Hujsanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Enacebelca
Objave: 6
Pridružen: 01 Maj 2017 14:37

Hujsanje

ObjavaNapisal Enacebelca » 12 Okt 2017 14:53

Zivijo!Stara sem 13 let tezka 48,4kg in visoka 160cm.Rada bi shujsala predvsem pa utrdila svojo postavo.Zanima me ce bi mi lahko predlagali kako se lotiti tega in pa ce bi mi lahko dali kaksne vaje za hujsanje.Sem ze custo obupana.Rada bi imela normalno.postavo brez debelih stegen(z trebuhom sem zadovoljna) .HVALA
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hujsanje

Uredništvo » 16 Okt 2017 12:28

Odgovor svetovalke
__________________

Draga Enacebelca, prijazno te pozdravljam iz našega uredništva. Pišeš, da si stara 13 let, da si visoka že 160 cm in da tehtaš 48,4 kg. Rada bi se znebila debelih stegen in shujšala.

Najprej ti moram povedati, da nimaš nobenega kilograma preveč. Za tvojo starost je teža ustrezna. Praviš, da imaš debela stegna. Veš, ko prideš v puberteto – in ti si že tam – se telo začne spreminjati. Razširijo se boki, okrepijo se stegna, dojke zrastejo. Saj ti veš, da vse to mora nastati, da lahko iz deklice počasi prerasteš v mlado žensko. Res je: če dekle primerja svoja stegna iz časov, ko je imela 11 let, s tistimi pri 13ih, opazi razliko. In to je normalno. In to je treba sprejeti. Spremenila se ti je postava. In še se ti bo.

Torej – hujšanje absolutno odpade. Skrb za telo je pa zelooo dobrodošlo. Kako? Tako, da ješ redne obroke hrane (zajtrk, malico, kosilo, malico, večerjo) vsak dan. Tako, da ješ kuhano hrano (doma, v šoli) in da nisi izbirčna. Tako, da ne ješ prigrizkov, posladkov, vmesnih obrokov. Tako, da se vsak dan gibaš vsaj eno uro – tako močno, da se pošteno spotiš. Tako, da poskrbiš za dovolj spanja.

Z vsem zgoraj naštetim si boš utrdila telo. Želim ti to iz vsega srca.

In predvsem ti želim, da boš vsak dan malo bolj zadovoljna s seboj in s svojo postavo.

Bolj kot se boš trudila, bolj boš zadovoljna.

Lepo se imej,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Enacebelca
Objave: 6
Pridružen: 01 Maj 2017 14:37

Re: Hujsanje

ObjavaNapisal Enacebelca » 16 Okt 2017 22:22

Hvala za odgovor.