uroinfekti

Vprašanja na tosemjaz.net.
linoladacokolada

uroinfekti

ObjavaNapisal linoladacokolada » 06 Sep 2018 15:49

Pozdravljeni!
Na vas se obračam s sledečo težavo:
Nikoli prej nisem imela tezav z vnetjem mehurja/secil, do letos. Poleti sem imela kar hudo vnetje mehurja, ki sem ga s primotrenom uspešno pozdravila. Naj povem, da mi je zdravnik predpisal 10 dni antibiotikov, ampak sem pomotoma jedla le polovično količino (na enkrat sem vzela le 1 tableto in ne 2 kot mi je bilo predpisano). Po 5 dneh sem zopet dala urin in zdravstveno osebje je bilo totalno presenečeno, kako sem lahko tako hitro okrevala. Takrat mi je zdravnik rekel naj jemljem primotren le še tolko da bo vse skupaj 7 dni odkar sem ga začela jemati. NIsem pa takrat povedala, da se pomotoma jemala premajhno količino. Vnetje je bilo potem uspešno pozdravljeno.

Od pozdravljenega prvega vnetja naprej do drugega sem imela potem vsak teden nekakšen čuden občutek v nožnici, približno 2 dni po spolnih odnosih. Pojavilo se je tudi malce pogostejše uriniranje po malo in pa ščemeč občutek v predelu mehurja. To se mi je nekaj tednov (po koncu vikenda, ker sva le takrat s partnerjem skupaj in med tednom nimam spolnih odnosom, ampak le med vikendi) pojavljalo, ampak je trajalo le kakšni 2 uri potem pa izzvenelo tako, da k zdravniku nisem hodila.

Sledilo je drugo vnetje mehurja, po cca 2 mesecih od prvega. Spet sem dobila primotren. Tokrat pri študentski zdravnici v LJ ki mi je rekla da se primotren navadno predpisuje le za 3 dni, kar me je totalno šokiralo, glede na to, da mi je drug zdravnik prvotno rekel, naj ga jemljem 10 dni!?

Tretjič sem imela vnetje spet kar hudo, ampak sem popila na dan cca 10l vode tako da ko sem po koncu vikenda dala vodo je zdravnica rekla, da bakterij ni več veliko in mi ni predpisala antibiotika. Prisotne so bile epiteljne celice in eritrociti, oboje v zelo nizki količini. Tako sem se pozdravila sama s pitjem obilo tekočine in čajem za vnet mehur iz lekarne.

Naj poudarim, da je to moj edini in tudi prvi spolni partner že dobra 3 leta. Včasih sva seksala precej pogosteje, večkrat na dan in nikoli nisem šla (namenoma za to) potem lulat pa ni bilo nobenih težav.

Po tem ko sem imela že 3 vnetja mehurja sem se odločila za metodo: lulanje takoj po seksu in seks le takrat ko sva oba umita oz dikertno iz pod tuša (kar seveda prej nikoli ni bil pogoj).
To sem prakticirala od decembra (3. vnetja) pa vse do aprila (4.vnetja), redno in ni bilo nobenih težav. Aprila pa sva nekega večera s partnerjem nehote po spolnem odnosu takoj zaspala in nisem šla na wc tistega večera, ampak šele zjutraj. Problem se je pojavil že takoj naslednji večer. Takrat sem pozorno opazovala, kako hitro se dejansko razvije vnetje pri meni. Prvo uro sem samo pogosto hodila lulat (ne kapljice, ampak manjše količine). Naslednje pol ure po kapljicah in na koncu uriniranja me je tako zategnilo vse gor do mehurja (nikoli do zdaj pa med med uriniranje ni peklo oz ostre pekoče bolečine nisem čutila nikoli, niti pri prejšnih dveh vnetjih ne). No po naslednje pol ure pa sem že v urinu začela opažati kri. Skratka po 3urah od začetnih znakov vnetja sem imela urin že krvav (ne temno, ampak tako svetlo rjave barve da se je dalo rs razločit da je to kri). Dobila sem nova antibiotik, močnejši. Nikakor se sedajle ne morem spomniti kako se mu reče, vem pa da je imel neko formulo s podaljšanim delovanjem, kar naj bi potem dokončno uničilo vse morebitne bakterije v mehurju.

S partnerjem sva,odkar se mi je to začelo dogajati, še bolj postala pozorna na nežen odnos, vedno je dovolj vlažno in tudi paziva, da se po nepotrebnem ne prenašajo bakterije iz anusa v nožnico ali sečnico. Tako, da res ne vem, kje tiči razlog za te moje okužbe.
Meni se zdi posebej čudno to, da se mi vnetje (s krvjo) razvije v tako hitrem času-tega res ne morem dojet. Ker slišala sem že, da dobijo ženske vnetje mehurja potem pa če ne ukrepajo in se ne zdravijo ustrezno lahko urin postane tudi krvav. nikjer še nisem zasledila, da bi bilo normalno, da se vse razvije v 3 urah?!
Čudno (hvalabogu da je tako) mi je tudi, da se vedno tako hitro pozdravim z antibiotiki. Po 2 dneh jemanja je že vse okej in kot da vnetja sploh ne bi bilo. Hecno je, da sem se v 2 dneh pozdravila tudi le polovičnem odmerku primotrena. Kaj vi mislite o hitrem razvoju vnetja in hitrem zdravljenju, je to normalno?

Razmišljala sem tudi o tem, ali je možno, da se mi je skrajšala sečnica?
Je možno, da imam le neko malo daljše obdobje, ko sem pač bolj občutljiva za ta vnetja? Drugače sem sicer popolnoma zdrava in nisem pogosto bolana.
Namreč enkrat sem se že obrnila na vas, pa ste rekli,da kaksna bakterija, ki bi se prenašala iz partnerja name in obratno in možna.

Sedaj je od aprila vse okej, ker redno hodim lulat. Pa tudi če priteče samo nekaj kapljic. Na srečo je za enkrat v redu. Me pa malo skrbi, kaj če bi se mi zadeva čez nekaj let začela pojavljati, kljub temu, da bi hotila redno lulat. Zelo rada, izvedela od kje te bakterije izhajajo oz. kaj točno povzroča moje uroinfekte.
Vem,da ni najbolj pametno, pa vseeno, bi rada morda poizkusila, da zopet enkrat po spolnem odnosu ne grem urinirat in grem k zdravniku, da malo bolj natančno razišče zadevo. Slišala sem za SANFORD teste, v katerih gojijo bakterije, da jih potem lažje identificirajo in izberejo tudi pravilo zdravilo. Zanima me, ali je potrebna kakšna posebna zadeva, da ti zdravnik odobri to preiskavo ali bi jaz lahko to dobila.
Novembra bom šla tudi k ginekologinji na odvzem brisa. Takrat bom tudi njej omenila zadevo ter jo prosila za kakšno pojasnilo in nasvet.Na vas se obračam, ker si osebni zdravnik žal ne vzame (si ne more vzeti) dovolj časa, da bi mu v miru in natančno lahko pojasnila celotno zgodbo. Upam, da bom od vas dobila vsaj toliko pozornosti, da natančno preberete moje pismo in mi svetujete ter skušate pojasniti te nenadne uroinfekte.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za pozornost in pripravljenost!
Hvala vam.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: uroinfekti

Uredništvo » 08 Sep 2018 22:57

Odgovor svetovalca
_________________

Živjo!

Zelo lepo je svetovati takim ljudem (vsaj meni) kjer dobim točne informacije. Ste pa taki pacienti za nas družinske zdravnike včasih konkreten zalogaj. Imate veliko vprašanj in želite točne odgovore... :)

Gremo kar po vrsti. Tukaj je veliko napisanega. Tudi vprašanj je kar nekaj. Poizkusil bom odgovoriti na vse.
Oba zdravnika sta imela prav. Primotren se lahko da 10 dni, lahko pa tudi 3. Če gre za (sum) vnetje zgornjega dela sečil, potem se naredi 7-10 dnevna kura. Pri nekompliciranih vnetjih mehurja je dovolj 3 dni. Mislim, da jih večina pove pacientom, da pojejo celo škatlico.

Ti si zdrava in mlada. Pri takih osebah ni nenavadno, da se vnetje pojavi hitreje in izraziteje. Recimo temu da mlado telo hitreje in močneje reagira na bakterije.
2 dni časa, da dobro prime antibiotik ni nič posebnega. Pravzaprav velika večina žensk občuti konkretno olajšanje že v roku prvih 24 ur po začetku jemanja antibiotikov, kadar bakterije niso rezistentne na predpisan antibiotik seveda...

Ne, zelo verjetno se sečnica ni prav nič skrajšala. Včasih opažamo, da se pri nekaterih ženskah pojavi obdobje bolj pogostih vnetji mehurja. Potem se to samo od sebe umiri in je mir. Torej ja, lahko da je šlo za tako obdobje. To je (še) eno tako področje, kjer trenutna medicina nima odličnih razlag in rešitev...

Večino ukrepov, ki se svetujejo za preprečevanje okužb sečil ti že izvajaš. Verjetno to tudi počneš, bom pa vseeno omenil. Po mali ali veliki potrebi se obrišeš s toaletnim papirjem od spredaj proti nazaj.

Ideja je mikavna, vendar ti ne priporočam, da si sama narediš še eno vnetje mehurja, v raziskovalni namen. Preiskava Sanford bi res lahko pokazala za katero bakterijo se točno gre in kateri antibiotik bi bil ustrezen (sam zdravnik oceni, kdaj je nekdo "zrel" za to preiskavo, vprašaj svojega glede tega).

Trenutno bi ti svetoval da pustiš stvari pri miru, ker ni za zanemariti tudi dejstvo, da večkrat ko se boš zdravila za vnetje sečil, večja je možnost da bakterije razvijejo odpornost na določen antibiotik. Tega si pa ne želimo.

Ginekologinji pa le povej.

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
llinnoladacokolada

Re: uroinfekti

ObjavaNapisal llinnoladacokolada » 10 Okt 2018 19:19

Pozdravljeni,
naj se vam najprej zahvalim za vaš prejšnji odgovor in prijaznost.

Prosila bi vas, da mi pomagate razrešiti še nekaj...
Ta teden sem zopet dobila vnetje mehurja (povsem nenamerno se je zgodilo, da sem po spolnem odnosu zaspala za kakšno uro in šla na wc potem ko sem se po tej eni uri zbudila). Začelo se je tako, da sem imela nekaj dni prej v predelu mehurja blago bolećino oz. pritisk (vendar sem mislila, da gre za menstrualno bolečino oz rahle krče, ki jih imam občasno)+2 dni prej sem se zbudila z občutkom zelooo polnega mehurja, vendar ko sem šla na wc ni teklo tako zelo veliko kot sem pričakovala.
Dan preden sem dobila vnetje nisem imela odnosov-sem se pa to noč zbudila naprej ob 2 zjutraj in imela občutek polnega mehurja. Šla sem na wc in takoj po uriniranju sem imela čuden občutek (vendar samo na zunanji strani-ne globoko notri) okoli zunanjega ostiuma uretre. Rahlo bolečino sem čutila tudi v predelu mehurja, vendar je vse skupaj bilo precej blago. Nato sem se čez 1 uro zopet zbudila, šla na wc in že opazila kri v urinu. Kar na enkrat me je začelo zelo zelo ščemeti (pekoč, boleč, srbeč občutek) tam spodaj. Občutek je bil tako grozen, da sem skoraj 3ure sedela wc-ju in nikakor nisem mogla zaspat. Naj pa poudarim še nekaj, mene ob uriniranju ne peče, ampak ko uriniram me ta neprijeten občutek za nekaj sekund zapusti potem pa se zopet vrne. Tako, da meni uriniranje dejansko ni težava, ampak olajšanje! KO iztisnem tistih nekaj kapljic me sicer "zategne" po sečnici do mehurja-ampak je to naprem občutku spodaj, olajšanje! Je to normalno za vnetje mehurja?

Kljub temu, da sem se zjutraj počutila že malo bolje, sem takoj zjutraj šla k zdravniku, dala vodo v lab, vendar mi zdravnik sploh ni nič povedal, kaj piše na izvidu, ampak me je celo vprašal-ali imam sedaj vnetje al ne in če bova zdravila??!! Medtem ko je imel izvid na mizi in ga očitno še pogledal ni...sama sem samo prikimala in ga hotela vprašat še za kakšen nasvet, vendar me je zopet na hitro ven poslal z antibiotikom Macrobid 100mg...uspelo mi je celo, da sem dobila napotnico za UZ ABDOMNA, zdravnik pa je rekel, da me bo šele po tem poslal k urologu, če bo potrebno...

Prebrala sem že ogromno člankov, literature, kako si pomagati in kaj vse vpliva na vnetje. Pa me zanima, ali je možno, da se mi vnetje pojavi:
-zaradi stresa, skrbi (opazila sem namreč, da se mi je letos ponovilo isti teden kot lani-začetek študijskega leta, ko se preselim iz domačega kraja, kar je zame precej težko, potem zopet ob težkem izpitu...)

-kontracepcije (tabletke YASMINELLE jemljem sedaj prb. 3leta, vnetja sem začela dobivati po 2 letih jemanja-je možno, da je kaj narobe s koncentracijami hormonov?)-priporočate prenehanje jemanja ali zamenjavo za druge?

-zadrževanje urina (včasih me tišči na wc ponoči,pa se mi "ne ljubi vstati" )

-ali bo kakšna razlika, če seksava s kondomom?? (nikoli do sedaj nisva, ker sva oba drug drugemu prva in edina spolna partnerja, tako da tudi spolne bolezni nimava)

-je možno, da imam jaz kakšno bakterijo v telesu (krvi, črevesju-poleg tistih stalno prisotnih...bi se na krvi morda lahko kaj videlo, kar bi lahko povzročilo vnetja?)

-prehrana (kaj bi priporočili, da naj uživam poleg veliko tekočine seveda...jem raznovrstno hrano, drugače pa ne pazim na vsako malenkost in pojem kdaj pa kdaj tudi manj zdravega, kave ne pijem)

-pesek oz. kamen v sečilih (se to vidi na UZ ABDOMNA? je možno, da imam pesek, tudi če sedaj 6 mesecev nisem imela vnetja, sedaj pa se je zopet pojavilo, ali je za pesek značilen samo za ponavljajoča vnetja ki so res vsak teden?)

-nepopolno izločanje urina iz mehurja (je možno, da se to kar na enkrat pojavi, glede na to da v otroštvu nisem imela težav?)Na spletu sem našla kar nekaj pripravkov iz lekarn, ki zdravijo uroinfekte.
Nekako najbolj mi je v oči padel Canephron. Pri teh tabletah namreč piše, da lahko jemlješ do 12 tednov pri ponavljajočih tednih. Menite, da bi bilo ok preizkusiti to metodo?

Vem, da veliko žensk trpi s podobnimi težavami, zato sem se optimistično odločila,da čim prej najdem rešitev zase. Preizkusila bom vse možne metode in upam da bom našla tisto, ki bo meni najbolj pomagala...

Prosim, da mi javite še, ali lahko pogosta vnetja vplivajo na nosečnost, rodila ali zanositev. NImam še namena zanositi, vendar me vseeno zanima.Vem, da sem vas ponovno "zasula" z vprašanji in vam zadala veliko dodatnega dela.
Upam, da boste našli nekaj časa in mi pomagali rešiti težave.

Lepo vas pozdravljam in se vam zahvaljujem.
linoooladacokolada

Re: uroinfekti

ObjavaNapisal linoooladacokolada » 10 Okt 2018 19:31

Pozabila sem omeniti, da mi je bilo 2 dni prej in še prvi dan ko sem vzela antibiotikneznosno slabo. Je to kakorkoli povezano?đ

Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: uroinfekti

Uredništvo » 15 Okt 2018 11:39

Odgovor svetovalca
_________________

uhhh, to pa je nekaj kratkih enostavnih vprašanj :))

Ja, to bo kar zapleteno za odgovarjati. Zdi se mi, da si zmoža dobiti vse odgovore pri svojem izbranem zdravniku (za razliko od nekoga, ki mu je nerodno stvari povedat). To ni nobena antipropaganda tvojemu zdravniku, ampak če se ne razumeta preveč potem razmisli o menjavi zdravnika. To možnost imaš in ni nič narobe če jo izkoristiš. Kakorkoli, ti poznaš svojo situacijo in razmisli o temu...

Kakor prejšnjič, vprašanj je veliko in upam, da bom več ali manj vse odgovoril.

Ja, to ni nenavadno da te ob uriniranju zareže, potem pa se za nekaj časa umiri.
Zaradi pitja večje količine urina in ker si šla hitro k zdravniku je možno, da laboratorijski izvid še ni pokazal posebnih odstopanj. Najbrž te je zato vprašal če bosta zdravila, on ne more telepatsko vedeti koliko tebe boli in moti to vnetje in včasih se odločimo počakati, da vidimo kako bo šlo. Če se bo na UZ kaj vidlo pa nevem, precej bolj verjetno je da ne.
Zaradi stresa je telo bolj dovzetno za okužbe, tako da ja.
Tablete ne bi smele biti težava. Vseeno svetujem posvet z ginekologinjo glede tega.
Zadrževanje urina bi, vsaj teoretično, moralo povečati dovzetnost za okužbe. Torej tega ne počni.
Mogoče bo pri vama spolni odnos s kondomom prinesel razliko, vendar po podatkih iz raziskav tudi to ne pomaga.
Glede na dokazano bakterijo bi se dalo sklepati od kod je prišla, da bi pa se jo našlo v odvzeti krvi pa ne. Vsaj (bi si upal trditi) ne za tvoj primer.
Glede prehrane bi ti dodatno svetoval poskusiti z 200 do 750 ml brusničnega soka na da (ali v obliki tablet) za daljše obdobje. To je dokazano, da nekoliko zmanjša pojavnost vnetji.
Kamen bi lahko povzročal ponavljajoče težave. Ne bi ravno rekel da take kot jih imaš ti, ampak nikoli ne veš... Kamen in pesek se večinoma vidijo na UZ.
Nepopolno izločanje verjetno ni prisotno pri tebi, verjetno bi že prej imela težave z vnetji. To se bo videlo na UZ.
Ne, nezapletene okužbe sečil, če so zdravljene pravilno in pravočasno, nimajo vpliva na plodnost.

Super, jaz ti pa želim da bo to čimprej za tabo :)

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
Aaaaabbbc

Re: uroinfekti

ObjavaNapisal Aaaaabbbc » 03 Dec 2018 10:32

Pozdravljeni,
osebni zdravnik mi je dal napotnico za urologa in je rekel, da mi bo verjetno naredil kaksno cistoskopijo,urodinamiko... vendar ko sem prisla na pregled k urologu, sem se z njim le pogovorila, dal mi je nekaj nasvetov in naredil uz ledvic, pogledal mehur...tudi uz abdomna je bp.
Niti omenil ni kaksne cistoskopije...zanima me, ali menite, da bi bilo dobro ce opravim se cistoskopijo?
In ce da, ali lahko osebnemu zdravniku recem, da bi zelela se eno napotnico za urologa, da mi opravijo to preiskavo?


Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: uroinfekti

Uredništvo » 03 Dec 2018 12:34

Odgovor svetovalca
_________________

Živjo.

kako pa si drugače?

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
Jsoaakmznjs

Re: uroinfekti

ObjavaNapisal Jsoaakmznjs » 07 Dec 2018 14:38

Pocutim se ok, za enkrat ni nobenih tezav in upostevam vse kar je potrebno, da se skusam izogniti uroinfektom. Skrbi me samo, ve me mozna kaksna deformacijja ali pa kaksne ciste ki bi lahko povzrocale te infekcije...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: uroinfekti

Uredništvo » 10 Dec 2018 12:18

Odgovor svetovalca
_________________

Osebno se strinjam z urologom. Urodinamika pri tebi sploh nima smisla, cistoskopija bi mogoče pokazala kaj, ampak v veliki večini primerov se nič ne najde. Tako da jaz osebno ne bi drezal in porival tisti aparat v mehur, če je stanje ok. Pač, resnica je, da večinoma ne vemo kako bistveno pomagati takšnim ženskam. Še vedno je najbolj pomembno, da se ti paziš.

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine