Stran 1 od 1

PROBLEM!!!

Objavljeno: 11 Jan 2018 21:52
Napisal Lulika1
Zdravo, nwm kaj naj naredim. sem 15 letni fant in mislim da se bo moj problem slisau pretiran ampak mislim da ni. Sepravi imam prijateljico, ki je totalno v dreku, nima prijateljev, z familijo se ne razume, v soli ma zadne case velike probleme, postava ji ni vsec, skratka vse ji gre narobe in pol je pa se tuki ljubezen in ja ona je zaljublena v mene. Velikokrat je ze poskusala nardit samomor oz. se poskodovat in vedn do zdej ji je neki prekrizal nacrte al pa da so ji lahka pomagali sam zdej pa ni vec heca. Neki cajta nazaj sma se ful zblizala pac men je kot prijateljica ql sam kej vec panebi lih meu znjo, sam ona je bla tak obupana in mi je rekla da ce nebo mogla bit z mano bo naredla konec in pac js sm ji reku da lahka poskusima pa boma vidla in od takrat je bla ona ful vesela in vse skratka vse je slo na bols in zdj sm se js navelicau in sm ji povedau in zdj spet ona z nekimi da se bo ubila itd in nwm ka naj nardim?!


Hvala za pomoc lp.

Re: PROBLEM!!!

Objavljeno: 12 Jan 2018 14:19
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen Lulika1,

situacija ki jo opisuješ, je res težavna. Še posebej neugodno je to, da prijateljica na nek način svoje namene (da bi se ubila) povezuje s tem, da sta se razšla. Vajin razhod seveda ni vzročno povezan z njenim razmišljanjem, saj je, glede na to kar si napisal, očitno, da je imela težave že prej. Poleg tega pa imaš pravico izbirati s kom boš v odnosu in s kom ne. Vsekakor nisi ti odgovoren za njeno ravnanje. Lahko ji poveš, da ti ni vseeno zanjo in da te skrbi in da predlagaš, da poišče pomoč.

Napisal si, da je že večkrat poskušala narediti samomor in da so ji k sreči vedno lahko pomagali oziroma so ji to preprečili. Kdo ji je to preprečil oziroma kdo ji je takrat pomagal? Bi se lahko zdaj pogovoril s temi osebami in jim sporočil kako resno je stanje s prijateljico? Resnično je pomembno, da bi se pogovoril z nekom odraslim (mogoče razrednikom? šolsko svetovalno službo?) saj bi se na ta način tudi ti razbremenil. Hkrati pa bi na prijateljičino stisko opozoril ljudi, ki imajo s takšnimi situacijami več izkušenj.

Vse dobro,
dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja