Izpit za avto

Vprašanja na tosemjaz.net.
Prisiljena

Izpit za avto

ObjavaNapisal Prisiljena » 05 Maj 2018 20:40

Lansko leto sem delala teoretični izpit CPP na pobudo očeta in pritiska družbe. Mami in prijateljici sem priznala, da me vožnja običajnih mestnih avtomobilov ne zanima. Raje imam motorje ali pa električne avtomobile, ki so vedno bolj v uporabo, ampak jih nima še nobena avtošola.(Kolikor vem) Počutim se prisiljeno v sistem in v početje, kar počnejo drugi. Oče pravi naj naredim še vožnje, četudi nikoli ne bom vozila. Ni to samo zapravljanje denarja, časa in energije? Slišala sem inštruktorico vožnje na predavanju reči, da če ne bomo vozili, izpita naj tudi ne naredimo, saj se cestna pravila in predpisi spreminjajo, ko stopiš na cesto z avtom po letih nevožnje, lahko pozabiš in si zmeden. Vožnja z avtom me spravlja v paniko in tesnobo, ni mi problem biti sopotnik, biti voznik pa ne maram in mi ni všeč. Tudi ko vidim druge voznike, me postane strah, saj so vsiljivi, hitri in grdo vozijo. Če bi npr povozila kakšno žival, bi takoj ustavila avto, jo vzela in peljala k veterinarju. Nočem biti voznica. Raje bi vozila motor, helikopter,(se peljala po padle plezalce in alpiniste v gore), letalo, vesoljsko ladjo - ampak tega še ni. Kaj naj naredim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Izpit za avto

Uredništvo » 16 Maj 2018 16:34

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

svetujem ti, da se o tvojih občutkih glede vožnje avta oz. opravljanja izpita za avto, pogovoriš tudi z očetom. Osebno poznam kar nekaj ljudi, ki so šli iz različnih razlogov (strahu, ni bilo potrebe po izpitu,...) kasneje opravljati izpit za avto in ga tudi uspešno opravili. Omenjaš sicer, da bi raje vozila kakšno drugo prevozno sredstvo, npr. motor, vendar pa ne moreš pri nobenem od njih izključiti nevarnosti oz. možnosti nesreč. Predvsem motorji oz. vožnja z motorjem zna biti prevej nevarna, saj, kot si tudi sama omenila pri vožnji z avtom, ljudje vozijo hitro, so neprevidni in lahko kaj hitro pride do prometne nesreče.

Omenila si, da si se z mamo o tem že pogovorila, morda bi bilo smiselno, da skupaj pojasnita očetu, da te, trenutno, opravljanje izpita za avto, spravlja v stisko, da se bojiš in da nisi pripravljena. Kar se tiče pritiska družbe, je pomembno, da poskušaš ostati zvesta sama sebi, svojim občutkom in ne delaš nekaj proti sebi oz. zgolj z namenom, da bi "ugodila" zunanjim dejavnikom, pritiskom.

Pa srečno.
Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja
Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja