Stran 1 od 2

Poklic

Objavljeno: 03 Apr 2018 16:53
Napisal Ben123
Pozdravljeni,
sem 14letno dekle, ki obiskuje 8.razred OŠ. Kmalu bo čas tudi za mene, da se vpišem naprej v srednjo šolo. Izbiram med poklicom frizerja in maserja. Bolj “atraktiven” poklic se mi zdi maser ampak nažalost nevem v katero srednjo šolo se moram prepisati. Zato vas prosim če mi lahko naštejete nekaj srednjih šol, ki se nahajajo v okolici Ptuja in Maribora ter če je za poklic maserja potrebna gimnazija.
Hvala za vašo pomoč!
Lp Urška

Re: Poklic

Objavljeno: 06 Apr 2018 07:04
Napisal Eva Hršak
Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena Urška,

če želiš pridobiti poklic frizerja se lahko vpišeš na Srednjo šolo za oblikovanje Maribor. Izobraževanje traja tri leta. Tukaj ti pošiljam povezavo do podrobnejšega opisa programa: http://www.ssom.si/?page_id=44.

Srednje šole, ki bi ob koncu šolanja nudila poklic maserja, žal ni. Za poklic maserja potrebuješ Nacionalni poklicni certifikat. Le-tega lahko pridobiš na številnih šolah ali institucijah po Sloveniji ali v tujini. Torej, če želiš postati maser, se moraš vpisati na tečaj, kjer pridobiš znanje, s katerim lahko kasneje opravljaš delo maserja. Načeloma so to strnjeni tečaji, ki trajajo nekaj tednov in se zaključijo s podelitvijo diplome oziroma certifikata.

Če sta ti všeč oba poklica in se ne moreš odločiti kaj bi raje počela, ti predlagam, da se vpišeš na Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, kjer boš lahko pridobila poklic frizerja, ob priložnosti pa še nekje opraviš tečaj maserja. Na tak način boš lahko opravljala oba poklica, kar pa je odlična priložnost.

Želim ti veliko uspeha v šoli,

Eva Hršak, prof. ped.

Re: Poklic

Objavljeno: 06 Apr 2018 09:49
Napisal Stylist
Zdravo!
Ce sta ti oba poklica vsec, zakaj ne bi delala obojega. Velikokrat je zazeljeno, da imas se kaksna znanja v kozmeticno-frizerki vedi. Lahko gres na frizerko solo, medtem pa naredis ta certifikat. Po sresnji soli ni konec izobrazevanj. Tudi kot frizerka in maserka je priporocljivo, da se udelezujes kaksnih delavnic, seminarjev in izobrazevanj o poklicu. Niti znanstveniki ali zdravniki se ne nehajo uciti. Cetudi ti poklica na koncu ne bosta vsec, se se vedno lahko presolas v kaj drugega. Vse dobro😍

Re: Poklic

Objavljeno: 29 Apr 2018 11:01
Napisal Uršika123
Pozdravljeni,
hvala za oba odgovora ampak sem v tem času razmišljala, da bi postala fizioterapevtka. Zanima me če moraš iti v Gimnazijo (saj jaz res nebi šla) ali v kakšno drugo Srednjo šolo. Če bi pa morala iti v Gimnazijo pa me zanima kam moram potem iti naprej. Zato vas prosim če odgovorite na moji dve vprašanji:
1. Ali je za poklic fizioterapevta potrebna Gimnazija, in če je kam se moram po Gimnaziji vpisati naprej?
2. Ali za poklic fizioterapevta zadostuje le srednja šola (kot so npr. zdravstvena, ipd.)
Hvala.
Urška

Re: Poklic

Objavljeno: 30 Apr 2018 15:53
Napisal Eva Hršak
Odgovor svvetovalke
_________________

Pozdravljena,

za poklic fizioterapevta ne zadostuje le srednja šola, ampak se moraš vpisati na fakulteto, ki izvaja študijsko smer Fizioterapija. V Mariboru je možen študij fizioterapije na Alma Mater Europaea, v Ljubljani pa na Zdravstveni fakulteti. V Mariboru je ta študij le izredni in plačljiv. Za vpis na obe fakulteti zadostuje poklicna matura, kar pomeni, da se ti ni treba vpisati na gimnazijo.

Lepo se imej,
Eva Hršak, prof. ped.

Re: Poklic

Objavljeno: 03 Maj 2018 15:39
Napisal Ben123
Hvala za vaš odgovor!

Re: Poklic

Objavljeno: 12 Maj 2018 14:56
Napisal Ben123
Pozdravljeni,
v kateri srednjo šolo pa se potem lahko vpiśem namesto Gimnazije?
Hvala za vaś odgovor!
Lp Urška

Re: Poklic

Objavljeno: 14 Maj 2018 08:50
Napisal Uredništvo
Pozdravljena, Urška,
svetovlka ti je že zgoraj naštela možne izbire srednjih šol za študij fizioterapije. Te še kaj konkretnega zanima?

Lep pozdrav iz uredništva.

Re: Poklic

Objavljeno: 23 Avg 2018 13:17
Napisal 241216
Pozdravljeni,
odločila sem se, da bi rada opravljala poklic fizioterapevta. Nebom se vpisala v Gimnazijo ampak v Srednjo Zdravstveno Šolo v Mariboru. Zanima me katero smer moram v tej šoli izbrati in obiskovati, ki bo primerna za poklic fizioterapevta. Razmišljala sem tudi, da si bi v zadnjem letniku dala zraven 5. predmet. Zanima me če si lahko ta predmet izbereš sam ali ti ga kdo določi in če imam zaradi tega predmeta isto možnost za vpis naprej kot Gimnazijci.
Hvala za Vaš odgovor.
Lp

Re: Poklic

Objavljeno: 27 Avg 2018 16:54
Napisal Eva Hršak
Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

za študij fizioterapije tako na Alma Mater Europaea Maribor, kot na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani zadošča poklicna matura. Razlika med tema dvema fakultetama je le, da je v Ljubljani potrebna poklicna matura iz področja zdravstvene nege, farmacevtski tehnik ali tehnik laboratorijske biomedicine, v Mariboru pa je dovolj poklicna matura iz kateregakoli področja.

Na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor nudijo tri programe: bolničar – negovalec, zdravstvena nega in kozmetični tehnik. Če se boš vpisala na Zdravstveno fakulteto v Ljubljani, smer fizioterapija, je eden izmed vpisnih pogojev opravljena poklicna matura iz smeri zdravstveni tehnik, v Mariboru na Alma Mater Europaea pa zadošča kakršnakoli poklicna matura. Morda bi ti predlagala, da se vpišeš na program zdravstvena nega; če se boš vpisala v Ljubljano, boš tako ali tako potrebovala poklicno maturo iz te smeri, če se boš pa vpisala v Maribor pa boš pridobila veliko znanja iz tega področja, ki ti bo pripomoglo pri študiju. Prav tako imaš z vpisom na zdravstveno nego odprte možnosti; lahko se vpišeš tako v Ljubljano kot v Maribor.

Glede na to, da za sprejem na obe fakulteti zadošča poklicna matura, si petega predmeta ne bi rabila izbrati. Če pa bi te to vseeno zanimalo, pa si ga lahko izbereš sama v zadnjem letniku srednje šole in ti potem omogoča enake možnosti vpisa kot gimnazijcem na skoraj vse fakultete (razen na primer na študij medicine, prava, itd.).

Želim ti uspešno šolsko leto,