Druzina

Vprašanja na tosemjaz.net.
Daydream

Druzina

ObjavaNapisal Daydream » 18 Avg 2018 22:38

Zivjo stara sem 14 let in ze od malih nog imam nek velik problem. Moja babi bo letos stara 85 let problem pa je v tem da se s mojo mami ne razumeta . Vem da to ni zelo ogromen problem a mi je vseeno hudo in rabim nasvet. Mami je hci moje babice. In ne samo da se ne razumeta enostavno se ne preneseta moj dedek je umrl ko je bila mami se zelo mlada in zato babi živi sama ze vec kot 30 let . Obe imam zelo rada in z zelo mislm res ogromno. Ampak kadarkoli s mami obisceva babi se zacne prepir in zato vedno jokam. Poskusila sem ze prepricati mami da babi in njeno '' jamranje'' preprosto preslisi in rajsi spremeni temo pa ne deluje . Babi zelim se naprej obiskovati ker je se edina živa od mojih starih starsev in ker mi res veliko pomeni po drugi strani pa je moja mami pred 5 leti zbolela za rakom dojk in me je strah za njeno zdravje Ker se vedno ko jo obisceva zelo razburi. Poleg tega pa je mami edina ki me do babi v ljubljano sploh lahko pelje ampak to je zgodba zase. Torej vedno ko obisceva babi poskusam ostati pozitivna a oni se ne zavedata da njujini prepiri prizadanejo tudi mene in zato sem zelo nervozna . Vcasih sem mami zaupala take probleme in sva se pogovorili a zdi se mi da naju je vse to odtujilo. Zrak ona za babi noce niti slisati vec 💔
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Druzina

Uredništvo » 23 Avg 2018 10:29

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Najprej hvala, da si se s tvojim vprašanjem obrnila na nas. Če te prav razumem, ti nerazumevanje med mamo in babico povzroča stisko, jočeš, te žalosti. Obedve imaš rada, se pa med seboj ne razumeta, kar ti je težko gledati. Skrbi te tudi za mamino zdravje, ker je zbolela za rakom dojk in se razburi po obisku babice.

Želim te opogumiti in spodbuditi, da se o tem pogovarjaš z mamico. Praviš, da sta se oddaljili. Pa ji povej tudi to. Povej ji to, vse to, kar si zapisala tukaj. Torej, povej ji, da si zaradi tega še vedno v stiski, da te skrbi za njo, ko se razburi in povej ji tudi, da imaš občutek, da se o tem več ne moreta pogovarjati. Mogoče lahko to zaupaš tudi babici?

Razumljivo je, da te njun odnos žalosti. Dobro je, da jima to poveš. In pomembno je tudi, da veš, da je to NJUN odnos... Na katerega ti ne moreš vplivati. Tako imata oni dve med seboj. Ti lahko vplivaš na svoje odnose, skrbiš zanje, torej kako se ti razumeš z mamico, kako se ti razumeš z babico... Kar je med njima, pa je med njima. Mogoče bo tako tudi ostalo in tukaj se boš morala ti od njunih težav oddaljiti, ob tem pa lahko vzdržuješ odnos z obema. Razumem te pa, da si želiš, da bi se vsi, ki jih imaš rada, med seboj dobro razumeli.

Če se odnos ne bi izboljšal, bi lahko tebe morda mamica peljala na obisk k babici, pa potem ne bi bila zraven in bi bile z babico sami? Bi to bilo možno?

Želim ti vse dobro,
Pia Robida, mag. psihologije