Ljubim ga!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Imanah

Ljubim ga!

ObjavaNapisal Imanah » 19 Avg 2018 15:24

Hej! Vceraj me je eden fant povabil na pijaco in seveda jaz sem sla ! In potem sva sla k moji najboljsi prijateljici pa sva sla v njeno sobo nato sva se poljubljala itd.. pocutim se krivo ? Ne vem kaj naj naredim ? Zaljubila sem se pa mu ne upam povedati pocutim se kot da me izkorisca
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ljubim ga!

Uredništvo » 23 Avg 2018 10:26

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

praviš, da si zaljubljena v določenega fanta in se bojiš da te on morda le izkorišča.

V času adolescence so ljubezenska čustva zelo močna, poleg tega nam kar hitro določena oseba priraste k srcu. Ker je to tudi čas, ko želimo veliko ljudem ugajati, prekoračimo svoje meje in podležemo željam drugim. V tem primeru je dobro, da posameznik najprej dobro spozna sebe, ko pozna sebe bo hitro prepoznal ali morda preko svojega vedenja deluje proti sebi torej ali se vede tako kot želijo drugi in ne kakor želi sam, zato da bi ugajal drugim. Če se posameznik dobro pozna in se ima rad ter se spoštuje potem bo tudi kar se le da upošteval svoje meje. Zavedal se bo svoje vrednosti. In če drugi te meje upoštevajo in spoštujejo, potem spoštujejo tudi posameznika. Če ne, potem si drugi posameznika ne zaslužijo.

Kar želim povedati je to, da najprej dobro premisli o svojih mejah in jih oblikuj glede na sebe, ne glede na želje drugih ljudi, prevsem če sama zaznavaš da morda pa niso vredni tvoje družbe - oziroma da te ne spoštujejo. Nato preglej čustva do drugih ljudi (kako so močna, kako pomembna). Vem, da je težko predvsem takrat ko določene stvari tudi sama želiš (početi), a dobro premisli do kje si pripravljena iti z določeno osebo. Pomembno je, da se počutiš varno in sprejeto s strani drugih oseb. Ko boš to začutila potem jih lahko spustiš bližje k sebi. Zaradi ljubezenskih občutkov se velikokrat (včasih z napačnimi osebami) prehitro spustimo v raziskovanje novega potem pa občutimo krivdo, ker nismo spoštovali svojih meja.

Upam, da sem ti malo razsvetlila situacijo za nadaljno razmišljanje.

Želim ti vse dobro!
Urška Koštomaj, dipl. psihologinja (un)