Najstnistvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Beliberka

Najstnistvo

ObjavaNapisal Beliberka » 10 Nov 2017 14:13

Od katerega leta si najstnik? Od katerega leta si odrasel?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Najstnistvo

Uredništvo » 13 Nov 2017 12:06

Odgovor svetovalke
_________________

Do takrat, ko se številke končajo na »najst«, enajst – devetnajst. Je pa definicij mladostništva več, ker gre za razliko med telesno in psihosocialno zrelostjo, pa še pravno (polnoletnost). Pravno gledano so ljudje odrasli od 18. leta dalje. Od takrat so odgovorni za svoja dejanja tudi kazensko.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Baby James

Re: Najstnistvo

ObjavaNapisal Baby James » 22 Nov 2017 11:51

Pozdrav. Imam tudi jaz eno vprašanje za svetovalko, glede najstništva, če lahko.
Ali ni tako, da čisto vsi telesno zdravi ljudje telesno odrastejo, nekateri sicer malenkost prej, nekateri pa pač malenkost kasneje?
Da pravzaprav problem v današnjem času je psihosocialna zrelost, ker v današnjem času nekateri ljudje v bistvu nikoli ne zares psihosocialno odrastejo in se doseganje psihosocialne odraslosti v splošnem pravzaprav v današnjem času umetno podaljšuje že v leta odraslosti?
Za kar pa je nekako odgovorna družba, saj bi morali za doseganje psihosocialne zrelosti vzgajati že od majhnega dalje in najstnike vzgajati, da najstništvo je čas za odraščanje in doseganje psihosocialne zrelosti, po koncu najstništva pa je potebno postati psihosocialno odrasel človek, z odraslim mišljenjem in ne podaljševati tega mladostniškega vedenja še naprej, kot se to pač danes dogaja? Hvala.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Najstnistvo

Uredništvo » 22 Nov 2017 14:10

Odgovor svetovalke
__________________

V bistvu nimam kaj pripomniti. Vse, kar je napisano, je res.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Baby James

Re: Najstnistvo

ObjavaNapisal Baby James » 03 Dec 2017 23:53

Pozdrav. Še nekaj me zanima, glede najstništva, če lahko. Zakaj, pa je družbeno postalo popolnoma normalno, da se takšno mladostniško vedenje umetno podaljšuje tudi čez najstniška leta?
In zakaj se najstnike obravnava kot „še nezrele, še premlade, da bi vedeli odrasle stvari, se ukvarjali z resnimi, odraslimi stvarmi, naj najstniki uživajo in varno raziskujejo brezskrbno mladost, neobremenjeno z obveznostmi, načrti, se bodo s tem ukvarjali, ko bodo starejši“, namesto, da bi se najstnike obravnavalo kot nastajajoče odrasle, ki se jih mora učiti, kako postati odrasel človek, kako odraslo razmšljati, kako se ukvarjati z odraslimi stvarmi, da bodo potem po koncu najstništva dejansko lahko razmišljali kot odrasla oseba? Hvala.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Najstnistvo

Uredništvo » 05 Dec 2017 08:28

Odgovor svetovalke
_________________

Spet lahko samo napišem, da se totalno strinjam in ne znam odgovoriti, kako in zakaj se je v družbi zgodilo to, kar se je. Včasih so ljudje naredili 4-letno OŠ in so bili pri desetih samostojni pastirčki, odgovorni za svoje ovce, potem so hodili v šolo 8 let in se pri 15ih zaposlili v tovarni, spet – odgovorni za svoje delo. Potem je prišla generacija, kjer so vsi hodili v srednjo šolo in se zaposlili pri 19ih – in evo, spet se je odraslost premaknila. Danes pa vsi študirajo. Sicer so pravno-formalno samostojni pri 18ih, v praksi pa se jih »otroštvo« lahko vleče dokler so redni študenti, najdlje do 26. leta. Morda je razlog v tem? Ne vem. Dejstvo je, da je to trend v celem svetu, oziroma vsaj v razvitih državah.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Baby James

Re: Najstnistvo

ObjavaNapisal Baby James » 05 Dec 2017 12:09

Pozdrav. Ampak, ali naj ne bi bilo podaljšano izobraževanje, ali slabe razmere na trgu dela (češ, ni služb za mlade, ne morejo dobiti svojega stanovanja ...) pravzaprav samo izgovor, za podaljševanje takšnega mladostniškega vedenja? Ker pri nekaterih, se to podaljšuje tudi še čez formalno izobraževanje, tudi potem, ko zaključijo z izobraževanjem, ko že iščejo službo, že dobijo službo, svoje stanovanje, tudi do tridesetega, petintridesetega leta, v neskončnost ...
Pač podaljšujejo to, ker lahko, ker jim prija, ker družba ne zahteva, da se s tem početjem preneha in ima vsak pravico do svobodne izbire.
Sama recimo poznam enega fanta, rednega študenta, ki je že pri 16. letih imel pred seboj jasen cilj, kakšen poklic si bo izbral, kje se želi zaposliti, katere kvalitete naj bi imela njegova bodoča partnerka in na splošno, kaj si želi od življenja. Pač eden redkih mladostnikov, ki zna razmišljati s svojo glavo. Ampak je imel takšne starše, ki sta ga že od majhnega učila, kako naj razmišlja s svojo glavo in se ne kar slepo vdaja vrstniškemu pritisku ali modi in mu znala že od majhnega privzgajati določene vrednote. Ter, se z njim, ko je postal najstnik pogovarjala o izbiri poklica, o puncah, itd.
Bi bilo morda res, kar sem slišala povedati tudi nekatere znane psihologe, da se je pravzaprav „razviti svet“ pomehkužil? Oz. da modernim staršem se z otrokom in najstnikom ne da preveč ukvarjati in jih vzgajati, saj pridejo pozno domov iz službe in bi samo radi samo malo miru. Otrok, pa pravzaprav zahteva, da se je potrebno z njim ukvarjati in ga vzgajati oz. pravzaprav nekako pristiliti, da odraste in začne delati tisto, kar se staršu zdi prav, ne pa kar se mu zljubi. Potem pa najstnika je potrebno vzgajati, da ga starši malce usmerjajo, predvsem pa poslušajo (glede poklica, vrstniškega pritiska, izbire prijateljev, itd., pač mladostniške zadeve,) ker čisto sam najstnik se bo zelo težko, znašel v svetu, brez pomoči odraslih. Ker brez pomoči odraslih, se potem to podaljšuje.
Že majhnim otrokom recimo starši zato, da bi dali mir v roke „porinejo“ tablični računalnik, da brez nadzora staršev igrajo igrico, samo da daju staršu mir. Podobno seveda potem delajo z najstnikom.
Baje naj bi bilo tega na podeželju nekoliko manj kot v mestih, saj na podeželju pri nekaterih še vedno prevladuje bolj tradicionalna vzgoja, pri kateri se bolj vzgaja, za to kar je prav in usmerja otroke in najstnike. Hvala.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Najstnistvo

Uredništvo » 06 Dec 2017 14:44

Odgovor svetovalke
_________________

Glede na to, da se v bistvu strinjava s povedanim, menim, da ni več kaj dodati. Dopisovanje s tem zaključujem, ker presega namen te strani. Hvala za tvoja mnenja.

Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske medicine