Zobni aparat

Vprašanja na tosemjaz.net.
Toothfairy

Zobni aparat

ObjavaNapisal Toothfairy » 14 Jun 2018 05:36

Leto in pol sem nosila fiksni aparat, potem so mi dali žicke, ko pa sem dobila vnetje papile, so mi dali zicke dol in naredili snemljivi aparat. Na zadnjem pregledu je ortodontinja rekla da opaza da se mi zobje razmikajo. Letos bom stara 18 in bi aparat morala placevati sama kar ne bi zmogla. Ce bo rekla da ga moram spet dobiti naj odklonim ali sprejmem?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zobni aparat

Uredništvo » 17 Jun 2018 10:45

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Zdravstvena zavarovalnica je plačnik ortodontskega zdravljenja tudi po 18 letu starosti, če začeto zdravljenje do te starosti ni zaključeno. V kolikor bi ortodontka ugotovila, da potrebuješ nov aparat je plačnik le tega še vedno Zdravstvena zavarovalnica.
Predvidevam pa, da imaš probleme s higieno, zato je nastal problem vnetja obzobnih tkiv-papile. Fiksni ortodontski aparati zahtevajo brezhibno zobno higieno. Če ta pogoj ni izpolnjen, je ortodont, glede na pravila Zdravstvene zavarovalnice, dolžan prekiniti zdravljenje na račun zavarovalnice. V tem primeru pa pacient, ki ne upošteva navodil glede higiene postane samoplačnik za nadaljevanje ortodonskega zdravljenja.

Pred pričetkom zdravljenja mora vsak pacient ali njegovi starši podpisati, da bo upošteval in izvrševal navodila v zvezi z zdravljenjem. Upoštevanje navodil namreč zagotavlja uspešnost zdravljenja.

Pozdrav!
Vilma Cvikl, dr. dent. med.,
specialistka pedontologije