Problemi v zvezi

Vprašanja na tosemjaz.net.
pepertita

Problemi v zvezi

ObjavaNapisal pepertita » 11 Feb 2018 11:02

Pozdravljeni. Stara sem 20 let in ze 2 leti sem v zvezi s fantom, ki ga imam zelo rada, vendar so se stvari precej zakomplicirale ko sem sla studirat v tuje mesto, on pa je ostal v domacem. Tako so nama ostali samo se vikendi, pa se to ne celi, ker imam jaz ogromno dela s faksom. Najino zivljenje se je nekoliko obrnilo na glavo, ampak nama je steklo in sva nekako shajala. So se pa cedalje bolj nabirale stvari, ki so naju zacele oddaljevat. glede dolocenih stvari imava mocno razlicne poglede, ziviva dokaj razlicno zivljenje in mocno nama primanjkuje skupnega casa. in to je posledicno zacelo vodit v vse pogostejse prepire in negodovanja. Glede tega sva ze govorila, veckrat. Oba se zavedava da je to problem in si prizadevava, da bi ga resila, vendar nama okolje in situacija v kateri sva, tega enostavno ne dopuscata. Res imava premalo skupnega casa in dve skoraj popolnoma razlicni zivljenji, ogromno razlicnih pogledov, kar naju oddaljuje. Fanta res ne bi rada izgubila ker je super in ga imam res rada, verjamem, da ima tudi on mene. Da ne bo izgledalo da sva si res popolnoma razkicna - ve veliko stvareh se tudi ujameva in so nama skupne. Vendar jih premalokrat opaziva, ker je dejansko skoraj vec negativnih. Oba naju to zelo muci, vendar dejansko ne vidiva izhoda iz te bedne situacije, ne veva kako priti do skupnega jezika in usklajevanja in predvsem - vec skupnega casa. Ce imate kakrsenkoli predlog bom izjemno vesela, ker ta situacija ze mocno pritiska tako na najino zvezo, kot na najino psihicno stanje.
Najlepsa hvala za vsakrsen predlog!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problemi v zvezi

Uredništvo » 13 Feb 2018 09:44

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Hvala za tvoje pismo. Iz le-tega je moč razbrati, da si v precej težki in nezavidljivi situaciji, kjer kolebaš med ljubeznijo do fanta in vajinimi razlikami, pomanjkanjem časa in podobno.

Zelo pozitivno se mi zdi, da se o tem pogovarjata in oba trudita v smeri razrešitve vajinih tezav. Menim, da je dobro, da poskušata biti čimbolj odkrita drug z drugim in da tudi oba aktivno prispevata k temu, da bi imela več časa drug za drugega. Kaj lahko storita, da bi bila več skupaj? Ali te lahko fant obišče med tednom (tako bi malce razbremenila vikende)? Verjamem, da ti je šola prioriteta (kar je odlično), ampak ker ti je tudi vajin odnos zelo pomemben, ali lahko kak vikend ali vsaj en dan v vikendu posvetiš fantu in tako razporediš svoje prioritete? Kaj lahko on stori, da ti pri tem pomaga?

Kar se tiče različnih življenjskih slogov: velikokrat je zelo težko biti z nekom, ki je precej drugačen od nas. Vrednote, mnenja, občutki in interesi se precej "tepejo" drug z drugim. Če imaš ta obcutek, bo na dolgi rok verjetno težko obdržati vajin odnos, saj ljubezen ponavadi ni edini dejavnik, ki vpliva na to.

A si predstavljaš, da si čez 5 let še vedno v tem odnosu? Si tega zares, zares želiš? Poskusi biti maksimalno odkrita do sebe. Če je odgovor pritrdilen, potem se vprašaj, kaj lahko narediš, da nekako izravnata razlike. Ali lahko živiš s to ali ono odločitvijo, njegovo navado, osebnostno lastnostjo itd? Kaj lahko sprejmeš in česa res ne moreš? To velja za oba, ne samo zate. Kaj lahko oba naredita, da se približata drug drugemu?

Če nič od tega ne uspe oz. bo to za vaju prevelik zalogaj, potem bo morda potrebno razmisliti o tem, ali sta za skupaj. To ni nikoli lahka odločitev, a bolje tako, kot pa nenehen psihičen pritisk, ki vaju lahko na koncu marsikaj stane. Če ne bo šlo, se raje o tem odkrito pogovorita in prekinita kot dva odrasla človeka, kot pa da čakata, da vaju težave pogoltnejo in pustijo trajno grenek priokus.

Pa srečno.

Marjetka Gojkošek, mag.psih.