Obcutek nemoci

Vprašanja na tosemjaz.net.
squiggles55

Obcutek nemoci

ObjavaNapisal squiggles55 » 08 Nov 2018 22:00

Lep pozdrav...
Stara sem 19 let in obiskujem prvi letnik faksa. V zadnjih parih mesecih opazam vzorec simptomov tesnobe, katere sem imela ze pred leti in sem zato tudi hodila psihologinji. Vse vec imam spet panicnih napadov, ki so vsakic le mocnejsi in mi odvzamejo vse vec energije. Negativne misli se mi tudi vsiljujejo v vsakdnevno misljenje in hocem prepreciti, da bi se to nadaljevalo.
Moje vprasanje je, na koga se naj najprej obrnem? Vem, da potrebujem strokovno pomoc, vendar me cakalne dobe skrbijo. Samoplacniske terapije si pa zal res ne morem privosciti trenutno. Kako poteka? Moram it najprej svoji osebni zdravnici po napotnico, ali kako?
Zanimalo bi me tudi, ce sem pripravljena spregovoriti o spolnem napadu, ki se je zgodil v času, ko sem bila mladoletna, ali moram naredit kaksno prijavo glede tega? In ali bodo kontaktirali moje starše? Tega si resnicno trenutno ne zelim.

Najlepsa hvala za odgovor vnaprej,
LP.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Obcutek nemoci

Uredništvo » 28 Nov 2018 07:23

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

Prav je, da se odločaš in si poiščeš strokovno pomoč. Če iščeš pomoč po zdravstveni plati, moraš najprej k osebnemu zdravniku, da ti napiše napotnico, ki jo odneseš k psihologu. Druge oblike svetovanj, oz. psihoterapevtskih pomoči so večinoma plačljive, lahko malo prebrskaš po netu in morda kaj najdeš. Sama ti lahko svetujem kot brezplačno možnost pomoči v okviru Posveta (pobrskaj po netu za kontakt). Prav tako pa obstaja v okviru Univerze v Ljubljani Študentska svetovalnica, kjer tudi nudijo psihoterapevtsko pomoč. Morda se obrneš nanje.

Glede spolnega napada, če želiš podati kazensko prijavo, moraš na policijo, kjer lahko izraziš željo, da staršev ne vpletajo. To morajo upoštevati, saj si polnoletna. Če pa želiš predelovati stiske oz. svetovalno pomoč, pa je pravi kraj tudi psihoterapija. Tam pa so zavezani k molčečnosti- če ne želiš vključevanja drugih ljudi.

Lep pozdrav,
Nataša Omladič Ograjenšek, prof. socialne pedagogike