depresija druzina

Vprašanja na tosemjaz.net.
bakwob

depresija druzina

ObjavaNapisal bakwob » 10 Nov 2017 14:48

heii...res bi rabla pomoc. velikokrat sem dipresivnaa zaprta v sobii in jokam. Razmislam ali bi koncala svoje zivljenje. Stara sem 15 let. Ne razumem se z druzino. Oce me nemara in se me sramuje. Govori mi da naj se jebem itd. Ko sem bolna se mi smeji in me zafrkava. Jebe se mu zame. Mami to vse ve sam ji je vseeno. Naredi vsse kar ji rece. Zaradi tega sem zelo dipresivna. V preteklostii sem se rezalaa in dvakrat poskusila narediti samomor. Zdej se ne rezem vec zarad fanta ki mi pomaga. Skupaj sva ze eno leto. Tudii v soli me kdaj pa kdaj zmerjajo s kurbo. Imela sem prijateljico ki je naokolii govorila seme lazii o meni da sem imela spolnee odnosee z enimii ljudmi in take. Ze dve letii nazaj so me zaradi njee zmerjalii pol sva se pa pobotalii in je zdej spet isto. Kaj nj nrdim? Obcutk mam ko da me noben nemara. Rada bi sam da bi me starsii imel ampak me nimajo😔useeno jim je zame. Vsak dan mi samo dajo naloge kaj moram pospraviti tojeto. Ko imam kaj za solo tudi bolj tezko naredim ker oce noce prizgati wifija dabi naredila. Tezko mi je😔 res bi rada koncala to in se ubila😔nemorem vec zdrzati.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: depresija druzina

Uredništvo » 16 Nov 2017 11:31

Odgovor svetovalca
________________

Pozdravljena,

ko te berem, mi je res zelo žal, da se ti dogaja to, kar se ti. Noben starš ne bi smel svojemu otroku govoriti, kot navajaš, da tvoj oče govori in dela tebi. Tudi če je jezen na tebe, tudi če ga kdaj razočaraš, si ne zaslužiš tega oz. ne ravna vzgojno pravilno. Ti, tvoje pismo je jasen dokaz, da na tak način otroka ni mogoče motivirati. Tak način deluje nasprotno, jemlje voljo. Pa mama bi te morala podpreti, morala bi vsaj poskusiti očeta ustaviti pri takem govorjenju in odnosu. Ker nimam informacij, ne morem razumeti s čim ima oče mamo »v šahu«, da kot praviš ona naredi vse, kar ji reče. Sploh pa ne razumem očeta. Pa tudi če bi ga lahko razumel, njegovega ravnanja s teboj ne bi odobraval. V nobenem primeru ne ravna pravilno, ko te žali in se ti posmehuje. Saj nisi njegova igrača, ali kaka druga stvar, s katero lahko počne kaj se mu zljubi. Tu gre celo za ene vrste nasilja, zlorabe. Glede na to, kar si zapisala, ga vsaj jaz uvrščam v kategorijo neodgovornih staršev. Ker svoje starševske vloge ne jemljejo resno.

Veš kaj mi je v teh dneh povedala deklica tvoje starosti? Da, ko se je v nekem svojem problemu obrnila na očeta, ga prosila da ji pomaga, ji je odgovoril, da naj ne računa na njega, da si je zbrala napačnega očeta. Počasi in pozorno preberi ta stavek. V njem je popolni dokaz, da ta človek nima osnovnih sposobnosti za izvajanje funkcije očeta. Kot da si otroci lahko izbirajo (izbiramo) svoje starše ??!! Halo. Otroci ste (smo) ujetniki svojih staršev, enostavno se moramo sprijazniti z njimi. Tvoj oče tudi spada v to kategorijo staršev.

Ja, s svojima staršema imaš bolj slabo popotnico za življenje. Dobro se mi zdi to, da si že stara 15 let, torej že zelo odrasla in boš kmalu lahko zaživela po svoje. Zato se ti nikakor ne splača ubiti se, saj imaš še celo življenje pred seboj. Ko boš lahko živela tako, kot bo tebi ustrezalo in boš imela prijatelje, ki ti bodo prijateljstvo vračali. Le tvoja velika želja, da bi ti starša znala izkazovati ljubezen, ne vem če se ti bo izpolnila. Saj zaenkrat zgleda, da tega ne znata ali ne zmoreta. Čeprav je to ena od osnovnih potreb (in želja) vsakega otroka. A doslej si preživela z njima, ni ti lahko, ampak si vzdržala. Posveti se predvsem šoli, da boš lahko dosegla poklic, ki si ga želiš, da si boš lahko zaslužila denar (plačo), ki ti bo omogočil, da boš lahko živela po svojih željah.

Vesel sem, da imaš fanta, ki zgleda, da te ima rad in ti pomaga. Bodita dobra zaveznika in lepo glejta drug na drugega. Saj si me razumela, lepo ravnajta drug z drugim, pomagajta si, bodita zanesljiva, da si bosta lahko v oporo. Potem bo vse laže in bo imelo smisel. Tudi to, da boš svoja starša morala prenašati, dokler se ne boš mogla osamosvojiti. Spokati svoje stvari in si sama financirati svoje življenjske stroške.

Seveda se lahko poskusiš upreti. Zgoraj sem jasno napisal, da v ravnanju tvojega očeta prepoznam nasilje, izživljanje, morda tudi zanemarjanje. Vse to je nedopustno in kaznivo. Če imaš v sebi dovolj upora in moči, se lahko obrneš na pristojni Center za socialno delo ali policijo in tam poveš, kaj ti oče dela. Lahko se ob kakem aktualnem konfliktu zatečeš v bližnji Krizni center za mlade in bo zadeva stekla preko njih. Lahko spregovoriš pri svojem osebnem ali šolskem zdravniku, ali šolski svetovalni službi; vsi ti so dolžni ukrepati, zadevo posredovati naprej. Dodal bom, ker mi je žal vsakega mladega človeka, ki bi ob svojih težavah najraje umrl, da storiš kaj od navedenega tudi v primeru, da nimaš dovolj moči, za »borbo« s svojim očetom. Prepričan sem, da ne boš ostala sama, da ti bodo ljudje, ki jih omenjam, stali ob strani in ti pomagali.

Sam sem pogosto v taki vlogi. Drži se in nikakor ne obupaj. Bori se, življenje sta ti dala starša, ki ju ti nisi izbrala. Tudi težko boš izsilila ustrezno ravnanje, naklonjenost, ljubezen, še posebej če tega nista zmožna. A iz življenja lahko kaj narediš, da ti bo v prihodnosti lepo, da boš tudi uživala in ti na stara leta ne bo žal, da si živela in ostala živa.

Držim pesti za tebe, Heliodor Cvetko,
psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.