Mozolji in brazgotine

Vprašanja na tosemjaz.net.
bambi2000

Mozolji in brazgotine

ObjavaNapisal bambi2000 » 29 Jul 2017 12:01

Zdravo,
že od kakšnega 12. leta (zdaj jih imam 17) imam po obrazu mozolje. Ni čisto najhujša oblika, a tudi ni samo en mozoljček, ki izgine po nekaj dneh. Na približno vsaka dva meseca hodim h kozmetičarki na mladostniško nego obraza, ki sicer pomaga za nekaj časa, a se potem mozolji spet vrnejo. Pred nekaj tedni sem prvič šla h dermatologinji na pregled in se je zasmejala, da bodo takšni mozoljčki kot jih imam jaz izginili, ko ne bom več v puberteti. Predpisala mi je neko kremo, a je rekla, da ne potrebujem nobenih zdravil ali tablet.

Od stiskanja pa so mi ostale majhne luknjice po obrazu. A jih je mogoče na kakšen način odstraniti? Malo sem brskala po spletu in sem zasledila kremo ***/izbrisano v uredništvu/.
Baje, da se je v Sloveniji ne da dobiti in da zanjo potrebuješ recept. Ne vem, ali je krema v redu oz. mi bo pri tem pomagala in ne popolnoma uničila kože?

Zanimajo me pa tudi pikice, ki jih imam po koži. Imam jih po moji mami, ki jih ima še več kot jaz. Niso sončne pege, temveč navadne pike, ki nastanejo zaradi sonca in potem ne izginejo več. Vem, da si delam probleme kjer jih ni, ampak mene me te pikice zelo motijo, če jih imam na obrazu. Ali jih je mogoče na kakšen način odstraniti? Kako pa naj preprečim, da bi nastale nove?

Hvala in LP
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Mozolji in brazgotine

ObjavaNapisal jazverjamem » 31 Jul 2017 19:52

Zdravo,

moje mnenje je, da se malce preveč ukvarjaš z obrazom itd. Če dermatologinja pravi, da ne potrebuješ dodatnega zdravljenja potem je to zagotovo rekla z razlogom.

Uživaj v mladosti.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Mozolji in brazgotine

Uredništvo » 04 Avg 2017 09:33

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

Tvoja dermatologinja ima najbrž prav. Mozolji bodo izginili ko se hormonsko stanje v tvojem telesu uravnovesi. Ti lahko pripomoreš z zdravim načinom življenja (dovolj tekočine, pomaga tudi nizkokofeinski zeleni čaj, zdrava ravznovsrtrstna prehrana, gibanje, kvaliteten spanec) in čim manj dotikanja obraza. S tem na obraz nanašaš še dodatne povzročitelje vnetja. Redna nega pri kozmetičarki je tudi v redu, sploh če je nežna in ne razdraži tvoje kože. Za odstranjevanje drobnih brazgotinic pa je primeren tudi laser in mikrodermabrazija - posegi, o katerih ti bo najbolje svetovala dermatologinja ali kakšna izkušena kozmetičarka.

Glede navadnih pigmentnih znamenj ne moreš kaj veliko narediti razen, da se skrivaš pred soncem. Je predvsem dedno pogojeno, koliko jih boš imela. Je pa moje mnenje, da so lahko zelo simpatičen del tvojega videza in ti ne bi svetovala odstranjevanja, sploh če so majhni in ne rastejo. Res pa je, da jih je treba redno opazovati in se v primeru, da spreminjajo velikost, obliko ali barvo, posvetovati z dermatologom.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med.