Zveza na daljavo

Vprašanja na tosemjaz.net.
bambi2000

Zveza na daljavo

ObjavaNapisal bambi2000 » 25 Jul 2017 16:57

Zdravo,
pred približno letom in pol sem na neki spletni strani (Omegle) spoznala fanta iz Kanade. Dodala sva se na Facebooku in, ko sva se bolje spoznala, tudi na vseh drugih socialnih omrežjih.

Najprej sva bila samo prijatelja in oba sva mislila, da bo tako tudi ostalo in da se pač preprosto nikoli v življenju ne bova videla. Lansko jesen pa sva si oba priznala, da sva si eden drugemu všeč in da bi se rada spoznala tudi v živo.
Fantu res zaupam, povem mu vse, celo stvari, ki jih niti svoji mami ali pa najboljši prijateljici ne povem. Mogoče bo zvenelo neumno, ampak on je prvi fant, za katerega lahko rečem, da ga zares ljubim in se v prihodnosti lahko vidim srečno z njim.

Preden me boste vprašali, ali je fant sploh to za kar se izdaja - poleg tega, da si izmenjujeva slike, sva se že večkrat pogovarjala po telefonu in video chatu, imam celo njegov naslov, ker sem mu enkrat poslala razglednico. Skratka, popolnoma sem prepričana, da je resničen.

Problem pa je v tem, da se morava nekako dobiti. Kanada je več tisoč kilometrov oddaljena od Slovenije, največji problem pa je v ceni letalske karte. Ker gre on septembra študirat in bo za šolanje moral plačevati, sva se zmenila, da ga jaz prva obiščem. Zelo si ga želim videti, ampak ker sama še ne služim svojega denarja, bi mi pot morali plačati starši. Denarja nam sicer ne manjka, ampak se počutim zelo krivo, ker zahtevam tolikšno vsoto od staršev, ki dneve in dneve garajo.

Potem je tu še drugi problem, in sicer sva se zmenila, da bi v Kanado prišla drugo poletje. To pomeni, da bi na to morala čakati še eno celo leto. Ne glede na to da ga ljubim, pa se mi zdi, da se v enem letu lahko veliko spremeni. Kaj če spoznam nekoga drugega in si v tem času premislim, potem pa do konca svojega življenja obžalujem, da svojega Kanadčana nisem obiskala. Sama sem stara 17, on pa jih ima 19 in kot mi je sam povedal si že nekaj časa želi izgubiti nedolžnost. Povedal mi je, da bo počakal name in mu tudi verjamem, a kaj če si nekega dne premisli? Kaj pa če pridem v Kanado in mu nenadoma ne bom več všeč, ko me bo videl v živo?

Tretja stvar, ki me teži pa je prihodnost. Vem, da sva oba še premlada, da bi razmišljala preveč vnaprej, a pristala sva v taki situaciji, da vseeno ne moreva ravno ravnati prosto po Prešernu. Zmenila sva se, da če se bova še imela rada, me bo on obiskal leta 2019. A kaj potem? To spet pomeni, da bova morala čakati eno leto samo zato, da bova lahko skupaj en mesec. Sama sem že ponudila, da bi lahko za pol leta šla na izmenjavo v Kanado, a to je bolj komplicirano kot se zdi in vedno, ko sva načela take resne pogovore, so se končali z jokom in nerešenimi vprašanji.

Preden mi rečete, da sem premlada za vse to - seveda nisem prepričana, da se bova za vedno imela rada in ostala skupaj, a za zdaj se tako zdi in če se ne vsaj potrudim, potem ne bom nikoli vedela, imam prav?

Upam, da mi bo kdo znal odgovoriti na tale spis in hvala za vnaprej! :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zveza na daljavo

Uredništvo » 31 Jul 2017 11:11

Odgovor svetovalke
________________

Draga 'bambi2000'.

Priznam, da se nekoliko težje vživim v tvojo izkušnjo, saj partnerja nikoli nisem iskala/našla na spletu ali v tujini, niti nisem imela zveze na daljavo. A poznam ljudi ali zgodbe o ljudeh s podobnimi izkušnjami. Sicer pa niti ni toliko važno, kje spoznamo svojo simpatijo in od kod je, saj "ljubezen ne pozna meja" :) Čeprav bi bila previdna z uporabo besede "ljubezen", dokler simpatije ne spoznamo v živo (morda pa sem samo staromodna).

Razumem lahko vse tvoje dileme, ki so povezane z zvezo na daljavo. Pa se dajva najprej lotiti tistih bolj "tehničnih". Dejstvo je, da je zveza na daljavo praviloma povezana z višjimi stroški. Zelo lepo je od tvojih staršev, da so ti pripravljeni plačati letalsko karto, lepo pa je tudi od tebe, da njihove geste ne jemlješ kot samoumevne. Če jim želiš to pokazati tudi z dejanji, si v letošnjih počitnicah poišči počitniško delo in vsaj delno sofinanciraj svoje potovanje v Kanado. Pri kakšni potovalni agenciji se pozanimaj, kdaj je najbolj ugodno kupiti letalsko karto. Na tejle strani najdeš kaj na to temo in tudi nekatere druge pomembne informacije o potovanju v Kanado: http://www.stapotovanja.com/ Vsekakor ti svetujem nakup karte s t. i. "rizikom odpovedi". Tako kot sama ugotavljaš, ne moreš vedeti, kaj se bo z vajino zvezo zgodilo v enem letu čakanja in morda boš morala let odpovedati v zadnjem trenutku (morda tudi iz kakšnega drugega razloga).

Sedaj pa še "čustveni" del vajine zveze (na daljavo). Besedi "na daljavo" sem dala v oklepaj, ker za določene vidike zveze ni bistveno, ali s partnerjem živimo blizu ali daleč narazen. "Kaj če si nekega dne premisli?; Kaj če mu ne bom več všeč, ko me bo bolje spoznal?" – ta in podobna vprašanja se porajajo v glavi marsikaterega zaljubljenca ne glede na razdaljo. Na takšna vprašanja nimamo odgovorov. Vsaka zveza je do določene mere nepredvidljiva. In če si želimo s svojim partnerjem ostati, nam ne ostane drugega, da se zanašamo na svoj občutek, se trudimo in zaupamo. Seveda je pomembno, da nam partner to vrača.

Se pa strinjam, da je zveza na daljavo verjetno še bolj nepredvidljiva in zagotovo bolj komplicirana. Če imamo partnerja ob sebi, lahko opazujemo njegovo vedenje, redno doživljamo njegove odzive in nekoliko bolje vemo, kako "stoji" naša zveza. Pri zvezi na daljavo je verjetno potrebno še nekoliko večje zaupanje, sicer se lahko hitro začnemo utapljati v ljubosumju. Na začetku zveze je bližina še toliko bolj pomembna, saj se na tak način med partnerjema vzpostavi močna vez. Morda pa je to mogoče tudi na daljavo in s pomočjo sodobne tehnike (ne vem). Nekaterim zadošča, da se vidijo enkrat na leto za en mesec, spet drugim ne. Le ti sama veš, ali si v takšno zvezo pripravljena vlagati. Pred podobno dilemo so pari, ki razmišljajo o skupnem stanovanju ali o prvem otroku. Tudi v takšnih primerih se praviloma zanašaš le na svoj občutek, da v zvezo verjameš.

Izpostavila pa bi še eno temo, ki je ti sicer nisi. Kot starša bi me namreč skrbela tvoja varnost na potovanju. Zanimalo bi me, ali že imaš kaj izkušenj s potovanji brez odraslih? Ali je dobro, da tako daleč potuješ sama? Ali fantovi starši vedo zate? Kje boš v Kanadi živela? To so stvari, ki jih moraš doreči s svojimi starši. In ker vem (tvoji starši pa verjetno ne), da si tvoja simpatija želi kmalu izgubiti nedolžnost, te prosim, da privoliš v zaščiten (s kontracepcijo in kondomom) spolni odnos samo v primeru, da si tega želiš tudi sama. Ne prepusti se občutku, da morata vse za nazaj in za naprej doživeti v tistem mesecu, ko bosta skupaj. Ničesar ne prehitevajta, saj vsaka dobra stvar potrebuje svoj čas.

Če se boš odločila za potovanje v Kanado, ti želim predvsem pozitivno izkušnjo. Tako kot na koncu ugotavljaš sama: "mlada sta in če ne poskusiš sedaj, ne boš nikoli vedela". Na koncu koncev v Kanado ne potujemo vsak dan in je lahko že samo potovanje izkušnja za življenje.

Bodi dobro,
Janja Mišič, univ. dipl. psih.
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Zveza na daljavo

ObjavaNapisal jazverjamem » 31 Jul 2017 19:58

Zdravo,

odgovoril ti bom zelo na kratko.

Zveza na daljavo je nekaj povsem drugega. Sem mnenja, da to ne obstaja.

Lepo se imej.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi