Stran 1 od 1

Najstnistvo

Objavljeno: 10 Nov 2017 14:13
Napisal Beliberka
Od katerega leta si najstnik? Od katerega leta si odrasel?

Re: Najstnistvo

Objavljeno: 13 Nov 2017 12:06
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
_________________

Do takrat, ko se številke končajo na »najst«, enajst – devetnajst. Je pa definicij mladostništva več, ker gre za razliko med telesno in psihosocialno zrelostjo, pa še pravno (polnoletnost). Pravno gledano so ljudje odrasli od 18. leta dalje. Od takrat so odgovorni za svoja dejanja tudi kazensko.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske medicine

Re: Najstnistvo

Objavljeno: 22 Nov 2017 11:51
Napisal Baby James
Pozdrav. Imam tudi jaz eno vprašanje za svetovalko, glede najstništva, če lahko.
Ali ni tako, da čisto vsi telesno zdravi ljudje telesno odrastejo, nekateri sicer malenkost prej, nekateri pa pač malenkost kasneje?
Da pravzaprav problem v današnjem času je psihosocialna zrelost, ker v današnjem času nekateri ljudje v bistvu nikoli ne zares psihosocialno odrastejo in se doseganje psihosocialne odraslosti v splošnem pravzaprav v današnjem času umetno podaljšuje že v leta odraslosti?
Za kar pa je nekako odgovorna družba, saj bi morali za doseganje psihosocialne zrelosti vzgajati že od majhnega dalje in najstnike vzgajati, da najstništvo je čas za odraščanje in doseganje psihosocialne zrelosti, po koncu najstništva pa je potebno postati psihosocialno odrasel človek, z odraslim mišljenjem in ne podaljševati tega mladostniškega vedenja še naprej, kot se to pač danes dogaja? Hvala.

Re: Najstnistvo

Objavljeno: 22 Nov 2017 14:10
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
__________________

V bistvu nimam kaj pripomniti. Vse, kar je napisano, je res.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske medicine