Koncentracija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Neskoncentrirana

Koncentracija

ObjavaNapisal Neskoncentrirana » 14 Maj 2018 23:08

Hodim v 9. Razred osnovne sole. Vsa leta do sedaj sem se lahko normalno učila, delala domače naloge. Zdaj v tem letu (se bolj opazam v zadnjih par mesecih) pa se sploh ne morem zbrati. Vcasih sem zacela naloge pisat okoli petih, pol petih ter malo ponovila snov tako da sem bila do sestih ze pripravljena za naslednji dan. Zdaj pa to ne zmorem vec. Lahko zacnem delat nalogo ampak je ne morem narediti, ker vedno razmisljam o necem drugem ali pa sama pri sebi iscem izgovore da zdaj ne morem naredit naloge. Zato to prelagam cez eno uro in eno uro tako da je na koncu ze 11, takrat pa sem "prisiljena" narediti nalogo. Pa se to mi je tezko tako da vcasih prestavim celo na zjutraj. Tudi uciti se ne morem vec. Lahko odprem zvezek ampak se enostavno ne morem, sploh ne razmisljam med tem ko se ucim, sploh nisem skoncentrirana ne morem se zbrati. Sicer sem odlicna in imam veliko splosnega znanja, kar mi dosti pomaga pri ocenah ampak kar se je treba naucit mi je pa zelo tezko. Vcasih me celo zacne boleti glava. Res imam obcutek da mi je padla koncentracija ampak ne vem zaradi cesa saj je vse isto kot je bilo leto dni nazaj. Tudi zaljubljena nisem ali kaj da se zaradi tega ne bi mogla zbrati. Enostavno ne morem in pika. Ali bi mi lahko svetovali kako naj se lazje zberem, skoncentriram, umirim, ker tako ne morem vec naprej, kaj bo sele v gimnaziji... Zanima me tudi zaradi cesa je to prislo, ali je puberteta ali kaj? Res prosim prosim za odgovore in hvala ze zdaj.
Bhk

Re: Koncentracija

ObjavaNapisal Bhk » 16 Maj 2018 06:48

Precej simpl je. Ali se vzameš v roke ali pa se učiš pozno v noč. Sam imam iste probleme, zaradi katerih so pač ocene takšne kot so, slabše kot bi lahko bile. Sem pa na gimnaziji.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Koncentracija

Uredništvo » 16 Maj 2018 17:12

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena "Neskoncentrirana".

Napisala si, da v zadnjih mesecih opažaš očitne spremembe pri koncentraciji za učenje. Razlogov za pomanjkanje koncentracije je več (hormoni, čustvena obremenitev, utrujenost, stres). Predlagam, da najprej razmisliš, ali dovolj spiš in ali imaš morda preveč zadolžitev (npr. treningi, glasbena) in si preobremenjena?

Če te prav razumem, težave s koncentracijo opažaš samo doma, ko bi morala pisati domačo nalogo ali se učiti. Kako pa je s koncentracijo v šoli, pri sledenju pouka ali pri pisanju testa? Če v šoli s koncentracijo nimaš težav, razmisli, kaj je tam drugače, da se lažje skoncentriraš. Ko boš naslednjič sedla k zvezkom, poskušaj biti pozorna na svoje misli. O čem razmišljaš takrat, ko sediš za knjigami in ne prideš nikamor? Na tak način boš morda odkrila razlog za zmedo v glavi. Lahko je razlog stres, tesnoba zaradi šole, vpisa na gimnazijo - nekje v svojem pismu si to omenila.

Lahko si pomagaš z načrtom. Npr. si narediš urnik tudi za popoldanski čas (in ne pozabi na odmore :-)) in si določiš, koliko boš predelala. Urnik ti bo pomagal, da boš k zvezkom sedla pravočasno.
Strategij za sproščanje/umirjanje je veliko. Najprej razmisli, katera aktivnost te sprošča že sedaj (sprehod, glasba, šport, hobi?) in to počni preden greš za zvezke ali pa vmes, če ugotoviš, da se ne premakneš nikamor. Na podoben način si lahko pomagaš s tehnikami sproščanja, ki jih je veliko. Navodila za tri različne lahko najdeš na tejle povezavi: http://www.skupajzazdravje.si/media/teh ... scanja.pdf. V knjižnici pa bi se našel tudi kakšen kvaliteten posnetek vodenih vadb za sproščanje.

Če boš pri opazovanju same sebe ugotovila, kaj bi lahko slabšalo tvojo koncentracijo, mi lahko napišeš in se lahko "pogovoriva" tudi o tem. Verjamem, da bo spet prišel trenutek, ko se boš lahko zbrala. Zagotovo se po letih pridnega dela nisi pozabila učiti.

Bodi dobro,

Janja Mišič, univ. dipl. psih.
Janja Mišič, univ. dipl. psihologinja