forenzična balistika

Vprašanja na tosemjaz.net.
fendtvario811

forenzična balistika

ObjavaNapisal fendtvario811 » 08 Jul 2018 23:02

kaj je to forenzična balistika kako se to odkriva ali to izvaja normalni policist ali gdo drug
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: forenzična balistika

Uredništvo » 10 Jul 2018 12:36

Odgovor svetovalca
_________________

Dragi fant!

Balistika je matematično-fizikalna veda o gibanju vrženega ali izstreljenega telesa. Forenzična (sodna) balistika nudi strokovne storitve na področju forenzične analize sodiščem, tožilcem, branilcem in strankam v postopkih pred sodišči.

Forenzični laboratorij je specializiran center, kjer poteka analiza, preučevanje in testiranje sledi, najdene na prizorišču zločina. V Sloveniji imamo trenutno le en laboratorij, ki izvaja forenzične preiskave po akreditiranih postopkih. Ustanovljen je bil z namenom, da opravlja preiskave materialnih sledi, nastalih pri kaznivih dejanjih ali prekrških. Laboratorij podaja interpretacije rezultatov preiskav za policijo in pravosodne organe. V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju imajo pet različnih oddelkov za preiskave: oddelek za biološke preiskave, za fizikalne preiskave, za kemijske preiskave, za preiskave dokumentov ter oddelek za daktiloskopijo.

Na oddelku za biološke preiskave primerjajo tekstilna vlakna in preiskujejo vse biološke sledi, kot so kri, sperma, slina, koža, skeleti in lasje. V oddelku za fizikalne preiskave preiskujejo vse sledi, ki so povezane z orodji, orožji in balistiko, iščejo vzroke požarov in eksplozij, primerjajo sledi obuval in preiskujejo sledi stekla in zemlje. V oddelku za kemijske preiskave preiskujejo vse organske in anorganske snovi, najdene na kraju zločina, prepovedane droge ter sledi barv, lakov in eksploziv. Vse sledi v povezavi z dokumenti, listinami, žigi in pisavami preiskujejo v oddelku za preiskavo dokumentov. Tu ugotavljajo, kaj je bilo napisano prej in kaj kasneje ter ali je listina oz. denar ponarejen. V oddelku za daktiloskopijo se ukvarjajo z detekcijo prstnih odtisov. Pri tem uporabljajo različne metode (optične, fizikalne, fizikalno-kemijske in kemijske).

Brane But, univ. dipl. psiholog
Brane But, univ. dipl. psiholog
fendtvario811

Re: forenzična balistika

ObjavaNapisal fendtvario811 » 11 Jul 2018 00:03

hvala lepa gospod brane