Kaj naj storim

Vprašanja na tosemjaz.net.
Kaj naj storim

Kaj naj storim

ObjavaNapisal Kaj naj storim » 13 Maj 2018 19:20

Prosim objavite samo odgovor.

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj storim

Uredništvo » 15 Maj 2018 10:55

Odgovor svetovalke
___________________

Drago dekle, prvo in najpomembnejše, kar ti želim in moram reči, je naslednje: nisi kriva ti, za nič od tega, kar se ti je dogajalo z bratrancem. Kako naj bi deklica, otrok ustavil nasilje starejšega bratranca? Tudi mama, ki si ji zaupala in bi te morala takoj zaščititi, tega ni storila in verjetno je še sedaj med vama, teboj in mamo, nezaupanje.

Imaš koga, ki mu lahko popolnoma zaupaš in ti je lahko v oporo, ko čakaš na razgovor pri psihologinji 8. julija ? Stara mama, razredničarka, katerakoli odrasla oseba v tvojem okolju ? Da, dolgo obdobje čakanja je to. A obenem je pomembno, da si se odločila poiskati pomoč zase, za rezanje, s katerim se nekako podzavestno "kaznuješ" za spolne zlorabe, ki si jih morala prenašati in ki so se ti močno zarezale v dušo. In telo, ki te sili k samopoškodovanju, rezanju. Kot razumem, si se odločila prekiniti molk in spregovoriti s psihologinjo o svoji stiski. Ne samo o rezanju, tudi in predvsem o spolnih zlorabah v tvojem otroštvu. O tem, da se čutiš kriva za svojo stisko. O razlogih, ki te vodijo k rezanju. O nočnih morah, ki te preganjajo . To, kar doživljaš, doživljajo deklice, dekleta in ženske, ki so bile žrtve spolnih zlorab. Težko je spregovoriti o tem, kaj smo hudega doživeli, kajti pogovor o tem doživljamo kot ponovno nasilje. Preveč boli. Zato te razumem in te obenem trdno, močno podpiram v tem, da poiščeš pomoč zase. Da spregovoriš s strokovnjaki in čutečimi sogovorniki v eni osebi; da se razbremeniš stiske. Že to, kar si nam zaupala v tej spletni svetovalnici, je pomemben korak zate in naj te vzpodbudim, vztrajaj in bodi prijazna do sebe, bodi prizanesljiva do sebe, rada se imej, poišči najboljšo pomoč zase. Odloči se, da hočeš živeti, živeti drugače kot doslej. Ne dovoli, da umira tvoja duša, košček za koščkom, kot sama opisuješ svoje občutke. Vse, kar opisuješ, priča o tem, da si močna in trdna, da se znaš boriti. Moraš se boriti zase, in vem, čutim tako, da boš zmogla.

Naj ti bo v oporo in pomoč tudi pogovor v tej svetovalnici. Še se oglasi, prosim in sporoči, kakšno pomoč bi morda še potrebovala. Razmišljaš o tem, da bi zamenjala okolje, da bi odšla - vsaj začasno - od doma, kjer se je nasilje dogajalo in kjer nisi našla podpore pri mami? Bi se želela, tudi anonimno, pogovoriti s kom po telefonu ? Razmišljaš o tem, da bi bratranca naznanila ?

Nisi kriva ti, deklica. Res pa je, da ti nihče ne more pomagati brez tvojega privoljenja in sodelovanja. Strokovna pomoč pomeni, da ti , najprej od vsega, nočemo otežiti življenja še bolj, kot je samo po sebi zate. Da te želimo poslušati, razumeti. Da te razbremenimo občutkov krivde. Da s teboj iščemo vse tisto, kar te veseli, te vleče v prihodnost, ti vrača zaupanje vase in v druge ljudi.

S teboj sem, želim ti biti v oporo. Prosim, še piši.

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Kaj naj storim

Re: Kaj naj storim

ObjavaNapisal Kaj naj storim » 29 Maj 2018 21:52

Pač nevem kaj vam naj povem da bi komu to zaupala se sliši grozno vsaj meni v meni vrejo čustva sramu, straha, ničvrednosti, krivde to pa zato ker tega nisem mogla končati prej ali pa se ga izogniti da se to sploh nebi začelo res vam hvala za odgovor
Kaj naj storim

Re: Kaj naj storim

ObjavaNapisal Kaj naj storim » 10 Jun 2018 21:18

Lahko prosim za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj storim

Uredništvo » 11 Jun 2018 10:36

Pozdravljena Kaj naj storim.

Tvoje sporočilo smo že posredovali eni izmed naših svetovalk, ki bo v kratkem odgovorila na tvoje vprašanje.

Lep pozdrav iz uredništva
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj storim

Uredništvo » 13 Jun 2018 15:14

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

poskusiva najti pot, ki te bo varno vodila iz stanja ujetosti, v katerem si. Naj ponovim, nikakor za vse, kar se ti je dogajalo, kar preživljaš zdaj, NISI KRIVA TI !!! Pomembno je, da se okrepiš, zbereš moč in sprejmeš takšne odločitve, ki te bodo opremile za prihodnost. Vem, še tebi sami je težko "poslušati se", in meniš, da tega ne moreš zaupati nikomur. Tudi zato, ker vse doživljaš znova in znova. Vendar te vsa doživetja dobesedno morijo do te mere, da ne spiš, da iščeš olajšanje v rezanju, da ne vidiš svetlobe podnevi. Prosim te, pomisli , kakšna oblika pomoči je zate sprejemljiva. Morda klic na TOM telefon, ki je tudi anonimen , a gre za pogovor v živo. Morda klic v katerega od Kriznih centrov za mladostnike ? Moraš pretrgati krog, ki te obdaja in v katerem se čutiš ujeta. Spregovori, napiši; v stiski si in rabič pomoč. Ti sama narekuj, kakšno pomoč potrebuješ. Vem, zmoreš in zato želim, da ostaneva v stiku. Tvoja vprašanja niso objavljena, samo moji odgovori. Prosim te, ubesedi to, kar ta hip najbolj potrebuješ. Pravzaprav je tudi tale najin "pogovor" pomemben, ali ne? Razkleniva obroč, ki te teži, skupaj in odločno.

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Kaj naj storim

Re: Kaj naj storim

ObjavaNapisal Kaj naj storim » 16 Jun 2018 23:44

Najprej vam najlepša hvala za odgovor. Meni zelo veliko pomeni to dopisovanje saj vem da vam s tem ne grem na živce ali vam ne težim... Strah me je kako se bo odvijalo vse skupaj če povem psihologinji bo ona povedala mami in nevem kako bi se to končalo... Strah me je same sebe nevm kaj in zakaj počnem to s svojim telesom vsakič huje je z mano minevajo leta od tega zakaj nemorem enostavno na to pozabiti zakaj je moralo to ostati v moji glavi rada bi da se vsi občutki nehajo dobivam panične napade in mi je grozno strah me je živeti in kaj šele da bi pomislila nato da bi imela fanta ko že samo pomislim na to se mi vse zagnusi res nevem kaj naj