Samopoškodovanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Cmru

Samopoškodovanje

ObjavaNapisal Cmru » 10 Maj 2018 07:33

Pozdravljeni!
Zanima me, kako naj pomagam svoji učenki. Je še v OŠ in sem opazila, da ima roke vse porezane. Prebrala sem, da je to oblika samopoškodovanja. Z njo sem že govorila, pravzaprav je sama prišla k meni po pomoč. Izrazila je željo, da bi s tem nehala, a ne more. Ko je v stresu, jezna, žalostna tako sprosti svoja čustva. Ker nisem izobražena na tem področju me zanima na kakšne načine ji lahko ponudim pomoč? Ali obstajajo kakšne metode s katerimi bi ji lahko tekom pouka nudila pomoč.
Najlepša hvala za pomoč.
Lep dan!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Samopoškodovanje

Uredništvo » 11 Maj 2018 13:48

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljeni!

Samopoškodovanje največkrat mladostnikom res predstavlja način, s katerim lajšajo psihično napetost, neprijetna čustva, tesnobo, strah ... Prvič poskusijo, nato pa se hitro ujamejo v zanko odvisnosti - večinoma poročajo, da je olajšanje res hitro in učinkovito, saj telesna bolečina vsaj začasno prekrije duševno. Oblike samopoškodovanja so zelo različne, od rezanja, ožganin, puljenja las, obrvi ...
Kaj lahko storite, da bi pomagali svoji učenki? Veliko je vredno že to, da vam je zaupala svojo stisko; to pomeni, da išče pomoč, da želi nekaj spremeniti, premagati to samodestruktivno vedenje. Pomembno je, da ste nanjo pozorni, da jo večkrat vprašate, kako je, kako se počuti; ne obsojajte je, če ne more prenehati s samopoškodovanjem takoj. Spodbujajte jo, da govori o svojem počutju, izkazujte ji skrb zanjo. Samopoškodovanje je simptom stiske, ki je pogojena z globljimi dejavniki in izkušnjami.

Tudi vi si ne nalagajte prevelike odgovornosti. Imate na šoli psihologa, da bi se lahko z njo/njim pogovorili? Dobro bi bilo, če bi dekle pripravili do tega, da bi se pogovorila tudi s strokovno osebo, na šoli ali zunaj nje. Glede na dekletove družinske okoliščine presodite, kako oz. kdaj bi lahko vključili starše. Pomembno je, da bo tudi deklica sprejela širitev mreže pomoči, čeprav se bo v začetku temu najverjetneje upirala.

Hvala za vašo skrb in pripravljenost pomagati.

Lep konec tedna,

mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psiholginja
Jaz121

Re: Samopoškodovanje

ObjavaNapisal Jaz121 » 11 Maj 2018 16:14

Pozdravljeni!
Mislim, da bi morali obvestiti njene starše, ampak na lep način jim razložiti situacijo. Morala bi tudi do psihologa oz. psihiatra, saj rabi strokovno pomoč, da se stanje ne poslabša.

Upam, da sem kaj pomagal. Srečno!
Anonimna7

Re: Samopoškodovanje

ObjavaNapisal Anonimna7 » 11 Maj 2018 20:37

Hej! Mislim, da je najboljše, da ji stojiš ob strani. Povej ji, da boš vedno ob njeni strani in ji boš pomagala pri vsem. Ko bo žalostna, jezna, v stresu naj te pokliče in se pogovarja s tabo, da se zamoti in reši probleme s pogovarom. Predlagam, da obišče psihologa, ki ji bo pomagal iz te težave.
Lp