Ekonomska gimnazija?

Vprašanja na tosemjaz.net.
speechlessly

Ekonomska gimnazija?

ObjavaNapisal speechlessly » 03 Maj 2018 22:41

Zivjo!
Ceprav se nisem deveti razred, moje skrbi v zvezi s srednjo solo narascajo. Mnogi mi pravijo, da imam za odlocitev se cas in da me zaradi odlicnega uspeha ni treba skrbeti. Ker se nisem popolnoma prepricana o svoji prihodnosti in ker si zelim zivljenskega znanja, sem se odlocila, da ne grem v poklicno solo temvec v gimnazijo. Okolebam pa med splosno in ekonomsko gimnazijo (program v SES mb). To pa zato, ker me veliko bolj zanimajo druzboslovni predmeti in sodec po predmetniku je v ekonomski gimnaziji povdarek na teh predmetih+ zdi se mi, da mi bodo temeljna znanja ekonomije/podjetnistva/marketinga prisla se kako prav. A sem kljub temu skepticna: ekonomska gimnazija je dlje od mojega doma in strah me je, da mi ne bo dala dovolj. Skrbi me tudi, da morebitnega pridobljenega znanja ekonomije ne bom potrebovala, ceprav sedaj mislim, da ga bom. V zivljenju si zelim postati nekaj v zvezi s komunikologijo- ki jo zelim bolje spoznati - novinarstvom ali turisticnim vodenjem, morda pa se jim z leti v (katerikoli) gimnaziji pridruzi se kaksna nova ideja saj v teh letih se vedno ustvarjam sebe. Prosila bi za nasvet. Vesela bi bila tudi kaksnega s strani vrstnikov ki imajo/so imeli podobne izkusnje ali obiskujejo ekonomsko gimnazijo- vsaka izkusnja je dobrodosla. Hvala!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ekonomska gimnazija?

Uredništvo » 07 Maj 2018 21:32

Odgovor svetovalke
__________________

Draga Speechlessly,

verjamem, da je odločitev o primerni srednji šoli vsekakor težka.

Zelo pohvalno se mi zdi, da svoje interese in želje zelo dobro poznaš, da že razmišljaš o svojih kariernih ciljih. V skladu s tem kar si zapisala, je vsekakor primerna ekonomska gimnazija. Ta oblika srednješolskega izobraževanja ti bo omogočala pridobivanje znanj in izkušenj, ki si jih želiš, hkrati pa ti omogoča, da boš ob zaključku šolanja opravljala splošno maturo. Na tak način boš imela možnost vpisa na skoraj vse univerzitetne programe slovenskih univerz. Torej npr. na komunikologijo, ki jo omenjaš, pa na novinarstvo, turizem... Znanje ekonomije, marketinga je v teh panogah vsekakor potrebno in izredno dobrodošlo.

V kolikor te še kaj zanima stopi v kontakt z SEŠ, njihovo svetovalno službo. Prepričana sem, da ti bodo znali konkretno odgovoriti na tvoja vprašanja. Ne pozabi tudi na dneve odprtih vrat, ki bodo v naslednjem šolskem letu, v decembru 2018 in na informativni dan v februarju 2019.

Upam, da sem ti odgovorila na tvoje vprašanje. V kolikor te še kaj zanima, pa me vprašaj.

Želim ti vse dobro in pogumno naprej.

Lepo pozdravljena,
Barbara S. Curk, psihologinja
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
speechlessly

Re: Ekonomska gimnazija?

ObjavaNapisal speechlessly » 08 Maj 2018 22:15

Hvala za vas odgovor! Vsekakor ste mi pomagali, saj sem bila do sedaj zmedena. Upostevala bom vas nasvet in sla ze letos na dan odprtih vrat, da dobim obcutek, ce res razmisljam v pravo smer. Vsekakor ste mi vlili vec samozavesti in prepricanja v moje lastne zelje. Se enkrat iskrena hvala!
speechlessly

Re: Ekonomska gimnazija?

ObjavaNapisal speechlessly » 08 Maj 2018 22:18

Prosila pa bi vas se samo da mi poveste na katere fakultete se po ekonomski gimnaziji ne morem vpisati (saj sem razmisljala tudi o psihologiji, sociologiji ipd.)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ekonomska gimnazija?

Uredništvo » 10 Maj 2018 21:52

Odgovor svetovalke
_________________

Draga Speechlessy,

hvala za povratno informacijo in vprašanje. Kot sem zapisala, se lahko vpišeš na 95% fakultet, tudi na študij psihologije, sociologije. Večina fakultet kot vstopni pogoj določa uspeh na maturi - 60% točk in splošni uspeh v 3. in 4. letniku - 40%.

Na linku: http://www.ffa.uni-lj.si/docs/default-s ... f?sfvrsn=2 si lahko pogledaš vpisne pogoje za vpis na posamezne študijske programe v šolskem letu 2018/19.

Vse dobro,

Barbara Stožir Curk, psihologinja
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
speechlessly

Re: Ekonomska gimnazija?

ObjavaNapisal speechlessly » 15 Maj 2018 22:01

Hvala!