Menstruacija in stradanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zamislenka12

Menstruacija in stradanje

ObjavaNapisal Zamislenka12 » 10 Feb 2018 20:53

Pozdravljeni, ze cel mesec stradam na dan pojem samo kaksno žemljo (cez vikend morda dve) skratka na zacetku tega meseca sem imela menstruacijo normalno po datumu, vendar ni bila tako mocna kot ponavadi. Sedaj pa se mi je cez 14 dni spet pojavila in zopet ni mocna. Malo me skrbi, da je to kaj narobe..
Je to mozno, da je to zaradi moje diete? Ker tega nikakor nemorem prekiniti.. zdaj sem se celo odlocila, da bom poskusila biti cel teden brez hrane... (vem ja nora sem, ampak si ne morem pomagati).
Skratka pomagajte mi glede menstruacije.
Hvala lepa
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Menstruacija in stradanje

Uredništvo » 13 Feb 2018 09:39

Odgovor svetovalke
_________________

Zamislenka12, prijazno te pozdravljam.
Da ti lahko pravilno odgovorim, nujno potrebujem tvojo starost. Pripiši še sedanjo težo ter višino in težo na začetku hujšanja.

Prosim, oglasi se čim prej.

Objem,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Zamislenka12

Re: Menstruacija in stradanje

ObjavaNapisal Zamislenka12 » 13 Feb 2018 17:26

Pozdravljeni,
Stara sem 16 let
Visoka sem 160 cm
Teza na zacetku hujsanja, je bila 62 kg, zdaj pa je 54 kg.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Menstruacija in stradanje

Uredništvo » 16 Feb 2018 14:02

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, Zamislenka12, hvala za tvojo dopolnitev.
Stara si 16 let, torej že kmalu kmalu polnoletna.

Najprej ti bom odgovorila na vprašanje: ali je menstruacija neredna ter šibkejša zaradi tvoje diete? Odgovor je nedvoumen: da.

Iz tvojega dodatnega zapisa razberem, da si imela pred začetkom diete res nekaj kilogramov preveč. Zdaj imaš krasno postavo in kaj lahko si predstavljam, kako ti jo frendice zavidajo.

Toda pozor: tvoja sedanja teža je tista, ki jo moraš na vsak način obdržati. Od te teže navzdol se začne absolutna škoda za tvoje telo! Če boš z dieto nadaljevala, bodo menstruacije vse šibkejše in čedalje bolj redko se bodo pojavljale. Nekega lepega dne menstruacije sploh več ne bo.

Zakaj, se boš vprašala. Telo je pametno: ugotovilo je, da mora »šparati« železo, beljakovine, minerale in še vse drugo, česar že nekaj časa v tvoji hrani ni več na razpolago. Pa še tole: ker si stara 16 let, se tvoje telo zdaj razvija. Pravzaprav se ne razvija več. Moralo bi prav v tej starosti graditi tkiva maternice, jajčnikov, jajcevodov, nožnice, češarike in drugih žlez, za čez deset ali petnajst let, ko boš v svojem telesu nosila svojega otroka. Ta bo plod tvoje ljubezni do fanta, morda že moža, in ima vso pravico do zdravega telesa svoje mamice. Prosim te, ne pozabi tega!

Zato: pamet v roke in nemudoma opusti dieto. Jej toliko, da bo teža »stala«, kot rečemo. Torej: jej majhne obroke, redno, na vsake tri ure, če čutiš lakoto ali ne. In – prosim te - ne pretiravaj s pitjem vode. Liter in pol sta čisto dovolj.

Prosim, javi se mi spet čez teden dni in napiši, kako ti gre.
Bodi iskrena še naprej.

Držim pesti zate in ti želim vse najboljše,
mag. Damjana Žolnir, dr. med.,
specialistka šolske medicine