. Pri 15 letih imas drugacno percepcijo sveta in drugace dozivljas spolnost kot nekdo pri 18-ih. Starejsa kot si, bolj si zrela in bolj bos v ta pomemben korak v tvojem zivljenju vstopila pripravljena in odgovorna. Druga stvar je, koliko casa sta s fantom ze skupaj in koliko sta stara. Ce sta mlajsa od 16 let so lahko vajini odnosi tudi kazensko problematicni.
Jaz bi ti polozila na srce, da s spolnimi odnosi, ne glede na tvojo starost, pocakas. Prav je, da se sprasujes, kdaj bi bil primeren cas, po drugi strani pa to vprasanje tudi nakazuje, da imas nekje znotraj sebe nek strah in negotovost, ki ti se ne dovoljujeta, da bi se popolnoma predala in dozivela spolnost v vsej svoji polnosti. Spolnost bi morala biti vsaj po moje krona odnosa, cesnja na torti, najprej je treba veliko casa in potrpljenja, da se celo torto spece, namaze s kremo, oblozi s smetano, okrasi... enako kot v odnosu, kjer je treba cloveka najprej dobro spoznati, videti ce njegove karakteristike ustrezajo tvojemu nacinu zivljenja, graditi na iskrenosti, potrpezljivosti, zaupanju... Ce zelis imeti lepo izkusnjo, pocakaj in poslusaj samo sebe. V odnosu med fantom in punco je pomembnih toliko drugih stvari, da se poskusi naprej fokusirati nanje. Si gotova, da te ima ta fant iskreno rad? Sta spostljiva drug do drugega? Mu lahko zaupas tudi svoje najgloblje skrivnosti in te poskusa razumeti in je on enako zaupljiv do tebe? Se dovolj pogovarjata? Imata skupne hobije oz. si vzameta skupen cas za stvari, ki vaju oba osrecujejo? Kaksno vizijo imata o prihodnosti, kaksne so vajine zelje, kaj bi rada pocela v zivljenju, kaj bi rada realizirala? Se resnicno vidis z njim cez 10 let? Kaj na njem te moti in ti ni vsec? Bi rada bila resnicno z njim ali je bolj muha enodnevnica? Ga imas rada zaradi njegovih osebnostnih znacilnosti ali zato, ker je kul/priljubljen/lep/ti prija njegova pozornost/ti je vsec da ti ga zavidajo? Bi mu rada dala, ker se res pocutis pripravljena mu dati del tebe, ki ga ne mores dobiti nazaj, ali bolj zato, ker on pritiska nate/se ti zdi, da druzba to od tebe pricakuje? Kako se nameravas zaščititi? Ce zelis zvezo ohranjati in jo narediti trajno, so vsaj po mojem to le nekatera od vprasanj, ki bi si jih bilo smiselno postaviti in jih razresiti preden se odlocis, da se zelis telesno predati fantu. Ce se spustis v spolnost preden si psiholosko pripravljena nanjo, imas zal velike sanse, da bo slo kaj narobe, ne samo da ne bos sproscena in zato boli in ne mores uzivati v polnosti, ampak tudi, ker ce se kaj zalomi med vama (ce se npr.izkaze da fant ni kar si pricakovala) ti bo ostal grenek priokus in se dogodka ne bos mogla spominjati kot lepega in izpolnjujocega, kar bi spolni odnosi morali biti.
Oprosti za cel roman, ampak ti res polagam na srce, da dobro premislis in poskusas najprej graditi na vajinem odnosu, da vidis, ce sploh funkcionirata skupaj in si srecna. Bolj kot se bosta poznala, bolj si bosta zaupala in bolj intimno bosta lahko dozivljala kemijo med vama. Poslusaj svoje obcutke!

Re: Spolnost

Objavljeno: 22 Jan 2019 08:32
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
__________________

Draga "nike_12345",

v kolikor si mlajša od 15 let, resnično še nisi ne čustveno in ne telesno pripravljena na spolnost. Povsem razumljivo je, da te pred tem dajejo občutki radovednosti, želja in morebiti tudi občutki, da si na to dejanje pripravljena ter zrela. Normalno je, da o tem bereš, se informiraš in na nekakšen način "pripravljaš". Izraz, da postajaš zrelo mlado dekle je tudi to, da postavljaš vprašanja in se s strani odraslih oseb želiš informirati kdaj pričeti s spolnostjo.

Vstop v spolnost prinaša mnoga nova vprašanja, dileme, odgovornost - kako se bosta s fantom zaščitila, katere vrste kontracepcije bosta jemala, kaj v primeru, da pride do zanositve, itd. Odpira se mnogo vprašanj, ki terjajo dobro komunikacijo med partnerjema. Meniš, da bi se s fantom znala pogovoriti o teh stvareh? Bi "našla" odgovore nanj?

Spolnost je nekaj izredno lepega, vendar je zanjo pomembno, da izhaja iz ljubezni in iz pravega partnerskega odnosa. Sta ali bosta s fantom par? Sta ali bosta zvesta drug drugemu? Že iz vidika spolno prenosljivih bolezni je zelo pomembno, da sta partnerja enako predana in lojalna, saj se z večanjem spolnih partnerjev povečuje tudi tveganje za spolno nalezljive bolezni.

Pogosto takšna in podobna vprašanja odpiram z namenom približati kako kompleksna je lahko spolnost. Zajema veliko več kot samo uživanje v tistem trenutku. Terja zrelost, odgovornost in predanost osebi s katero to počneš. Zato so tudi leta, s katerimi vstopamo vanjo, zelo pomembna.

Želim ti vse dobro,
Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij

Re: Spolnost

Objavljeno: 22 Jan 2019 10:26
Napisal User3
Po 3 zmenkih.