Ne-popularna

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nikkixx

Ne-popularna

ObjavaNapisal Nikkixx » 17 Avg 2018 11:45

Živijo!
Ne vem, če je to ravno problem, ampak me kar precej muči.
Po koncu počitnic grem v 9. razred. In želim si, da bi bila bolj opazna.
Po izgledu nisem nič posebnega. Rjavi lasje, rjave oči, normalna postava, majhna zadnjica in prsi.
Sem bolj sramežljiva in nimam ravno veliko prijateljic. Že velikokrat sem se poskušala približati popularnim puncam v našem razredu, a so mi takoj dale vedeti, da bolje zame da se odstranim.
Tudi noben fant se ne zanima zame. Nimam še soplesalca za valeto in najbrž si z mano nihče ne želi plesati. Tudi edino dekle v razredu sem, ki še ni doživelo prvega poljuba. Niti na zmenku še nisem bila.
Nisem ravno neka vrhunska športnica pa tudi moje ocene niso popolne. Učitelji me ves čas primerjajo z mojo starejšo sestro. Pa ne samo učitelji, temveč tudi moji starši. Vedno mi vsi govorijo naj se zgledujem po njej.
Želim si, da bi bila tako popolna kot je ona - odličnjakinja, športnica, lepotica.
Kaj naj naredim da bom bolj opazna? Res rada bi dobila še par prijateljic in mogoče celo fanta.
Hvala!
Ines iler

Re: Ne-popularna

ObjavaNapisal Ines iler » 18 Avg 2018 12:55

Hodis v 9. Razred... In je cist normalno da nisi bla na zmenku
hi66959

Re: Ne-popularna

ObjavaNapisal hi66959 » 19 Avg 2018 19:45

Pretvarjanje da si neko drug je lahko še slabše, imej se rada taka kot si in tudi drugi te bodo takrat spoštovali in imeli radi ko boš ti začela sebe. Nasmeh privablja ljudi.
ena_punca321

Re: Ne-popularna

ObjavaNapisal ena_punca321 » 22 Avg 2018 23:59

Pozdravljena!
Glede tega ko praviš, da bi bila rada bolj opazna, da po izgledu nisi nič posebnega, da imaš rjave lase, rjave oči, normalno postavo, majhno zadnjico in prsi, bi ti rada povedala, da sem se včasih počutila enako.
Ampam poskusi pogledati na stvar malo drugače. Po tvojem opisu sva si midve čisto identični, u bistvu je na svetu ogromno deklet ki imajo rjave oči in lase, normalno postavo ter majhno zadnjico in prsi. Ampak si v resnici nista niti dve dekleti enaki, vse smo edinstvene. In nekatere se počutijo lepe. Predlagam ti, da se pogledaš v ogledalo in pokušaš na sebi najti čimveč stvari, ki tebe delajo edinstveno, ki jih nekatere nimajo:) Morda imaš goste polne lase, ali pa temne goboke oči itd. itd. nevem, to moraš ugotoviti sama in se tega zavedati.
Tudi jaz sem bolj sramežljiva, a verjemi, da ta problem nebo več tako velik, ko boš bolj samozavestna.
Glede prijateljic pa mislim, da je bolj pomembno, da so tiste prave, ki te podpirajo, ti pomagajo, so ti v oporo itd. pa tudi če jih je malo ali samo ena. Imeti popularne prijateljice, zato da bi ti bila bolj popularna nima smisla, sploh če so ti, kod si rekla "dale jasno vedeti, da bolje zate da se odstraniš". Če bi rada imela več prijateljev je bolje, da se uključiš na kakšno dejavnost, morda izven šole ali kaj takega.
Vem, da je grozno, če te ves čas primerjajo, čeprav sama tega nisem deležna tako pogosto. S tem ti dajo občutek manjvrednosti, kar seveda vpliva tudi na tvojo zamozavest. Kako naj bi se dekle počutilo dobro v svoji koži, če pa ji svi stalno dajejo vedeti, da bi morala biti bolj taka in taka, v tvojem primeru kod starejša sestra. Ampak ti nisi ona, ti si ti in če nisi odličnjakinja in športnica, si verjetno dobra v čem drugem. Poskusi se glede tega pogovoriti s starši.
Meni se zdi ZELO normalno, da še nisi bila na zmenku, da se še nisi poljubljala in da še nisi imela fanta. V mojem razredu sta ga do sedaj imeli samo dve in tako kod ti grem v 9. razred. Tvoja najstniška leta se šele dobro začenjajo in res se ne bi smela obremenjevati s takimi stvarmi.
Ko pišeš, da se noben fant ne zanima zate, da še nimaš plesalca za valeto in si s tabo najberž nihče ne želi plesati, lahko rečem, da se počutim popolnoma enako, ampak morda se le motiva.
LP in vse dobro
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne-popularna

Uredništvo » 24 Avg 2018 10:09

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena Ne-popularna,

pišeš, da te težijo občutki neopaznosti. Povprečno se počutiš glede na izgled, na športnem in šolskem področju. Ker ne izstopaš, ne čutiš pozornosti s strani sošolk, sošolcev, fantov, ki si jo želiš. Med puncami, ki veljajo za popularne, se ne počutiš sprejeto. Želiš si biti bolj kot starejša sestra, vidiš jo kot popolno punco, kar podpirajo tudi izjave učiteljev in staršev, ki ti svetujejo, da se zgleduj po njej.

Lahko razumem, zakaj v povprečnosti vidiš nekaj slabega, nisi opažena, se ne počutiš dovolj zanimiva, gledaš popularne punce, ki dobijo pozornost in izgleda, da se jim ''dogaja''… Najbrž že veš, da takšna kot si, si edinstvena, posebna, nikogar na svetu ni takšnega, kot si ti. Včasih pa to, da si sam sebi poseben ni dovolj, potrebuješ tudi odobravanje drugih, sploh v mladostništvu, odobravanje vrstnikov. Čeprav je najpomembnejše delo na sebi, ti bo morda že sprememba pričeske na malo drugačno (zanimiv rez, sprememba barve) pomagala, da se boš počutila malo drugače, se lažje sprejela, cenila, spoštovala. S tem ko izbereš pričesko, ali pa npr. barvo, tisk majice, oblačila – pokažeš kaj ti je všeč, tvoj stil, del tvoje osebnosti. Da pa se bolje spoznaš in krepiš ljubezen in veselje do tega kar si, si dovoli, da odkrivaš nove razsežnosti sebe tako, da delaš stvari, ki jih rada počneš, in take ki te zanimajo, se ti zdijo zanimive pa jih še nisi poskusila. Super je, če najdeš nekaj, v čemer uživaš in ti služijo po možnosti tudi kot sredstvo za izražanje (petje, ples, pisanje, risanje…).

Kaj pa misliš o tem, da ima povprečnost lahko tudi pozitivno stran, neko varnost, kjer si lahko to kar si, brez obsojanja, neprimernih komentarjev, ki jih tisti, ki so malo drugačni, žal večkrat prejemajo… Včasih nas pozornost drugih tako privlači, da lahko preživimo preveč časa pred ogledalom ali v trgovinah, da bi ugodili drugim, namesto, da bi bili sami sebi dovolj. Tisti, ki jih imamo za popularne in jih gledamo le od daleč, so lahko v resnici čisto drugačni kot izgledajo. Tistim pa, ki so prav tako krasni, kot je videti, žal to dejstvo ne odvzame njihovih osebnih težav, prav tako se je s težavami, ko si večkrat opažen, težje spopasti, saj se ti zdi, da se prej opazijo, več komentirajo ipd.

Pogosto je, da starši in učitelji primerjajo mladostnike z njihovimi starejšimi sorojenci, tudi pomagati si je pri tem težko, sploh če sta si med sabo podobni. Ker imajo s sestro že neke izkušnje, prej opazijo, če ne delaš enako, kot vzorec, ki so ga bili navajeni pri sestri. Ampak če delaš po svoje je to super, normalno in zdravo, saj ti nisi ona! Ti si drugačna in prav je tako! Posebna si v vseh pogledih in sem prepričana, da tvoja sestra ne bi mogla biti tako dobra ti, kot si lahko le ti!

Pišeš, da greš v deveti razred, ampak prava dogodivščina se zgodi z vstopom v srednjo šolo in če ti uspe, dalje na fakulteto. Tam si navadno s sošolci, ki imajo podobne interese kot ti, zato se lažje povežeš in najdeš prijatelje. Oh, kako zelo ti bo še lepo! Težje je v starem krogu ljudi najti nove prijatelje, čeprav ni nemogoče. Lahko se vključiš v kak krožek kjer boš obkrožena s tistimi, ki imajo podobne interese in prav tako iščejo prijatelja, partnerja.

Glede fanta… Je tebi morda kdo všeč, kakšen odnos imata?

Pozdravček
Tjaša Kos Strašek, mag. psihologije
Pupular

Re: Ne-popularna

ObjavaNapisal Pupular » 24 Avg 2018 13:28

Zivjo!
V oanovni soli sem se soocala z istmi problemi. Hotela sem da me vsi vidijo, poznajo in cenijo. Nihce me ni opazil ali se menil zame. Ljubosumna sem bila na dekleta ki so bila popularna in lepa. Hotela sem biti taksna. Zacela sem s telovadbo, spreminjanjem sebe, se dopisovati z ljudmi po facebooku. Niti najmanj me ni osrecilo. Bila sem jezna in razocarana na svet, se jokala ce bili ljudje na spletu prijazni v soli so se pretvarjali kot da me ni. Pridruzila sem se krozkom kjer je veliko poznanih ljudi. Za nedosegljivim ciljem sem bila se bolj razdrazena, se teptala in sovrazila. Biti slaven in populareb sploh ni zabavno. Vsi vedo vse o tebi, te opravljajo. Ima dobre ampak tudi skrivno plat.
Zatreskana sem bila v nekega fanta, mu pisala sporocila, se zaletavala vanj na hodniku, naredila fekj profile da bi se odprl in rekel da me ljubi :D
Ko pogledam nazaj se mi vse skupaj zdi trapasto. Ce bom slavna, s tisocimi lajki na objavi, kaj mi bo to? Bodo dvignile mojo samozavest? Mojo sreco? Niso.Samo se bolj razjarjena sem bila ce so se bolj posvecali drugemu kot meni, pisali lepse besede, je imela boljso sliko ... ves cas sem bila na telefonu, spremljala objave, obsedlo me je. Izgubila sem se. Nisem se vec prepoznala. Nisem mogla vec naprej. Padla sem v ortoreksijo in depresijo, se jokala in hotela umreti. Nisi bila na zmenku, nisi se poljubila? Je tvoje zivljenje odvisno od tega da imas fanta, da z nekom hodis? Ne. Tvoje zivljenje je. Zivi ga. Uzivaj v vsakem dnevu, aktivnostih ki jih rada pocnes. Ni vredno koliko lajkov dobis za to, koliko pohval. Ni resnicno. Uzivaj v soncnem vzhodu in zahodu, pisu vetra na licih, petju pticev in mirnosti jezera. Ni vredno da te naredi sovrazno do sebe in sveta. Ni vredno da jokas vsak dan in nastevas napake ki bi jih rada popravila. Ce drugi se tega niso spoznali nic hudega. Ce bodo ali ne bodo. Vazno da si mocna in pogumna. 🦄💘