Skrivnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Cutieepieee22

Skrivnost

ObjavaNapisal Cutieepieee22 » 10 Jul 2018 15:20

Živjo meni je sestra zaupala skrivnost pa je nekako nemorem zadržat. Kako naj se potrudim da je ne izdam? Zelo me muči !!

Hvala vam!!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Skrivnost

Uredništvo » 12 Jul 2018 14:42

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Poskusi na skrivnost gledati kot na obljubo. Sestra ti je nekaj zaupala, ti pa si verjetno obljubila, da tega ne boš izdala. Sestra ti verjame in upa, da je njena skrivnost pri tebi na varnem. Če to izdaš, boš verjetno izgubila njeno zaupanje, kar jaz na tvojem mestu ne bi tvegala, saj so sestrski odnosi (in odnosi z bližnjimi na splošno) daleč bolj pomembni kot pa potreba po tem, da nekaj "izčvekamo". Po drugi strani pa si poskusi sebe zamisliti v njeni situaciji: recimo, da imaš ti veliko skrivnost, ki se jo bojiš povedati, a nekomu se moraš zaupati in izbereš sestro (ali koga od bližnjih). Tebi je potem lažje, ker si si olajšala dušo in končno nekomu zaupala, kaj te muči, ta oseba pa gre in pove še drugim. Kako bi se počutila? Verjetno izdano in zelo neprijetno.

Čeprav razumem, da te muči, da bi povedala, se poskusi zadržati. Če skrivnost izdaš, veliko tvegaš in ni vredno. Menim, da ima samo tvoja sestra pravico govoriti o njenih zadevah in nihče drug. Ko boš ti imela skrivnost, boš samo ti odločala, kdo naj izve zanjo. Vem, da se marsikdaj ne zgodi tako, a ljudje bi to morali spoštovati. Tvoje osebne stvari se tičejo samo tebe, sestrine osebne stvari se tičejo samo nje in ti nimaš pravice tega povedati prav nikomur brez njenega dovoljenja.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije