Ko te ima učiteljica na piki

Vprašanja na tosemjaz.net.
Sadgirl

Ko te ima učiteljica na piki

ObjavaNapisal Sadgirl » 13 Feb 2018 15:37

helou
Js sm zj 7.razred in od 6.razreda me ima enaka učiteljica pri kateri opažam da me ima na piki.že od lanskega leta se ponavlja.da imam sprašvanje 2,3 test pa 4,5.vedno pa nekatere učence pokliče pred tablo in še ne ve če bi ga uprašala al ne.mene vedno 1.upraša.matematika mi negre ravno najbolje.ampak se učim.ko pa je moja sošolka uprašana so družinski prjatli test piše 1 redko kdaj 2 spraševanje pa dobi 5 rwdko kdaj 1.no sedaj nas ima še tehniko ena druga.ampak nas je ta ocenjevala izdelek spet mi je dala 2,punca ki je pri njej je za slabse dobila 3.sem pa videla kako je bilo za 3 pa je vse prečrtala in popravla na 2.Ali imam pravico da me oceni učiteljica,ki me uči pouk in ne tista,ki me ne poučuje?
Kaj bi vi naredili na mojem mestu?
Sadgirl

Re: Ko te ima učiteljica na piki

ObjavaNapisal Sadgirl » 19 Feb 2018 15:33

a mi lahko odgovorite
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ko te ima učiteljica na piki

Uredništvo » 20 Feb 2018 08:27

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,
Prepričana sem, da se je že skoraj vsak od nas v času svojega šolanja srečal z učitelji, za katere se nam je zdelo, da nas imajo na piki. Četudi je temu včasih res tako, se nam velikokrat to le zdi. Navadno so taki učitelji zelo zagrizeni do svojega predmeta in ambiciozni glede rezultatov svojih učencev. Včasih s svojim strogim ocenjevanjem želijo od svojih učencev nekoliko dodatnega dela, da bodo snov še bolj obvladali. Morda je tako tudi v tvojem primeru. Razumljivo pa je, da se ob tem trenutno počutiš zelo slabo in izgubljeno. Ne razumeš, zakaj dobivaš slabše ocene na ustnih preverjanjih znanja, na pisnih preverjanjih pa si odlična.

Tvoje vprašanje je bilo ali te lahko ocenjuje nekdo, ki ni tvoj učitelj za ta predmet. Koliko razberem iz Pravilnika o ocenjevanju in preverjanju znanja v osnovni šoli ta možnost ne obstaja. Takšno možnost imaš le na koncu šolskega leta; takrat lahko opravljaš predmetni izpit, ki ga oceni izpitna komisija (navadno jo sestavlja nekaj učiteljev iz tvoje šole). Če sem te prav razumela, imaš občutek, da si nepravilno ocenjena pri ustnih preverjanjih, sedaj pa še pri tehniki. Tehniko te je ocenila ista učiteljica, ki ti daje slabše ocene pri ustnih preverjanjih znanja. Če se ti zdi, da si nepravilno ocenjena, imajo tudi tvoji starši pravico do vpogleda v tvoje teste. Predlagam, da se z njimi pogovoriš in jim predlagaš, da na naslednjih govorilnih urah govorijo z razredničarko in še oni pogledajo tvoje teste. Je pa res, da starši nimajo vpogleda v proces ustnega preverjanja znanja.

Vsekakor pa ti na začetku predlagam, da to težavo razrešiš na manj formalen način. Svetujem ti, da se s to učiteljico pogovoriš o tem, zakaj dobivaš slabe ocene. Vprašaj jo, kaj delaš narobe pri ustnih preverjanjih znanja, glede na to, da za isto snov na pisnem preverjanju dobiš vedno prav dobro ali odlično oceno. Vprašaj jo tudi za kakšen nasvet, kako se lahko izboljšaš ali pripraviš za naslednje ustno spraševanje, da boš prav tako dobila dobro oceno. Če ti je neprijetno govoriti z njo sama, stopi do nje s kakšno sošolko, starši ali drugo učiteljico. Če bo nekdo s teboj, boš morda bolj sproščena in pogumna. Vsekakor pa se ne pusti hitro odgnati s strani te učiteljice; povej ji svoje mnenje in jo prosi za obrazložitev in pomoč.

Če po pogovoru z njo stvar ne boš razrešila, se pogovori z nekom iz šolske svetovalne službe ali z vodstvom šole. Prepričana sem, da se bodo s to učiteljico pogovorili in ji povedali, kaj se ti dogaja. Zagotovo bodo zatem težave izginile.

Želim ti veliko poguma pri pogovoru z učiteljico in upam, da se tvoje (ustne) ocene hitro izboljšajo, saj, glede na rezultate pisnih testov, snov več kot očitno obvladaš.

Eva Hršak, prof. ped.