Srednja sola

Vprašanja na tosemjaz.net.
Girlwithproblem223

Srednja sola

ObjavaNapisal Girlwithproblem223 » 14 Maj 2018 21:29

Mam en problem. Sem 8.razred in res nevem kam v srednjo solo bi sla naprej. Vem da se stejejo ocene iz 7.,8.in 9.razreda. V 7.razredu sem imela povprecje 4,6 v 8.bom imela malo slabse 4.3 v 9.razredu se bom potrudila ze cim boljse povprecje. Sem dovolj dobra za gimnazijo(v nasem kraju gimnazija nima omejitve pri tistih tockah)in v mojem kraju je le ekonomska srednja sola(me ne zanima ravno) in trgovska srednja(pomoje nimam tako groznih ocen za to srednjo) HVALA!!!
Heidue

Re: Srednja sola

ObjavaNapisal Heidue » 16 Maj 2018 07:19

Na kratko ti bom povedal.
Z gimnazijo postaneš zelo razgledan, a je potrebno vložiti precej več truda kot sedaj. Ko končaš splošno maturo, se vpišeš na faks. Brez končane fakultete nisi poklicno nič ( kar zagovorniki srednjih strokovnih šol radi poudarjajo), ampak na gimnazijo greš zato, da seveda nadaljuješ študij.
Srednja strokvna je mnogo lažja, res imaš po poklicni maturi poklic, ki pa ke ponavadi slabše plačan.
Če hočeš iz sebe narediti nekaj več potem izberi gimnazijo, ker je super popotnica za faks.
Lp gimnazijec
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Srednja sola

Uredništvo » 19 Maj 2018 20:59

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

Če sem prav razbrala tvoje sporočilo, trenutno zaključuješ osmi razred in začenjaš razmišljati, na katero srednjo šolo bi se vpisala, vendar imaš ob tem nekaj pomislekov, saj ne veš, katero srednjo šolo bi rada obiskovala.

Omenila si, da je v tvojem kraju gimnazija, ekonomska in trgovska srednja šola. Izmed teh treh šol te ekonomska ne zanima, tako da, če se odločiš ostati v svojem domačem kraju, ti preostaneta na izbiro gimnazija in trgovska srednja šola. Med gimnazijo in srednjo poklicno šolo obstaja kar nekaj razlik, s katerimi je treba biti pred vpisom na srednjo šolo seznanjen. Gimnazija ti omogoča vpis na katerokoli fakulteto, nudi širšo in bolj splošno izobrazbo, je nekoliko bolj zahtevna, vendar ti ob zaključku ne da poklica. Srednja poklicna šola pa ti ob koncu nudi poklic (v tem primeru trgovca), izobraževanje je specializirano in usmerjeno v poklic, v šolanje je vključena praksa.

Če povzamem, z gimnazijo boš pridobila splošno izobrazbo in s tem odprte možnosti za vpis na fakulteto, s trgovsko šolo pa boš pridobila poklic trgovca in znanje iz tega področja. Morda bi bilo dobro, da pred vpisom na srednjo šolo razmisliš o svojih ciljih; ali bi si želela nadaljevati šolanje na fakulteti, ali pa bi po koncu srednje šole rada opravljala poklic? Če si znaš odgovoriti na to vprašanje, bo morda tvoja odločitev nekoliko lažja.

Glede na to, da so v tvojem kraju le tri srednje šole, bi ti rada svetovala, da si ogledaš tudi ponudbo srednjih šol v drugih krajih. V večjih mestih je ogromno srednjih šol, ki nudijo najrazličnejše programe, ki bi ti morda bili všeč.

Za kakršnakoli druga vprašanja sem ti na voljo. Pa uspešen zaključek osmega razreda!

Eva Hršak, prof. ped.
Eva Hršak, dipl. anglistka (un) in profesorica pedagogike