Oce in knjiga

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zaskrbljenn

Oce in knjiga

ObjavaNapisal Zaskrbljenn » 08 Avg 2017 19:06

Pozdravljeni!

Zelo dolgo sem okleval ali naj pišem sem, ali ne. Ze kar nekaj casa me moti, da z ocetom nimava dobrega odnosa. Nikoli se ne igra nogometa z menoj, ali me pospremi do šole. Pogosto se prepira z mamo, mene pa skorajda ne opazi. Mama ima veliko dela in razumem, da ona nima casa. Poleg mene je v druzini tudi mlajsi bratec. (Jaz sem star 14 let on pa 7).

Zadnjic sem poskusil navezat stik z ocetom v njegovi sobi. Ni ga bilo tam, zato sem se vsedel za mizo da ga tam pocakam. Na mizi je bila neka zelo debela knjiga, na njej je pisalo "rdeča knjiga", avtor nek C.G. Joung. Rad bi jo prebral a je veliko debeljesa od knjig ki sem jih vajen za bralno znacko. Med listanjem sem tudi opazil da je veliko grozljivih slikic na straneh. Zanima me zakaj bi ati imel taksno knjigo na mizi?? Ali jo naj preberem? Meni se zdi nevarna knjiga in me je strah, ali je z atijem vse v redu?

Hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Oce in knjiga

Uredništvo » 09 Avg 2017 12:19

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljen.

Kako iskrena in močna je tvoja želja po stiku z očetom. Zelo vesela sem, da si nam pisal in da imam to možnost, da ti svetujem.

Nisi sam, ki doživlja premalo pozornosti s strani očeta, veliko jih je. Ker kažeš tako jasno in močno željo, ti predlagam, da narediš le še pogumen korak njemu naproti. Verjamem v to, da ti bo uspelo.

Povej mu vse to, kar si nam napisal. Ne očitajoče v smislu: "Nikoli me ne pospremiš v šolo. Nikoli ne igraš nogometa z mano." Ne potrebuješ prebrati Jungove Rdeče knjige za to, saj sama mislim, da še nisi zrel zanjo. Boš pa zagotovo kdaj.

Raje uporabi svoje zanimanje zanj in za njegov izbor branja. Vprašaj ga kako se mu zdi knjiga, zakaj jo je izbral in kaj doživlja ob njej. Povej mu tudi, da sam čutiš, da ga potrebuješ, da si želiš preživeti več časa z njim, da te zanima kaj bi on želel in kaj bi lahko s tabo počel v naslednjem letu. Predagaj mu kaj, kar bi ti želel in bodi odprt do njegovih predlogov. Povej mu, da si želiš od njega učiti. Izberi kaj, kar si zares želiš in kar on zagotovo zna.

Glede njegovega izbora knjige pa se ne boj. Oče se očitno poglablja vase in išče odgovore na svoja življenska vprašanja. Pisatelj Rdeče knjige je Carl Gustav Jung, znan švicarski psihiater in psihoterapevt, utemeljitel analitične psihologije, od katerega so izjemno znani koncepti v psihologiji: ekstrovertiranost/introvertiranost, kolektivno nezavedno, arhetipi in drugo. Knjiga je Jungovo avtobiografsko delo. S svojimi deli je Jung zaznamoval ne le področje psihologije, ampak tudi filozofijo, književnost, antropologijo in religiologijo.

Sporoči nam prosim na kak način se bosta v tem letu povezala. Verjamem, da bo marsikateremu mladostniku ali mladostnici tvoj način še kako prav prišel.

Lepo bodi.
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Baby James

Re: Oce in knjiga

ObjavaNapisal Baby James » 28 Avg 2017 13:30

Pozdrav. Oprostite, ker vam pišem, ker to ni neka stiska, ampak me samo nekaj zanima.
Rada bi vprašala nekaj v zvezi s področjem knjig. Mene zelo zanimajo knjige, s področja psihologije. Pač, da so to strokovne knjige (da so jih napisali ljudje, ki se na to spoznajo, najbolje kakšni psihologi, itd.) ampak še vedno napisane v razumljivem jeziku (tako, da jih lahko tudi laiki razumejo). Brala sem pa knjige različnih avtorjev. Eno Jungovo knjigo sem že prebrala in mi je bila všeč. Pač se vidi, da avtor obvlada. Rdeče knjige še nisem prebrala, pa me zanima, če mi jo morda priporočate? Mislila sem, da če bi mi bila kakšna knjiga zelo všeč, da bi jo morda kupila tudi? Kakšne drugi avtorji pa se vam zdijo še zanimivi? Pa se vam sploh zdi v redu, da me pri moji starosti zanimajo takšne knjige? Ker zdi semi, da sem dovolj stara, da določene stvari razumem. Stara sem pa drugače 19 let.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Oce in knjiga

Uredništvo » 29 Avg 2017 08:45

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena.

Na dopustu sem prebrala knjigo Ubežni delci, Anne Michaels, ki bo menda v letošnjem šolskem letu tudi maturitetno branje. V njej sem zasledila čudovito misel (hebrejski pregovor), ki se nanaša na tvoje pomisleke, ki jih izražaš. "S knjigo v rokah si romar pred vrati novega mesta."

Mislim, da ni narobe kaj kdo izbere, ko bere. Bolj narobe je, da se danes vse manj bere ali celo nič konkretnega, kar zahteva malo več truda oz. aktivnosti. Branje knjig bogati besedni zaklad, odpira nove horizonte, predvsem pa aktivira večji del možganov kot ga gledanje televizije ali branje kratkih internetnih člankov. Nek zdravnik, katerega imena se žal ne spomnim, je pred leti primerjal branje kot krepitev možganov s fitnesom preostalega dela, ki pa mu ljudje brez težav namenjajo čas in pripravljenost za svoj vložek. Čudno, da ljudje na glavno mišico v telesu (to je možgane) tako radi pozabljajo.

Če povzamem, zdi se mi dobro, da bereš. Veseli me, da te zanimajo knjige s psihološko tematiko. Težko ti dam nek seznam knjig, ki so primerne zate, saj te premalo poznam. Svetujem pa ti, da se branja vseh knjig lotevaš z občutkom, ki se ti porajajo ob soočanju z njimi. Tudi sama se tega že dolgo držim. In sicer, zelo rada odidem v knjižnice, kjer lahko knjigo primem v roko, si jo ogledam, jo naključno odprem na neki strani in iz nje preberem krajši sestavek, ki mi pove ali bi mi lahko bila všeč. Če po tem še vedno nisem sigurna, da me zanima in da jo zmorem brati (tudi sama še nisem zrela za vse vrste knjig), preberem še opis na koncu ter se odločim ali si jo sposodim. Potem se začne potovanje:).

Upam, da boš zadovoljna z mojim odgovorom.

Spodbudim te pa, da nam ti pošlješ seznam knjig, ki so te v zadnjem letu nagovorile. Bi bila pripravljena to z vsemi na forumu podeliti?

Verjamem, da ti bo marsikateri mladostnik za bralni namig še kako zelo hvaležen.

Bodi lepo.
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka