psihoterapija, prosim za hiter odgovor!

Vprašanja na tosemjaz.net.
liliiiiii45

psihoterapija, prosim za hiter odgovor!

ObjavaNapisal liliiiiii45 » 07 Nov 2018 11:23

Pozdravljeni,

zanima me, kako vem, da je psihoterapevt pravi zame. Razume, da je velik pokazatelj to, da mu lahko zaupaš in se ob njemu dobro počutiš. Predvsem me zanima, kakšna je ustrezna izobrazba za psihoterapevta. Ali je izobrazba na Univerzi SFU v Ljubljani ustrezna?

Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: psihoterapija, prosim za hiter odgovor!

Uredništvo » 07 Nov 2018 18:10

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, liliiiiii45,

vesela sem, da si se oglasila in s svojim vprašanjem obrnila name. Sprašuješ, kako vedeti, da je psihoterapevt pravi zate. To vprašanje je precej kompleksno, zato tudi odgovor ni enostaven in enoznačen. Kot si že sama zelo lepo ugotovila, je velik pokazatelj sam psihoterapevtski odnos. Kaj to pomeni? Ključnega pomena v odnosu med klientom in terapevtom je, da se med njima razvije zaupen odnos, zaradi katerega se klient počuti varnega in sprejetega. Le v teh okoliščinah se lahko razkrivamo in govorimo tudi o stvareh, ki so za nas najtežje, kar je tudi namen psihoterapije.

Seveda pa se takšen zdrav psihoterapevtski odnos ne razvije kar čez noč in je zato potrebnega kar nekaj časa. To moramo imeti v mislih tudi takrat, ko se sprašujemo, ali nam psihoterapevt ustreza ali ne. Lahko se zgodi, da nam določena oseba ne ustreza, se že na samem začetku z njo ne ujamemo in pravico imamo to izraziti ter iskati novo priložnost. A vendar se s takšno odločitvijo ne smemo prenagliti, saj je čas tisti, ki je potreben, da se drug na drugega navadimo, znamo prisluhniti in si zaupati v tej meri, da drug z drugim delimo tudi tiste najtežje vsebine iz našega življenja.

Zato ni posebnega recepta, ki bi nam na koncu podal rešitev, ali je naš psihoterapevt za nas primeren ali ne. Sama sebe najbolje poznaš, vedeti pa moraš, da je vsak od psihoterapevtov zavezan k zaupnosti, kar pomeni, da vsebin, o katerih z njim govoriš na psihoterapiji, ne sme javno širiti ali o njih s komerkoli govoriti, saj morejo ostati zgolj med vama. Zato si lahko mirna, če te je morda to skrbelo. Prav tako pa je pomemben kriterij pri odločanju, ali je psihoterapevt primeren ali ne, ta, koliko časa že obiskujemo terapijo. Ali gre za krajši čas in moremo sebi ter njemu dati priložnost, ali pa morda psihoterapijo obiskujemo že dlje časa in mi ter ljudje okoli nas ne opažajo nobenih sprememb, napredka. Prav tako moraš vedeti, da psihoterapevti ob vseh svojih izkušnjah hitro zaznajo, če bodo klientu znali pomagati. V kolikor občutijo, da bi več pomoči lahko dobili drugje, morda pri psihoterapevtu, ki se ukvarja z drugačno usmeritvijo, to tudi povedo in klienta napotijo drugam, saj je tudi njihov cilj, da se klientu stanje čim bolj izboljša.

Izobraževanje za psihoterapevta pa je različno. Ena od možnosti je dokončan študij psihologije in nato nadaljevanje študija v smeri določene psihoterapevtske usmeritve. Prav tako pa je pri nas že nekaj let mogoč tudi študij na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani za namene izobraževanja v psihoterapiji. Vedeti moraš, da je to precej dolgotrajen študij, ki zahteva veliko dela, izobraževanja, truda in precejšnje sposobnosti. Zato nikar ne dvomi, da bi psihoterapevti, ki so javno uveljavljeni in dobro poznani (v okviru zdravstvenih domov ali priznanih privatnih sfer) ne bi bili dovolj ali ustrezno usposobljeni. Vsak od njih mora namreč do licence prehoditi dolgo pot in pokazati veliko znanja ter izkušenj.

Upam, da sem odgovorila na tvoja vprašanja, ob enem pa ti želim vse dobro na tvoji življenjski poti,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)