kajenje in prijatelji

Vprašanja na tosemjaz.net.
lolo123456

kajenje in prijatelji

ObjavaNapisal lolo123456 » 10 Nov 2017 15:51

Lep pozdrav

Sem star 14 in kadim vsak dan 3 cigarete že pol leta. Ampak so se žaceli v šoli učitli klicat starše da kadim zelo tezko mi je ne morem prenehat nimam želje po tem in niti nočen nehati, ker moji prijatelji vsi kadijo. Težko mi se je opreti cigareti ko jih vidim. Zanima me zakaj se ucitelji vmešavajo v to če je zunaj šole po šoli in kako kajenje vpliva na možgane. Če ne kadiš na naši šoli nisi cool nimaš prijateljev ker jih večina kadi. Hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kajenje in prijatelji

Uredništvo » 17 Nov 2017 08:40

Odgovor svetovalke
__________________

Lolo 123456, prijazno pozdravljen. Zadevo razumem takole: učitelji želijo preprečiti, da postaneš še bolj odvisen od nikotina, kot si že. Prej kot skušaš prenehati s kajenjem, lažje gre.

Odvisnost se z meseci in leti kajenja veča. Od vseh snovi, pravijo znanstveniki, nas prav nikotin najhitreje zasvoji. Še posebej, če imamo prijatelje, ki tudi kadijo, če se torej gibamo v družbi, ki kadi. Mimogrede: nihče ne rabi veliko prijateljev. Enega ali dva, takšna iskrena in dobra, pa res potrebujemo za življenje. In jaz verjamem, da bi ju lahko našel tudi med nekadilci na vaši šoli. Si upaš poskusiti?

Kako kajenje vpliva na možgane? Zasvoji jih. Ko smo žalostni, je kadilčeva prva misel: pomagala mi bo cigareta. Ko je jezen, gre kadit. Kadar je zaskrbljen, seže po cigareti. Ko je vesel, si privošči cigareto. Cigareta ga obvladuje. Močnejša postane od njega. Hočeš to? Gotovo ne.

Vem, da boš o zadevi premislil.

Želim ti lep dan,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine