Strah

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nepomembna
Objave: 6
Pridružen: 07 Feb 2018 14:11

Strah

ObjavaNapisal Nepomembna » 07 Feb 2018 15:57

To bo najbrž ena izmed bolj neumnih objav tu gor, ampak bom vseeno napisala, mogoče pa celo dobim nekaj odziva. Danes sem bila (po dveh tednih) odpuščena iz psihiatrije. Problem pa je, da me je strah. Strah me je tega, ker nekako ne vem, kako baj se vključim nazaj v “normalno” življenje, ko sem bila dva tedna v “varnem” okolju, strah me je tega, kaj bodo rekli sošolci, strah me je tega, da se bom morala nekako naučiti živeti brez supporta. Vem da se vse skupaj sliši zelo neumno, ampak that’s me.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah

Uredništvo » 12 Feb 2018 08:35

Odgovor svetovalke
_________________

Draga sedemnajstletnica.

Meni se objava ne zdi neumna, nasprotno, sem ponosna nate, da si se oglasila, da si zbrala pogum in delila svoja občutja, skrbi in strah.

Verjetno ti to ne bo kaj dosti pomagalo, vendar mnogo mladih se tako počuti, vzroki za to pa so zelo različni: nezadovoljstvo s telesom, s postavo, s kožo na obrazu, z lasmi, negotovost in nezaupanje vase, nezadovoljstvo z učnim uspehom, dvom v sposobnosti……. Strah jih je, kaj si drugi mislijo o njih, kako jih drugi vidijo, kaj drugi o njih govorijo, ali se bo kdo hotel z njimi družiti, ali bodo sami… Tudi mnogo odraslih je strah, so anksiozni, depresivni, pod stresom…
Vzrok največkrat tiči globoko v nas: dvom, sram, strah, nezaupanje vase, slaba samopodoba…

Upam, da imaš ob sebi osebe, ki te podpirajo, razumejo in ti bodo lahko pomagale… počasi, korak po koraku premagovati dvome in strah. Pomagale, da boš zopet našla v sebi moč in energijo, da boš prepoznala kaj vse znaš in zmoreš. Prepričana sem, da je v tvojem življenju marsikaj, na kar si lahko ponosna. Vedi, da si pomembna TI in če bos našla vire v sebi, ti bo manj pomembno, kaj mislijo drugi in lažje boš stopla naprej. Naj ti ne bo nerodno prositi za pomoč, ko jo boš potrebovala, ljudje se celo življenje učimo in nihče ne sme pričakovati od sebe niti od drugih, da bodo vedno vse znali in se vedno najbolje znašli v vseh situacijah.

Včasih je pač pretežko in takrat poiščemo pomoč, varno zavetje… kjerkoli že. Vsekakor je zdravstvena oskrba bolj varna izbira kot »zavetje omame v alkoholu, drogah…«, ki je ŽAL mladim zelo dostopno in jim uniči življenje in vzame svobodno voljo.

Če želiš, se še oglasi. Jaz ti želim srečno na poti do sebe.

Adela Vlašič Tovornik, univ.dipl.psihologinja
Nepomembna
Objave: 6
Pridružen: 07 Feb 2018 14:11

Re: Strah

ObjavaNapisal Nepomembna » 13 Feb 2018 15:43

Pozdravljeni, najprej bi se vam zahvalila za čas, ki ste si ga vzeli. Imeli ste prav. Res mi ne pomaga, tako da je mogoče bolje, da za svoje težave ne iščem pomoči, ker sem tako ali tako brezupen primer. Se opravičujem, da sem vam jemala čas.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah

Uredništvo » 15 Feb 2018 09:34

Odgovor svetovalke
________________

Draga sedemnajstletnica,

iskreno se opravičujem, če sem moj odgovor zapisala tako, da si ga razumela, kot si zapisala.
Želela sem ti sporočiti, da sem ponosna na tebe, da si zapisala svoje občutke, težave in skrbi in da te podpiram, da iščeš pomoč in osebno verjamem, da pomoč obstaja.

Hvaležna bom, če sva lahko še na vezi .
Adela V. Tovornik, univ. dipl. psihologinja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah

Uredništvo » 15 Feb 2018 09:46

Lepo pozdravljena!

Razumemo tvojo stisko (prihod iz bolnišnice in vračanje v vsakdanje odnose ter življenje z vsemi nalogami, ki jih imaš).
Strah je del tega vključevanja, kot pišeš, v "normalno" življenje. Ni pa treba, da si v tem prehodnem obdobju povsem sama.
Če boš imela strokovno podporo, ti bo lažje.

Nam lahko sporočiš, iz katerega kraja si? Lahko te bomo konkretno usmerili na naslove, kjer lahko pridobiš pomoč.
Pomoč obstaja in smiselno jo je poiskati.

Pišeš nam lahko na naslov uredništva: [email protected]

Čakamo na tvoj odgovor.
Vse dobro in prijazen pozdrav iz uredništva
Nepomembna
Objave: 6
Pridružen: 07 Feb 2018 14:11

Re: Strah

ObjavaNapisal Nepomembna » 15 Feb 2018 14:29

Pozdravljeni ga. Adela, seveda lahko ostaneva na vezi, ampak če bi se dalo morda ne ravno tu gor, kjer je vse javno dostopno.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah

Uredništvo » 16 Feb 2018 09:35

Lepo pozdravljena!

Piši nam na naslov uredništva: [email protected].
Povezali te bomo s svetovalko.

Prijazen pozdrav iz uredništva.