Stran 1 od 1

Faks

Objavljeno: 08 Mar 2018 20:32
Napisal Trololo
Bi lahko to sporočilo zadržali zase in ga ne objavljali? Hvala

/Izbrisano v uredništvu/

Re: Faks

Objavljeno: 12 Mar 2018 21:44
Napisal Matic Cizel
Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Opisuješ nekaj stisk, s katerimi se soočaš. V osnovi se te nanašajo na izbiro študijo, povezane pa so tudi s strahom oz. anksioznostjo povezano s testi, odnosi doma in osamljenostjo.

Če sem prav razumel, odhod iz domačega okolja - kjer se ne počutiš dobro - pogojuješ s sprejemom na željen študijski program, kjer je selekcija visoka. Zelo vzpodbudno se mi zdi, da imaš pred seboj jasne cilje, hkrati pa imam občutek, da si do sebe zelo stroga, saj zadovoljstvo pogojuješ izključno s tem ciljem.
Na tej točki me zanima, če v sebi gojiš še kakšne cilje, povezane s katerim koli izmed področij? Kaj bi izpostavila kot pomembno (poleg že omenjenega študija)?

V povezavi s preizkusom na ALOU ti svetujem, da pričneš s pripravo že zdaj. Morda si že. Več o tem lahko prebereš tu: http://www.aluo.uni-lj.si/wp-content/up ... enosti.pdf, za morebitna dodatna vprašanja pa kontaktiraj kar fakulteto, saj tudi na ta način izkažeš interes. Ker te zanima videoprodukcija, se lahko povežeš s kakšno ustanovo ali društvom na tem področju. To ti bo koristilo tako iz vidika preizkusov, kot tudi pri širjenju družabne mreže - s posamezniki, ki jih zanima enako kot tebe. Za mlade je programe na tem področju ponujala Socialna akademija (http://socialna-akademija.si/kategorija/mmc/), preveri, če so možnosti za vključitev na voljo še v okviru kakšne ustanove.

V povezavi s strahom, ki te v testnih situacijah paralizira ocenjujem, da kratek nasvet preko spleta ne bo imel pravega učinka, ker obravnava tovrnstnih anksioznosti zahteva bolj poglobljeno in večkratno obravnavo za ustrezen učinek. Omenjaš da obiskuješ psihologa in psihiatra. Dobro bi bilo, če omenjeno stisko njemu/njej izpostaviš kot zate pomembno. V primeru, da željene pomoči ne prejmeš, pa lahko seveda poiščeš drugo pomoč. Nisem razumel, če je psiholog, ki ga obiskuješ, klinični psiholog, h kateremu te je napotil osebni zdravnik. Če je mogoče, lahko v tem primeru predlagaš napotitev k drugemu. Pomembno pa je, da tudi sama razmisliš, katere so najbolj ključne stvari, ki bi jih z njegovo pomočjo rada razrešila in te večkrat izpostaviš tudi sama.

Napisala si, da si želiš prijateljev in si že poskušala vzpostaviti stike z drugimi. Na kakšen način si poskušala? Obstaja še kakšen način, ki ga še nisi poizkusila? Je to lahko tudi navezovanje stikov s katero izmed ustanov, ki se ukvarja s področji, ki so ti blizu? Na podlagi napisanega bi tudi sam ocenil, da je socializacija zate zelo pomemben element, h kateremu bi te še posebej vzpodbudil. Ohranjaš stike z bivšimi sošolci na kakšen drug način, če že trenutno ne s srečanji v živo? Praviš, da se večkrat pripraviš do tega, da stopiš izven cone udobja, kar se mi zdi zelo vzpodbudno.
Omenjaš tudi odnose doma, ki se ti ne zdijo najboljši. V povezavi s tem se strinjam, da bi bila pomembna menjava okolja vsaj za nekaj ur dnevno. Če bi bilo to povezano z aktivnostmi, ki so ti ljube (produkcija, borilne veščine), toliko bolje. Obstaja kaj takšnega v bližnjem okolju?

Kot sem lahko prebral, si si postavila kar nekaj konkretnih in tudi zahtevnih ciljev, vsem pa se zdi skupno to, da od sebe zahtevaš, da jih dosežeš sama. Strinjam se, da zmoreš nekatere izmed teh doseči sama, ne nalagaj pa si prevelikega bremena. Saj je učinek lahko vse prej kot efektiven. Na nekaterih izmed področij bi se mi zdela pomembna pomoč že omenjene zunanje osebe, kjer lahko predlagaš pomoč drugega, če govoriva o pomoči v zdravstvenih ustanovah.
Če želiš, lahko odgovoriš na zastavljena vprašanja, da pridobim boljši vpogled v situacijo ali pa ta uporabiš za določeno refleksijo.

Želim ti pogumno pot naprej,
Matic Cizel, mag. psih.