psihiatri, psihologi in psihoterapevti

Vprašanja na tosemjaz.net.
girl003
Objave: 15
Pridružen: 01 Okt 2017 16:34

psihiatri, psihologi in psihoterapevti

ObjavaNapisal girl003 » 31 Okt 2017 00:12

zdravo..
mene zanima :
-1. kaka je razlika med psihologom, psihiatrom in psihoterapevtom..
-2. kje lahko vse delas kot psihiater ali psihoterapevt..
-3. na katero srednjo solo je najboljse it naprej.. (razmisljam o 2. gimnaziji ali pa zdravstveni, samo ne vem kaka je prednost pri kateri..)
hvala za odgovore.. lp
Lp. Girl003
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: psihiatri, psihologi in psihoterapevti

Uredništvo » 13 Nov 2017 08:26

Odgovor svetovalke
________________

Lep pozdrav!

Da lahko postaneš psihiater, moraš najprej zaključiti Medicinsko fakulteto (v Ljubljani ali v Mariboru), nato sledi specializacija iz Psihiatrije. Psihiater je zdravnik, lahko predpiše zdravila in lahko opravlja svoje delo v psihiatričnih bolnišnicah, kliničnih centrih, v splošnih bolnišnicah, v zdravstvenih domovih, lahko pa deluje tudi v zasebni ordinaciji.

Če želiš postati psiholog pa moraš najprej zaključiti univerzitetni študij psihologije na Filozofski fakulteti - Oddelek za Psihologijo (v Ljubljani ali v Mariboru). Sledi lahko specializacija iz Klinične psihologije. Psiholog je lahko zaposlen na zelo veliko različnih področjih, med drugim v zdravstvu, šolstvu, socialnem varstvu, tudi industriji, medijih, državni upravi. Da lahko delaš kot psiholog v zdravstvu, moraš po študiju Psihologije, opraviti še pripravništvo, strokovni izpit in specializacijo iz Klinične psihologije. Psiholog lahko pri svojem delu uporablja psihološke teste, vprašalnike in druge pripomočke za psihološko diagnostiko.

Tako psihiater, kot tudi psiholog, lahko postaneta psihoterapevta z dodatnimi izobraževanji (iz psihoterapevtskega pristopa, ko so psihoanaliza, sistemska psihoterapija, kognitivno-vedenjska psihoterapija, integrativna psihoterapija,...), a ti dve izobrazbi nista nujen pogoj. Psihoterapija pomaga osebi dosegati spremembe v čustvenem doživljanju, v razmišljanju, tudi ravnanju ali pri drugih osebnostnih značilnostih. Kot osnovno metodo dela se uporablja pogovor, se pa pri nekaterih psihoterapevtskih pristopih uporablja tudi druga sredstva, kot je glasba ali pa likovno izražanje. V psihoterapevtski obravnavi lahko najdemo varen in zaupen prostor, v katerem se posvetimo samoraziskovanju in samospoznavanju. Psihoterapevt je lahko zaposlen v zdravstvenih zavodih, večina pa jih deluje samostojno. Da lahko delaš kot psihoterapevt v zdravstvenih zavodih, je potrebna predizobrazba oz. opravljena specializacija iz Psihiatrije ali Klinične psihologije. Nato še dodatno izobraževanje iz določenega psihoterapevtskega pristopa. Da lahko deluješ samostojno, ti dve izobrazbi nista nujno potrebni.

Če se želiš vpisati na Medicinsko fakulteto ali Filozofsko fakulteto, kjer se izvaja program Psihologija, ti predlagam, da si prebereš pogoje za sprejem. Razpisi za vpis so na voljo na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (http://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpi ... esionirani). Za vpis potrebuješ opravljeno splošno maturo. Fakultetni študij psihoterapije in tudi specialistični študij izvaja Fakulteta za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Pogoje za vpis si lahko prebereš tukaj: http://www.sfu-ljubljana.si/sl/sfu-ljubljana/vpis. Na Teološki fakulteti lahko najdeš Drugostopenjski magistrski študijski program Zakonskih in družinski študiji (http://www.teof.uni-lj.si/izobrazevanje ... ki-studiji) in Doktorski študijski program tretje stopnje teologija – področje Zakonska in družinska terapija (http://www.teof.uni-lj.si/izobrazevanje ... a-terapija). Tudi med programi izpopolnjevanja lahko najdeš program Zakonska in družinska terapija (http://www.teof.uni-lj.si/izobrazevanje ... olnjevanja).

Upam, da ti bodo odgovori v pomoč.

Anja Kragelj, univ.dipl.pedagoginja in specializantka psihoterapije