Oce in knjiga

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zaskrbljenn

Oce in knjiga

ObjavaNapisal Zaskrbljenn » 08 Avg 2017 19:06

Pozdravljeni!

Zelo dolgo sem okleval ali naj pišem sem, ali ne. Ze kar nekaj casa me moti, da z ocetom nimava dobrega odnosa. Nikoli se ne igra nogometa z menoj, ali me pospremi do šole. Pogosto se prepira z mamo, mene pa skorajda ne opazi. Mama ima veliko dela in razumem, da ona nima casa. Poleg mene je v druzini tudi mlajsi bratec. (Jaz sem star 14 let on pa 7).

Zadnjic sem poskusil navezat stik z ocetom v njegovi sobi. Ni ga bilo tam, zato sem se vsedel za mizo da ga tam pocakam. Na mizi je bila neka zelo debela knjiga, na njej je pisalo "rdeča knjiga", avtor nek C.G. Joung. Rad bi jo prebral a je veliko debeljesa od knjig ki sem jih vajen za bralno znacko. Med listanjem sem tudi opazil da je veliko grozljivih slikic na straneh. Zanima me zakaj bi ati imel taksno knjigo na mizi?? Ali jo naj preberem? Meni se zdi nevarna knjiga in me je strah, ali je z atijem vse v redu?

Hvala za odgovor.
Uredništvo::tsj
Objave: 36138
Pridružen: 09 Jun 2004 09:59

Re: Oce in knjiga

ObjavaNapisal Uredništvo::tsj » 09 Avg 2017 12:19

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljen.

Kako iskrena in močna je tvoja želja po stiku z očetom. Zelo vesela sem, da si nam pisal in da imam to možnost, da ti svetujem.

Nisi sam, ki doživlja premalo pozornosti s strani očeta, veliko jih je. Ker kažeš tako jasno in močno željo, ti predlagam, da narediš le še pogumen korak njemu naproti. Verjamem v to, da ti bo uspelo.

Povej mu vse to, kar si nam napisal. Ne očitajoče v smislu: "Nikoli me ne pospremiš v šolo. Nikoli ne igraš nogometa z mano." Ne potrebuješ prebrati Jungove Rdeče knjige za to, saj sama mislim, da še nisi zrel zanjo. Boš pa zagotovo kdaj.

Raje uporabi svoje zanimanje zanj in za njegov izbor branja. Vprašaj ga kako se mu zdi knjiga, zakaj jo je izbral in kaj doživlja ob njej. Povej mu tudi, da sam čutiš, da ga potrebuješ, da si želiš preživeti več časa z njim, da te zanima kaj bi on želel in kaj bi lahko s tabo počel v naslednjem letu. Predagaj mu kaj, kar bi ti želel in bodi odprt do njegovih predlogov. Povej mu, da si želiš od njega učiti. Izberi kaj, kar si zares želiš in kar on zagotovo zna.

Glede njegovega izbora knjige pa se ne boj. Oče se očitno poglablja vase in išče odgovore na svoja življenska vprašanja. Pisatelj Rdeče knjige je Carl Gustav Jung, znan švicarski psihiater in psihoterapevt, utemeljitel analitične psihologije, od katerega so izjemno znani koncepti v psihologiji: ekstrovertiranost/introvertiranost, kolektivno nezavedno, arhetipi in drugo. Knjiga je Jungovo avtobiografsko delo. S svojimi deli je Jung zaznamoval ne le področje psihologije, ampak tudi filozofijo, književnost, antropologijo in religiologijo.

Sporoči nam prosim na kak način se bosta v tem letu povezala. Verjamem, da bo marsikateremu mladostniku ali mladostnici tvoj način še kako prav prišel.

Lepo bodi.
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka